Kire szavazzanak a pécsiek?

  • narancs.hu
  • 2018. március 5.

Belpol

A kulcs itt is a visszalépés lehet.

A Közös Ország Mozgalom második kutatásának az eredményei azt mutatják, hogy kizárólag egyetlen ellenzéki jelöltnek, Mellár Tamásnak van reális esélye a mandátumszerzésre Baranya megye 1. sz. egyéni választókerületében. Amennyiben mind a négy ellenzéki jelölt elindul, úgy a fideszes Csizi Péter magabiztosan megnyeri a mandátumot.

Az adatokból az is jól látszik, hogy a függetlenként induló, de több baloldali párt támogatását élvező Mellár nemcsak a szavazók elsődleges preferenciáit tekintve tűnik a legerősebb ellenzéki jelöltnek, hanem ő a legintegratívabb is – azaz a jobbikos, LMP-s és momentumos szavazók is az ő irányába mutatják a legnagyobb átszavazási hajlandóságot.

Az adatfelvétel február 1. és február 19. között történt, vagyis a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt, amely a meglepő ellenzéki győzelem miatt elvileg növelhette az ellenzéki szavazók átszavazási hajlandóságát.

Pécsen pár héttel ezelőtt megkezdődött egy ellenzéki visszalépés-sorozat Mellár Tamás független jelölt javára. Először az MSZP-s frakcióvezető, Tóth Bertalan jelentette be Mellár támogatását (és ezzel a DK támogatását is, mert a két párt megállapodása értelmében ez MSZP-s jelölésű körzet), majd az Együtt is beállt Mellár mögé.

A fideszes mandátumszerzés megakadályozására azonban csak akkor van lehetősége az ellenzéknek, ha az LMP, a Momentum és a Jobbik jelöltje is visszalép.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban részletesen is foglalkozunk a pécsi egyéni választókerületekkel.

A közvélemény-kutatás részletes elemzését elolvashatják itt.

A Közös Ország Mozgalom első felméréseiről pedig itt írtunk:

Itt vannak a Közös Ország Mozgalom első felmérései: Szél, Niedermüller és Ungár is esélyes kihívó lehet

A vizsgált két választókerületben azonban visszalépésekkel együtt is a Fidesz vezet. A Közös Ország Mozgalom 18 egyéni választókerületben közvélemény-kutatásokkal méri fel, hogy ki lehet a legesélyesebb ellenzéki jelölt. A budapesti 4-es és a Pest megyei 2-es választókerület eredményeit publikálták először. A főváros II. kerületét és a III.

Figyelmébe ajánljuk