Kórházszövetség: kevés az orvos, kiégtek a dolgozók, alig van pénz gyógyszerre a kórházakban

  • narancs.hu
  • 2022. június 2.

Belpol

A kemény, nyílt piaci versenyben pedig az intézmények nem képesek megtartani gazdasági és műszaki dolgozóikat sem.

Közleményt adott ki a Magyar Kórházszövetség, melyben arról írnak, hogy az egészségügyben dolgozók az elmúlt két és fél év gyors alkalmazkodást és önfeláldozást igénylő munkájában elfáradtak, sokan kiégtek. A hátrányos helyzetű térségekben az alapellátás meggyengült, és a kórházakban is kevés az orvos. A kemény, nyílt piaci versenyben az intézmények nem képesek megtartani gazdasági és műszaki dolgozóikat sem.

Bár a hálapénz megszüntetése átláthatóbbá és etikusabbá tette a kórházi viszonyokat – hozzáteszik, sajnos azonban a legális anyagi érdekeltségi rendszer kidolgozásának hiánya és a rögzített összegű, teljesítményt és minőséget nem értékelő intézményi finanszírozás miatt a több és jobb munkát orvosi és kórházi szinten sem díjazza a rendszer.

A súlyos betegeket ellátó kórházak pénze az infláció- és árfolyamkövetés hiányában kevés a gyógyszerekre, műszerekre, kötszerekre és a rezsire. Mivel az egészségügy irányítása az elmúlt években több minisztériumból történt, és a kórházak vezetési szerkezetének átalakítása is megkezdődött, bizonytalanok lettek az igazodási pontok.

A közleményt a szervezet annak apropóján adta ki, hogy a XXXIV. kongresszusukon tartott tisztújító közgyűlésen a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját, Velkey Györgyöt választották meg a Kórházszövetség elnökének.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk