A Breaking Bad Zsámbékon

Kis mennyiségben gyógyszer

Belpol

Március 24-én a rendőrség rajtaütött egy zsámbéki magánházban működő gyógyszerhamisító laboratóriumon, és tíz másik, a bűnszervezethez tartozó helyszínen. A nemzetközi nyomozás eredményeképpen lefoglalt drog feketepiaci értéke szédítő.

Olyan nagyságrendű és kifinomultságú illegális gyógyszergyártó laboratóriumot, mint amilyent március végén leplezett le a rendőrség, korábban nem találtak Magyarországon.

A magyar–norvég közös nyomozócsoport az Eurojust és az Europol együttműködésével göngyölítette fel a határokon átívelő bűnszervezetet – hangzott el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) rajtaütését követő, március 29-i online sajtóeseményen. A rendőrségi beszámoló szerint az akció helyszínein több mint 9 millió darab hamis Rivotril tablettát, két tablettázógépet, több tíz­ezer gyógyszeres üveget, az üvegek jelölésére használatos matricát, illetve betegtájékoztatót foglaltak le. A tabletták „nagykereskedelmi” ára a rendőrség becslése szerint több mint 170 millió forint, kiskereskedelmi értéke pedig több mint 6,3 milliárd forint lehet. (Az árakra és bevételekre később még visszatérünk.) A zsámbéki családi házban működő laboratóriumban komplett lepárló gyártósort, különböző vegyészeti labor- és hűtőberendezéseket, valamint összesen 7,5 tonna olyan vegyi anyagot találtak, amelyből gyógyszert lehetett előállítani. Ha mindez nem lenne elég, a hatóság a bűncselekmények elkövetésével összefüggésben, úgynevezett „vagyonvisszaszerzés” keretében lefoglalt egy 16 millió forint értékű hajót is. Boross Zoltán ezredes, a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztály vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, „a helyszínen mi is meglepődtünk azon, hogy a házban nyolc működő reaktorban gyakorlatilag a rajtaütéskor is folyt a gyógyszereknek a legyártása”.

Meglepetés ide vagy oda, azért felmerül a kérdés: hogyhogy nem keltett korábban feltűnést a kertvárosi családi házban ilyen nagyságrendben „dolgozó” laboratórium? Hogyan tudták az elkövetők a vegyi anyagot tonnaszámra úgy mozgatni, illetve a több százezer üvegnyi gyógyszert rejtegetni, hogy senki se fogjon gyanút – különösen úgy, hogy a zsámbéki bűnszervezet vezetője évekkel korábban a rendőrség látókörébe került egy kísértetiesen hasonló ügyben?

 
Akár a nagymamánk is lakhatna itt
Fotó: A szerző felvétele

Skandináv krimi

A zsámbéki akció közvetlen előzménye a norvég rendőrség kezdeményezésére indult nyomozás volt. A norvég hatóság március 29-én kiadott jelentése szerint 2019 októberének végén Svinesundnál, a norvég–svéd határon a vámosok két ukrán állampolgár által vezetett német rendszámú autóban 183 ezer Rivotril tablettát találtak. Hamar kiderült, hogy hamisított, feltehetően Magyarországról származó készítménnyel van dolguk. Ezt követően vették fel a magyar rendőrökkel a kapcsolatot, és kezdték meg a bűnszervezet feltárását. A két csempészt 2020 októberében a haldeni járásbíróság öt év négy hónap, illetve hat év börtönre ítélte. Ugyancsak letartóztatták azt a házaspárt, akik a hamisított Rivotril átvevői lettek volna.

Korántsem új keletű jelenség a hamisított gyógyszerek Kelet-Európából nyugatra vagy északra áramlása. Ilyesmire volt példa már a 2010-es évek közepén is, hívja fel a figyelmet Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. A szakember szerint nem túlzás azt mondani, hogy korábban a Magyarországról származó nyugtatók nagy népszerűségre tettek szert az északi országokban – Norvégia mellett Svédországba és Finnországba is jutott belőlük. Csakhogy míg régebben a hivatalos gyártók eredeti készítményei kerültek ki illegális úton, az utóbbi időben a zuggyárakban hamisított gyógyszerek megjelenése és exportja okoz komoly gondot. „Ha gyógyszerhamisításról beszélünk, külön kell választanunk két dolgot – mondja Ilku –, hiszen nem csak az a hamis termék, amelyet zuglaborokban állítanak elő. Korábban az, ami megteremtette a keresletet, nagykereskedőktől, gyógyszertárakból és fogyasztóktól összegyűjtött készítmény volt, de már ez is hamisnak számít onnantól kezdve, hogy a zárt ellátási láncot megszakítva kerül ki illegális körülmények között.”

A Rivotrilhoz (a gyógyszerről lásd keretes írásunkat: Rivó, rinyó, leszarom-tabletta) való hozzáférésben nagy különbségek voltak, és részben vannak ma is az egyes országok között. Az elsődleges felvevőhelynek számító Norvégiában például a magyarországinál szigorúbban szabályozott azok köre, akik recept­re kaphatják a készítményt, és a tabletták ára is jóval magasabb a hazainál. (A gyógyszer hivatalos magyar beszerzési ára a 2 mg-os kiszerelésnél 1208 forint, ha pedig tb-támogatás is van rajta, akkor mindössze 161 forint. A hamisított tabletta előállítási költsége értelemszerűen ezt is alulmúlja.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk