Köhögött, de maszk nélkül ellenőrzött a járványügyes a gyermekszívsebészeten, később kiderült, szamárköhögéssel kezelik

  • narancs.hu
  • 2024. június 22.

Belpol

A szamárköhögés lefolyása gyermekkorban meglehetősen súlyos. 

Köhögött, mégis maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést hétfőn a fővárosi kormányhivatal munkatársa az országos kardiológiai intézet (GOKVI) gyermekintenzív osztályán. Majd két nap múlva maga jelentette: beteg, szamárköhögéssel kezelik – írja a Népszava

Az ellenőr a múlt hét elején a gyermekszívsebészet után a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáját is felkereste, de ott betegekkel nem találkozott, csak az egyik irodában járt. A lap szerint mindkét intézményben megtették a járványmegelőző intézkedéseket, keresik kikkel került kapcsolatba a beteg járványügyes hivatalnok, oltásokat rendeltek, és elkülönítették azokat a gyerekeket, akik esetleg megfertőződhettek.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) gyermekkardiológiai intenzív részlegén, ahol a járványügyes hétfőn maszk nélkül hosszabb időt is eltöltött, szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülötteket kezelnek. Arról, hogy az ellenőr fertőzőbeteg volt, csak csütörtökön értesültek az intézményben. A csecsemők immunrendszere még kialakulatlan, és szamárköhögés elleni oltást is két hónapos korban kapnak először. Azaz,

az intézmény két szintjén lévő csecsemő és gyermekintenzív osztályon lévő kicsik gyakorlatilag védtelenek voltak.

GOKVI kommunikációs osztálya megerősítette a lapnak az értesülést, valamint közölték, hogy a szakmai protokolloknak megfelelő intézkedéseket megtették, mind az érintett munkatársak, mind pedig az ápolt kisgyermekek esetében.

Egy infektológus arról beszélt a lapnak, hogy a szamárköhögés lefolyása csecsemő korban meglehetősen súlyos: magas lázzal és rosszindulatú köhögési rohamokkal jár. A túlzó köhögés légzésleállást is okozhat. Emiatt az agyban oxigénhiány keletkezik, ami akár tartós károsodással is járhat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk