Közel ötezer elsősnek kellett évet ismételnie az idei tanévben

  • narancs.hu
  • 2023. július 31.

Belpol

A KSH adatai szerint ez az első osztályba járók 5,2 százaléka.

Tovább emelkedett az évfolyamismétlők aránya az általános iskolák első évfolyamain a 2022/2023-as tanévben, arányuk 5,2 százalék volt az elsősök körében – közölte a Népszava megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A lap azt követően kereste meg a KSH-t, hogy az idei részletes oktatási jelentésükben – a korábbi gyakorlattól eltérően – nem tüntették fel az évfolyamismétlőkre vonatkozó adatokat. A statisztikai hivatal adatai szerint

a 2022/2023-as tanévben 94 342 gyermek járt első osztályba, az 5,2 százalékuk mintegy 4906 főt tesz ki, vagyis a mostani, június 15-én zárult tanévben majdnem ötezer elsős évismétlőként ült az iskolapadban.

Ez az arány a 2021/2022-es tanévet vizsgáló jelentésben még 4,6 százalék volt. Az évismétlők aránya idén is az első évfolyamon volt a legmagasabb, a többi évfolyamon 0,7 és 2,3 százalék között volt. A lap emlékeztetett, az elsősök körében kimagasló bukási arány összefüggésbe hozható a kormány sokat vitatott, 2020 januárjától bevezetett intézkedésével, a hatévesek kötelező beiskolázásával is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk