Kivonul a Magyar Nemzeti Bank a Corvinus mögül

  • narancs.hu
  • 2021. május 14.

Belpol

A hírek szerint az egyetem elnökének és az egyik kuratóriumi tagnak a vitája vezetett idáig. 

„A Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, hogy a Corvinusszal való együttműködését lezárja. Az MNB és a Corvinus vezetése jelenleg közösen dolgozik a zökkenőmentes átálláson, így sem az oktatási portfóliót, sem a diákokat, sem pedig az oktatókat nem éri hátrány. A Corvinus a továbbiakban külső partner bevonása nélkül is biztosítja a zavartalan működés feltételeit" – írta a Budapesti Corvinus Egyetem a Jelen kérdésére.

A portál korábban arról számolt be, hogy forrásai szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kivonja a pénzt a Budapesti Corvinus Egyetemen működő képzési portfóliója mögül.

A nemzeti bank és az egyetem 2015-ben kötött együttműködési megállapodást, ennek eredményeképp jött létre az MNB Tanszék, amely 2020 nyarától mint önálló intézet működött. A Jelen úgy értesült, hogy az MNB döntésének az az oka, hogy Anthony Radevnek, a BCE elnökének – aki a portál szerint „a kuratórium meghosszabbított keze az egyetemen” – megromlott a viszonya Palotai Dániellel, aki az egyetemi alapítvány kuratóriumi tagja, az intézet oktatója, és 2013-tól 2020-ig az MNB ügyvezető igazgatója volt. 

A konfliktus elérte Matolcsy Györgyöt, a jegybank elnökét, végül ő döntött a szakítás mellett.

A Jelen azt írja, hogy Radev vezetési stílusa miatt állítólag már többen eltávolodtak az egyetemtől, de az elnök mellett kitart Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója, aki szintén tagja a kuratóriumnak. 

Az MNB által eddig fenntartott intézet évi 2-300 millió forintból gazdálkodik. 

Az egyetem közleménye hangsúlyozza, hogy  „az MNB és a Corvinus között semmiféle szakmai konfliktus nincs és nem is volt."

 

Figyelmébe ajánljuk