Kitűzték a pilismaróti bányanyitásról szóló népszavazás időpontját

Belpol

Hamarosan pont kerülhet az immáron évek óta húzódó ügy végére. 

Ahogyan arról pár hete beszámoltunk, a pilismaróti képviselő-testület megszavazta a népszavazás elrendelését a helyi bányanyitással kapcsolatban. Hekman Tibor jegyző arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy a népszavazást elrendelő határozat jogerőre emelkedett, tekintettel arra, hgy nem volt jogorvoslati kérelem a törvényes határidőn, vagyis tizenöt napon belül. 

A Helyi Választási Bizottság (HVB) határozata szerint a népszavazást 2023. augusztus 27. napjára (vasárnapra) tűzték ki. 

A népszavazási kérdés így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pilismarót község közigazgatási területén külfejtés bányászati tevékenységet végezzenek, és ennek érdekében Pilismarót Község Önkormányzata Képviselő-testülete a bányászati tevékenységgel igénybe venni tervezett területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja?”

Évek óta húzódik a pilismaróti bányaügy, amellyel lapunk többször is foglalkozott. A képviselő-testület már 2019-ben tárgyalt a bányanyitásról, viszont a lakosság egy 2020. júliusában meghirdetett lakossági tájékoztatóig nem sokat tudott róla. A helyiek későbbi felháborodása miatt a polgármester, majd az alpolgármester, végül pedig az egész képviselő-testület felállt. Egy ideig úgy tűnt, hogy mégsem lesz bánya Pilismaróton, azonban az új településvezető, Hunyadi Balázs tárgyalásokat folytatott a bányanyitást tervező társasággal, a GM-Pro Kft.-vel. 

A társaság ügyvezetője tavaly decemberben még úgy fogalmazott megkeresésünkre, hogy ha minden jól megy, akkor idén év közepén, második felében elindulhat a termelés. Eközben a térségben egyre nagyobb ellenállás alakult ki a bányanyitással kapcsolatban, több település vezetősége is arról nyilatkozott a Narancs.hu-nak, hogy nem támogatja a beruházást, amelynek az egész Dunakanyarra hatása lehet. 

Aztán váratlan fordulat történt idén tavasszal az ügyben: az Energiaügyi Minisztérium megsemmisítette a GM-Pro Kft. környezetvédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalt, vagyis a társaság távolabb került a céljától. (Nem sokkal később Vitályos Eszter térségi kormánypárti országgyűlési képviselő örömét fejezte ki a Facebookon az engedély megsemmisítésével kapcsolatban. Korábban fideszes politikusok nem szólaltak meg a témában). 

A témában népszavazási kérdést nyújtottak be, melyet egy helyi lakos megtámadott, de fellebbezését a Győri Törvényszék elutasította. A HVB a népszavazás kitűzéséről szóló határozatot június 21-én, azaz szerdán tűzte ki. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk