A Breaking Bad Zsámbékon

Kis mennyiségben gyógyszer

Belpol

Március 24-én a rendőrség rajtaütött egy zsámbéki magánházban működő gyógyszerhamisító laboratóriumon, és tíz másik, a bűnszervezethez tartozó helyszínen. A nemzetközi nyomozás eredményeképpen lefoglalt drog feketepiaci értéke szédítő.

Olyan nagyságrendű és kifinomultságú illegális gyógyszergyártó laboratóriumot, mint amilyent március végén leplezett le a rendőrség, korábban nem találtak Magyarországon.

A magyar–norvég közös nyomozócsoport az Eurojust és az Europol együttműködésével göngyölítette fel a határokon átívelő bűnszervezetet – hangzott el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) rajtaütését követő, március 29-i online sajtóeseményen. A rendőrségi beszámoló szerint az akció helyszínein több mint 9 millió darab hamis Rivotril tablettát, két tablettázógépet, több tíz­ezer gyógyszeres üveget, az üvegek jelölésére használatos matricát, illetve betegtájékoztatót foglaltak le. A tabletták „nagykereskedelmi” ára a rendőrség becslése szerint több mint 170 millió forint, kiskereskedelmi értéke pedig több mint 6,3 milliárd forint lehet. (Az árakra és bevételekre később még visszatérünk.) A zsámbéki családi házban működő laboratóriumban komplett lepárló gyártósort, különböző vegyészeti labor- és hűtőberendezéseket, valamint összesen 7,5 tonna olyan vegyi anyagot találtak, amelyből gyógyszert lehetett előállítani. Ha mindez nem lenne elég, a hatóság a bűncselekmények elkövetésével összefüggésben, úgynevezett „vagyonvisszaszerzés” keretében lefoglalt egy 16 millió forint értékű hajót is. Boross Zoltán ezredes, a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztály vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, „a helyszínen mi is meglepődtünk azon, hogy a házban nyolc működő reaktorban gyakorlatilag a rajtaütéskor is folyt a gyógyszereknek a legyártása”.

Meglepetés ide vagy oda, azért felmerül a kérdés: hogyhogy nem keltett korábban feltűnést a kertvárosi családi házban ilyen nagyságrendben „dolgozó” laboratórium? Hogyan tudták az elkövetők a vegyi anyagot tonnaszámra úgy mozgatni, illetve a több százezer üvegnyi gyógyszert rejtegetni, hogy senki se fogjon gyanút – különösen úgy, hogy a zsámbéki bűnszervezet vezetője évekkel korábban a rendőrség látókörébe került egy kísértetiesen hasonló ügyben?

 
Akár a nagymamánk is lakhatna itt
Fotó: A szerző felvétele

Skandináv krimi

A zsámbéki akció közvetlen előzménye a norvég rendőrség kezdeményezésére indult nyomozás volt. A norvég hatóság március 29-én kiadott jelentése szerint 2019 októberének végén Svinesundnál, a norvég–svéd határon a vámosok két ukrán állampolgár által vezetett német rendszámú autóban 183 ezer Rivotril tablettát találtak. Hamar kiderült, hogy hamisított, feltehetően Magyarországról származó készítménnyel van dolguk. Ezt követően vették fel a magyar rendőrökkel a kapcsolatot, és kezdték meg a bűnszervezet feltárását. A két csempészt 2020 októberében a haldeni járásbíróság öt év négy hónap, illetve hat év börtönre ítélte. Ugyancsak letartóztatták azt a házaspárt, akik a hamisított Rivotril átvevői lettek volna.

Korántsem új keletű jelenség a hamisított gyógyszerek Kelet-Európából nyugatra vagy északra áramlása. Ilyesmire volt példa már a 2010-es évek közepén is, hívja fel a figyelmet Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. A szakember szerint nem túlzás azt mondani, hogy korábban a Magyarországról származó nyugtatók nagy népszerűségre tettek szert az északi országokban – Norvégia mellett Svédországba és Finnországba is jutott belőlük. Csakhogy míg régebben a hivatalos gyártók eredeti készítményei kerültek ki illegális úton, az utóbbi időben a zuggyárakban hamisított gyógyszerek megjelenése és exportja okoz komoly gondot. „Ha gyógyszerhamisításról beszélünk, külön kell választanunk két dolgot – mondja Ilku –, hiszen nem csak az a hamis termék, amelyet zuglaborokban állítanak elő. Korábban az, ami megteremtette a keresletet, nagykereskedőktől, gyógyszertárakból és fogyasztóktól összegyűjtött készítmény volt, de már ez is hamisnak számít onnantól kezdve, hogy a zárt ellátási láncot megszakítva kerül ki illegális körülmények között.”

A Rivotrilhoz (a gyógyszerről lásd keretes írásunkat: Rivó, rinyó, leszarom-tabletta) való hozzáférésben nagy különbségek voltak, és részben vannak ma is az egyes országok között. Az elsődleges felvevőhelynek számító Norvégiában például a magyarországinál szigorúbban szabályozott azok köre, akik recept­re kaphatják a készítményt, és a tabletták ára is jóval magasabb a hazainál. (A gyógyszer hivatalos magyar beszerzési ára a 2 mg-os kiszerelésnél 1208 forint, ha pedig tb-támogatás is van rajta, akkor mindössze 161 forint. A hamisított tabletta előállítási költsége értelemszerűen ezt is alulmúlja.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.