Köves Slomóék nem zárják be a zsinagógáikat

  • narancs.hu
  • 2020. március 13.

Belpol

De folyamatosan fertőtlenítenek.

A Mazsihisszel szemben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) nem zárja be a fenntartása alatt álló zsinagógákat a koronavírus miatt.

Az EMIH az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a hitközség a rendszeres zsinagógai imákat, illetve a kiemelt napokon egyes szakrális együttléteket követő, borra mondott áldásokat (kidus) és az azok után következő könnyű étkezéseket továbbra is megtartja.

Az EMIH a zsinagógáit napok óta rendszeresen fertőtleníti, továbbá minden imahelyen rendelkezésre áll elegendő mennyiségű kézfertőtlenítő is a közösség tagjai számára.

Az EMIH mindemellett az elmúlt napok során folyamatosan felhívta a zsidó közösség figyelmét, és ismételten kéri a közösségi vallásos tevékenységeken résztvevő valamennyi látogatóját, hogy fokozottan figyeljen társai egészségének megóvására, illetve a közösen használt terek higiéniájára és a rendszeres kézmosásra. Egyúttal kéri a közösség tagjait, ha betegnek érzik magukat, mindenképpen maradjanak otthon - áll a közleményben.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szintén pénteken azt közölte: elrendelték budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását a koronavírus-fertőzés miatt.

Az összes zsinagógáját bezárja a Mazsihisz

A közösségi istentiszteletek, esküvők, bár micvák és bát micvák is elmaradnak. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elrendelte budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását a koronavírus-fertőzés miatt. A szervezet honlapján olvasható közlemény szerint a Mazsihisz úgynevezett krízismenedzsment csoportja döntött így. A zsinagógák bezárása pénteken lép életbe és visszavonásig érvényes.

Figyelmébe ajánljuk