Közel 13 ezer Ausztriában dolgozó magyar veszítette el az állását

  • narancs.hu
  • 2020. április 5.

Belpol

Minden hetedik kint élő magyar lett munkanélküli.

Ausztriában a koronavírus-járvány miatti közel 13 ezer kint dolgozó magyar veszítette el az állását – írja a G7. Közülük 8034-en szerepelnek az osztrák munkanélküli statisztikáiban, ami azt jelenti, hogy nemcsak ott dolgoznak, de ott is telepedtek le. Ők kapnak munkanélküli segélyt Ausztriában, de nem valószínű, hogy megjelennek majd a magyar munkaerő-piacon vagy a munkanélküli ellátásban.

A portál úgy számol, hogy a közel 41 ezer Magyarországról ingázó dologzó közül 4800-an veszíthették el az állásukat. Az osztrák foglalkoztatási adatok alapján eddig minden hetedik kint élő magyar lett munkanélküli. Ennek egyik oka az, hogy a kint dolgozó magyarok elsősorban a turizmus-vendéglátásban helyezkedtek el, ami az egyik legjobban sújtott szektor.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?