Másfél év alatt több mint 500 millió forintból utazott Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2023. július 31.

Belpol

Ez idő alatt 51 hivatalos látogatást tett és 18 alkalommal repült a honvédségi különgéppel.

Tavaly januártól idén június közepéig 51 hivatalos látogatást tett külföldön Orbán Viktor kormányfő, ezek közül 18 alkalommal vette igénybe a Magyar Honvédség által vásárolt Airbus A319-es különgépet – tudta meg az rtl.hu. A Külgazdasági és Külügyminisztérium adatközlése szerint

az utazások a napidíjat, a szállást és az útiköltséget is beleértve körülbelül 502 millió forintba kerültek.

A költségek részletes közlését azonban a tárca megtagadta, így nem lehet tudni, hogy utazásai során milyen áron szállt meg a miniszterelnök, vagy milyen összegű napidíjakat vett fel. A portál korábbi adatigénylésére hivatkozva a Szijjártó Péter által vezetett tárca csak összesítve küldte el a költségeket 2022. január elsejétől. Ezek szerint az 51 út 502 millió forintos költségvetéséből: 

  • 395 millió forintot fordítottak szállásra,
  • 14 millió forintot napidíjra,
  • míg az útiköltség 93 millió forint volt.

Az rtl.hu megjegyezte, a költségeket tekintve alacsony összegnek tűnik 51 látogatásra a 93 millió forint útiköltség, hiszen csak az üzbegisztáni Szamarkandba 49 fős delegáció ment Orbánnal, míg Kairóba 43-an, a türkmenisztáni útra pedig 38-an kísérték el őt. Az összeg hátterében az állhat, hogy – Novák Katalin köztársasági elnök látogatásaihoz hasonlóan – nem lehet tudni, pontosan milyen áron számolják el az Airbus A319-es különgép használatát. Az ömlesztett költségekkel persze az is elfedhető, hogy mennyibe került Orbán Viktor márciusi pisai kitérője.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk