Közel 17 ezer diplomata-útlevelet adott ki a NER

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 9.

Belpol

2010 óta megugrott a különleges okmányok száma, csak azt nem tudni, kik kapták.

2010 óta 16952 diplomata-útlevelet állított ki a Külügyminisztérium – tudta meg a Népszava. Azt azonban nem tudni, kik kapták. Külügyi források pedig azt is elismerik, "ez kicsit magas szám", semmi nem indokolja, hogy ennyi diplomatavízumot adjanak ki.

A kiállított útlevelek közül 7657 darab érvényes diplomata-útlevél van használatban – közölte a  lap közérdekű adatigénylése nyomán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Ilyen vízumot kapnak ugyanis a külügyi állományban levők (kb. 700 fő), ehhez jönnek hozzá a külképviseleteken dolgozók, nagyjából ezren. Ehhez adódik a képviselőknek, pártok vezető politikusainak, országos hatáskörű szervek vezetőinek kiadott diplomata útlevél, ez régebben is szokásos eljárás volt. Körülbelül ez is ezer főt tehet ki, ha pedig hozzáadjuk, hogy esetleg az útlevél-tulajdonossal utazó hozzátartozók is kaphatnak útlevelet, még akkor is ott tartunk, hogy több száz, de akár több ezer főről fogalmunk nincs, miért, milyen jogcímen  jutott magyar diplomata-útlevélhez.

Ugyanis hiába van pontos jogszabály arról, mely tisztségek után jár diplomatavízum, egy jól megfogalmazott paragrafus lehetőséget ad arra, hogy a kormány gyakorlatilag annak adjon diplomata-útlevelet, akinek akar.

A személyek kilétét – jogszabályi tiltásra hivatkozva – a külügyminisztérium sem közölte. A Népszava megjegyzi: korábban perek árán sem volt hajlandó ezt elárulni az Orbán-kormány, de nem meglepő, mert a kiszivárgott nevekből eddig mindig botrány kerekedett.

Ilyen eset volt, amikor fény derült arra, hogy Habony Árpád is ilyen, Szijjártótól igényelt vízummal utazgat; és azt sem felejthetjük el, hogy a diplomata-útlevelek igen megolajozták az Orbán- és a jordán Naffa-családok közötti viszonyrendszert is.

 

A török meló – Adnan Polat és az Orbán család üzletei

Bemutatjuk a török multimilliárdost, aki egyaránt bejáratos Erdoğanhoz és Orbánhoz, és aki közvetített is az európai illiberalizmus két vezéralakja között. A Galatasaray futballklub egykori elnöke az elmúlt években az Orbán család igaz barátja lett, a kastélyvásárlások egyik kulcsfigurája, miközben cégei milliárdokat húznak a magyar államtól.

Figyelmébe ajánljuk