Egymilliárd forintba kerültek, de alig használták a szűrőbuszokat 2018-ban

  • narancs.hu
  • 2019. december 18.

Belpol

Havi egynél többször nem nagyon használták őket.

2018 januárja és novembere közt 133-szor települtek ki, egyesével alig több, mint havi egyszer azok a százmilliós szűrőbuszok, melyeket pár éve vásárolt a magyar kormány – derítette ki a 444.hu

A portál megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy kiderítse ennek az okát:  „2018-ban és 2019-ben folyamatosan biztosítottuk a vizsgálóbuszokat az Egészségfejlesztési Irodák, kormányhivatalok, civil szervezetek számára.

Szűrőbuszok az egészség világnapja alkalmából szervezett egészségnapon a budakalászi Omszki-tó partján 2019. április 6-án.

Szűrőbuszok az egészség világnapja alkalmából szervezett egészségnapon a budakalászi Omszki-tó partján 2019. április 6-án.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Emellett a »Felzárkózó települések« programmal együttműködésben a kormányhatározatban meghatározott településeken protokoll szerinti komplex szűrési programot valósítottunk meg, helyszínenként 3 busszal, több szűrési napon át. Két megyében a hosszú távú működés pilot programjaként kihelyeztünk egy-egy vizsgálóbuszt, ahol a helyi egészségügyi szolgáltató biztosította a szűréseket a megye településein” – reagált a hivatal.

A gyártó szerint a buszok hidegben is használhatók, viszont a téli hónapokban egyáltalán nem végeztek szűréseket, az országos tisztifőorvos szerint azért, mert „a vizsgálatra várakozók számára nem tudnak bennük helyet biztosítani”.

A szűrőbuszok mellé a kormány vett tíz mammográfiás járművet is, összesen 1 milliárd 750 millió forintért, de csak egy jármű készült el a határidőre. A módosított szerződés szerint idén április 30-ig kellett volna leszállítaniuk a maradékot. A tisztifőorvos azt írta: októberben átvették a kilenc hiányzó buszt, és folyamatban van az engedélyezési eljárás.

Figyelmébe ajánljuk