Köves Slomóék beperelték a Mazsihiszt

  • narancs.hu
  • 2021. április 18.

Belpol

A zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát kérik. 

„A magyar zsidóság történetében példátlanul, külföldi bíróságon támadja a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Deutsch Róbert elnökölte Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (Maoih) a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz)” – írja közleményben a Mazsihisz. 

A két szervezet közös keresetet nyújtott be a Jeruzsálemi Főrabbinátus bíróságához, kérve a magyar kormány által a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát. A közlemény szerint az erről szóló keresetlevelet „gyalázatos módon” a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján adták át a Mazsihisz képviselőjének. „Azon a napon, amikor 600 ezer meggyilkolt zsidó honfitársunkra emlékezünk. Az EMIH és a MAOIH eljárása kegyeletsértő, a jóízlés teljes hiányát mutatja. Ez az ízléstelenségen túl jól példázza a Köves Slomó vezette EMIH évek óta folyó küzdelmét anyagi forrásaik és vagyontárgyaik indokolatlan növeléséért. Számukra semmi sem drága, nem riadnak vissza a régió legnagyobb zsidó közösségének méltatlan támadásától, megosztásától, de már az általuk aláírt és a magyar kormány által ellenjegyzett, az örökjáradékról szóló 2012. évi szerződés külföldi bíróságon történő megtámadásától sem. Ők csak a modern, nyitott magyarországi zsidóság átformálásával, ellehetetlenítésével tudják céljaikat elérni”

A Mazsihisz „a magyar zsidóság legnagyobb szervezeteként határozottan visszautasítja szándékukat”, ugyanakkor jelzi, az örökjáradékra vonatkozó 2012 évi megállapodásnak már a progresszív zsidó közösségekre is kell vonatkoznia. „Ezért a Mazsihisz tárgyalásokat kezdeményez a zsidó felekezetekkel”, fogalmaznak a közleményben. 

 

Figyelmébe ajánljuk