„Kocsis Máté, te is lehetsz menekült” – demonstráció a Józsefvárosban

  • -legát-
  • 2015. augusztus 8.

Belpol

Kocsis Máté ellen tüntettek ma délután a VIII. kerületi önkormányzat előtt. Az esemény szervezője „látványos üzenetet ígért” – mi tagadás, az is volt. És szomorú.

„A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is. Kértem a helyi polgárőrséget is, hogy a lehető legnagyobb létszámban legyenek jelen. Meg fogjuk védeni a közvagyont, és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát!” – írta pár nappal ezelőtti Fb-bejegyzésében Kocsis Máté, amit az uszítás minősített esetének is mondhatnánk. Pláne, hogy a polgármester felszólamlása után a 444 helyszíni tudósításban cáfolta mindezt. Persze voltak, akik Kocsist vették védelmükbe. Például a PestiSrácok, sőt a kormánynak oly kedves portál egyúttal a fő ellenséget is megnevezte: Misetics Bálint, „a Bajnai Gordon alapította politikai mozgalom, az Együtt rendezvényeinek, demonstrációinak ismert vezéralakja” személyében, aki a Kettős Mérce blogon olvasott be Kocsisnak leginkább Köztársaság (II. János Pál pápa) téri lakosként.

false

 

Fotók: A szerző felvételei

Az előzmények ismeretében kíváncsiak voltunk, hogy a közelmúltban főleg demonstrációiról ismert Szabó Gábor „Tuareg” vajon mit tud még ehhez hozzátenni, mi lehet a „látványos üzenet”? Nos, rajongóinak minden bizonnyal nem kellett csalódniuk.

Húgyos Máté

A VIII. kerületi önkormányzat előtti demonstráción úgy 50-80-an lehettek, főleg idősebbek. Szabó bevezető beszédében Kocsis Mátét támadta. „Ez az ember valaha nem volt rasszista, nem volt fasiszta. Valaha. De az az ember, aki a saját kerületében tudatosan ellehetetleníti a cigányságot, az rasszista. Az az ember, aki a menekülteket húgyos-szaros csürhének kívánja bemutatni, az az ember már több mint rasszista, az már fasiszta” – mondta, s külön kiemelte, hogy akkor adta a polgármesternek a Húgyos Máté nevet, amikor az be akarta vezetni a drogtesztet.

„Új nevet adtam neked, Kocsis Máté, s veled kapcsolatban a kreativitásom végtelen, ezért bejelentem neked, hogy a törvényesség keretein belül üldözni fogunk! Mert te olyan embereket üldözöl, akik a hazájukból azért menekültek el, mert őket valóban üldözték” – folytatta, majd végezetül még odaszólt egyet: „Kocsis Máté! Ebben az országban veled van a probléma! Meg a hozzád hasonló fehérgalléros bűnözőkkel. Azokkal a tolvaj banditákkal, akik szétraboljátok ezt az országot! De megígérem neked, hogy ebben az országban még lehetsz te is menekült!”

false

 

A beszéd után jött egy performansz, amit Tuareg vezetésével adott elő a hallgatóság jelentős része. Mindenki kapott egy-egy táblát, amelyen egy-egy betű volt, felsorakoztak egymás mellett az önkormányzat épülete előtt, és magasba emelték tábláikat. Így állt össze a szöveg: „Kocsis Máté, te is lehetsz menekült”. Aztán mindenki megfordította a maga tábláját, akkor meg azt olvashattuk: „Húgyos Máté, te is lehetsz menekült!” A műsorszám után a résztvevők mécseseket gyújtottak a menekült áldozatok emlékére.

false

Noha ez az egész egy erőltetett és teljesen ártatlan rendezvény volt, nem lennénk meglepve, ha Kocsis Máté legközelebbi bejegyzésében már arról sopánkodna, hogy az életére törnek, fenyegetik, zaklatják, és olyan hisztit vág majd le, hogy alig bír terjedelmet biztosítani neki a kormánysajtó. Pedig hol vagyunk még attól?

Figyelmébe ajánljuk