Korányi Dávid: A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése a legsötétebb pártállami időket idézi

  • narancs.hu
  • 2024. május 24.

Belpol

Az Action for Democarcyről 21 oldalat jelentést készített a besúgóhivatal, Korányi szerint több szinten is sántít és felháborító a végeredmény.

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal első jelentése sajnálatos módon a pártállami idők legsötétebb hagyományait idézi mind nyelvhasználatában, mind az általa alkalmazott módszerekben. Hasonlóan a NIK korábbi nagyívű konspirációs teória-gyűjteményeihez, ismét nem egy objektív, tényeken alapuló dokumentumról van szó, hanem a hatalmon lévők politikai érdekeinek kiszolgálásáról és az ország valós problémáiról való figyelemelterelésről. A végcél nyilvánvalóan a civil szféra és a demokratikus ellenzék megfélemlítése és lejáratása, eszközökben pedig az Orbán rezsim egyre kevésbé válogatós” – reagált az Action for Democracy egyik magyar vezetője, Korányi Dávid a hivatal  84 pontból álló, 21 oldalas jelentésére.

https://magyarnarancs.hu/belpol/lanczi-tamas-ugyvedek-is-segedkezhettek-tiltott-kulfoldi-kampanyfinanszirozas-lebonyolitasaban-268052

Korányi hozzátette, elfogadhatatlannak tartják, hogy az SZVH az államhatalom eszközeivel próbálja lehetetlenné tenni a számára kényelmetlen hangokat. Mélységesen felháborítónak nevezik, hogy egy közpénzből működő állami szerv titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött, illegálisan megszerzett felvételeket használ fel arra, hogy alaptalan vádakat fogalmazzon meg törvényes keretek között működő civil szervezetek ellen.

„A jelentésben idézett beszélgetések részleteinek önkényes kiragadása és manipulatív, csúsztatásokkal teli interpretációja az autoriter rezsimek bevett propagandafogása. Az pedig kiváltképp érdekes, hogyan juthatott az SZVH ezen felvételek birtokába, erről a jelentés persze mélyen hallgat” – állapította meg Korányi.

Kijelentette azt is, hogy az Action for Democracy működése mindenben megfelel a vonatkozó amerikai és magyar jogszabályoknak. Emiatt határozottan visszautasítják a jelentésben megfogalmazott hazug állításokat, miszerint szervezetük megsértené Magyarország szuverenitását.

„Különösen felháborító, hogy mialatt az állami szervek a civilek törvényes tevékenységét támadják, addig a valódi szuverenitást fenyegető eseményeket, mint az orosz titkosszolgálatok kiterjedt kibertámadását a magyar külügyminisztérium ellen, igyekeznek eltussolni.”

A Szuverenitásvédelmi Hivatal alig titkoltan a Fidesz céljait szolgálva jött létre, a párt valószínűleg a szuverenitásért folytatott harcot szánta a következő nagy témának, de azt a kegyelmi botrány kissé elmosta év elején. A hivatal működéséről sokat mond, hogy a NER-hez több szinten is hűséges Lánczi Tamás lett az elnöke, akinek a nevéhez fűződik például a mostanra bezárt Figyelő hetilap listázós botránya is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.