Kósa Lajos, Papp László és a cigányok sorozatgyilkosai – debreceni konferencia és durva Fidelitas-támadás

  • -nt-
  • 2019. február 14.

Belpol

Tíz éve kibeszéletlen, feldolgozatlan traumája Debrecennek, hogy onnan indultak portyázni a romákat legyilkoló sorozatgyilkosok. Február 15-én konferenciát tartanak erről a cívis városban. A Fidesz ismét Sorost látja.

A közelmúlt egyik legszomorúbb honi történése, hogy 2008-ban és 2009-ben kilenc településen hajtottak végre fegyveres támadásokat romák ellen.

A bűncselekmény-sorozat következtében hat ember, köztük egy ötéves gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Az akkori történések és azok visszhangja, de inkább visszhangtalansága a témája az Erőszak és kirekesztettség a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tükrében című konferenciának, amit február 15-én, pénteken tartanak Debrecenben.

Aligha véletlenül itt rendezik a tanácskozást, a gyilkosok innen indultak. A politika azonban ismét közbeszólt. Sorost lát a kormánypárt.

Kósa és a konspirációs elmélet

A rendőrök 2009. augusztus huszadika éjjelén fogtak el három tettest az egyik debreceni szórakozóhelyen.

false

 

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

Kósa Lajos, aki akkor már 11 éve volt a cívisváros polgármestere – ahelyett, hogy örömének és megkönnyebbülésének adott volna hangot a sorozatgyilkosság elkövetésével gyanúsítottak kézre kerítése okán – felháborodottan reagált a rendőrségi akcióra. Azaz a Fidesz környékén nemcsak most álltak elő zavaros összeesküvés-elméletekkel, hanem már 2009-ben elképesztő teoriával rukkolt elő az akkori polgármester.

Akkor azt nyilatkozta, nem érti, hogy a rendőrségnek miért akkor és miért ott kellett elfognia a romák elleni támadássorozattal gyanúsított férfiakat, szerinte Debrecen ellen irányuló politikai összeesküvésről és/vagy egyszerű rendőri inkompetenciáról volt szó.

Egy rádióinterjúban arra a kérdésre, hogy miért éppen Debrecenben fogták el a gyanúsítottakat, Kósa Lajos azt mondta: ha konspirációs elméletekben gondolkodik, azt válaszolja, azért, mert így „két legyet ütnek egy csapásra, nehogy már Debrecen, mint jobboldali etalon város kimaradjon valamiből”.

Konferencia és Fidelitas-össztűz

A tíz évvel ezelőtti események társadalmi következményeivel, az egykori történések feldolgozatlanságával kíván foglalkozni az a konferencia, amit a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és az Együtt Debrecenért Egyesület szervezett, s ami előtt három nappal tiltakozásának adott hangot a debreceni Fidelitas.

false

 

Fotó: A debreceni Fidelitas Facebook oldala

 

A konferencia kerekasztal-beszélgetéseinek témái között szerepel a sorozatgyilkosság társadalmi-politikai kontextusa, az állami szervek magatartása és eredményessége a bűncselekmény felderítése, a gyűlöletbűncselekmény-sorozat utóélete és hatása a nyilvánosságban, az áldozatsegítés 10 éve, illetve a roma és a nem roma származású diákok együttélésének aspektusai is.

A konferencia ellen tiltakozó Fidelitas a Facebook-oldalán két mondattal adott magyarázatot a demonstrációjukon készült fotókra: „A Fidelitas teljes mértékben elutasítja a közvetlen, vagy tudományos értekezésnek álcázott egyetemi politizálást, ezt a jogszabályok és az egyetem szervezeti és működési szabálya is tiltja. Amennyiben a szervezők minden áron szeretnék liberális világnézeteiket terjeszteni, akkor azt természetesen szabadon és szabályosan megtehetik a helyi Soros-szervezetek irodájában.”

A Fidelitas akciójáról nyilvánvalóan tudott a helyi Fidesz, a saját Facebook-oldalukon meg is említik az egyetem főépülete előtti nyolcfős demonstrációt. A konferencia elleni tiltakozásról beszámolt a debreceni önkormányzati média és a kormánypárti sajtóholdingba tartozó megyei napilap, ám egyik orgánum sem érdeklődött a konferencia szervezőitől, egyik sem adott lehetőséget a megtámadottak megszólalására.

A debreceni polgármester hallgat

Debrecenben többen várták – eddig mindhiába – Papp László polgármester megszólalását ebben az ügyben. Róla azt tartják a cívisvárosban, hogy nemcsak intelligensebb az elődjénél, hanem megfontoltabb politikus, kiegyensúlyozottabb városvezető, nem keresi a konfliktusokat, nem lételeme az állandó feszültségkeltés.

Papp azonban az elmúlt két napban nem szólalt meg az ifjú fideszesek akciójának ügyében, ahogy a konferencia kapcsán sem, amiből vagy arra lehet következtetni, hogy maga is támogatja a romák elleni sorozatgyilkosságról szóló konferenciával szembeni politikai fellépést.

De az is lehetséges, hogy a polgármesternek nincs befolyása saját pártja politikai mozgására Debrecenben. Papp László szerdán, két nappal a konferencia előtt egy ciklusértékelő és jövőbenéző előadást tartott, amit az önkormányzati televízió élőben közvetített.

A polgármester igen sikeresnek értékelte a város utóbbi öt évét, s nagy ívű terveket vázolt fel a további fejlődéséről. Mindez azonban kevés nyilvánosságra számíthat az országos sajtóban, s helyben sem ad beszélgetéstémát, mint látható, a Fidelitas elintézte, hogy Debrecen nevét egy sokkal kevésbé pozitív kontextusban forgassa meg a média és a köz ügyei iránt érdeklődő lakosság.

A kegyetlenség, ami sokkolta az országot és sok kérdést hagyott megválaszolatlanul

Az azóta életfogytiglani büntetésüket töltő tettesek pusztán a származásuk miatt gyilkoltak meg hat romát. Vannak még megválaszolatlan kérdések. Éppen tíz éve, 2008. november 3-án gyilkolt először Kiss Árpád, öccse, Kiss István, Pető Zsolt és Csontos István. A borsodi Nagycsécsen dobtak Molotov-koktélt egy házra, majd kezdték el lőni annak ablakait.

Figyelmébe ajánljuk