Egyetlen polgármesterjelölt Sarkadon

Közmegbízatását felhasználva

Belpol

A román határ melletti Békés megyei városban, a tíz­ezres Sarkadon a jelenlegi fideszes polgármester az egyetlen jelölt a városvezetői posztra. Vajon miért?

„Ha Mokán István október 13-án reggel felkel, elmegy abba a szavazókörbe, ahova tartozik, és leadja magára a voksot, akkor ez már elegendő, hogy újabb öt évre ő maradjon a polgármester. Ez így nem választás, hanem szavazás, abból is a legrosszabb” – mondta a Narancsnak egy nevét nem vállaló helyi forrás. Szerinte mindez jól jellemzi a helyi „demokratikus” viszonyokat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapja szerint a 10 ezer vagy annál nagyobb lélekszámú települések egyikén sem állt elő a sarkadihoz hasonló helyzet. Amikor helyieket kérdeztünk arról, hogy hogy fordulhatott ez elő, különféle magyarázatokat hallottunk. „Sarkad külön világ, ha esetleg az országos áttörés megtörténne, itt akkor is változatlan maradna a helyzet.” Egy, a politikához korábban közel álló férfi azt fejtegette, „talán az lehet a magyarázat, hogy Mokán minden irányban kedveskedik a helyieknek, kerüli a balhékat és konfliktusokat. Mentorával, a 20 évig polgármesterként dolgozó Tóth Imrével ellentétben ő nem rendez boszorkányüldözést azokkal szemben, akik nem értenek egyet vele, nem űzi el őket a munkahelyükről és a városból. Tanult ezekből a hibákból. Másrészt a hálózata jól működik, a lekötelezettjei mindenütt ott vannak, az önkormányzati propagandasajtó pedig a polgármester dicsőségét zengi. Így Mokán kézi irányítással vezeti a várost. Sokan belátták, hogy ezzel a helyzeti előnnyel szemben nem vehetik fel a versenyt.”

 

Méltatlanság

2014-ben még négyen küzdöttek a városvezetői címért, közülük hárman is ezer és kétezer közötti szavazatot kaptak. Öt éve Mokán István (korábbi kétszeres alpolgármester) győzött; ő az 1990 és 2010 között polgármester Tóth Imre „tanítványa”, utolsó ciklusában helyettese volt. Kilenc évvel ezelőtt a helyiek ráuntak a húsz éve – hol független, hol kisgazda-, hol Fidesz-színekben – irányító és a saját települését teljesen leuraló Tóth Imrére (aki 2014-ben sikertelenül próbálta meg visszaszerezni a polgármesteri posztot), és egy baloldali–civil összefogás révén Bende Róbert művésztanár és amatőr rockzenész lett Sarkad első polgára. Csakhogy a képviselő-testület összetétele miatt Bende kénytelen volt alpolgármesterként maga mellé venni a fideszes Mokánt – aki aztán, és sokszor a polgármestert megkerülve, tárgyalt Sarkad ügyeiben minisztériumi illetékesekkel és kormánytagokkal. Mokán második alpolgármesteri ciklusa után, 2014-ben polgármester lett – nem akármilyen előzmények után.

Egy névtelen feljelentés alapján a Békés Megyei Főügyészség még 2012-ben nyomozást indított egy olyan ügyben, amelyben Mokán is érintett volt. (Lásd: Gyanús támogatások az alpolgármester élettársának, magyarnarancs.hu, 2012. szeptember 24.) Mokán élettársa – aki a sarkadi polgármesteri hivatalban dolgozott – 2007. október elsejétől 2011 márciusáig összesen több mint 200 ezer forint normatív lakásfenntartási támogatásban részesült, s 2010. október elsejétől egy év időtartamra rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot is megállapított az első házasságából született gyerekére az önkormányzat. Az indoklás szerint a benyújtott igazolások és nyilatkozatok alapján a kérelmező egyedülálló, és a családban a havi egy főre jutó nettó jövedelem nem érte el a 39 ezer 900 forintot. Pedig Sarkadon sokan tudták: jó ideje közös háztartásban él Mokánnal, és az széles körben ismert volt, hogy az akkor még alpolgármester Mokán havi illetménye közel bruttó félmillió forint volt. A nyomozás kiderítette, hogy a támogatás és a kedvezmény jogtalan kiutalásában az alpolgármester is közreműködött.

2014 őszén mégis megválasztották a 10 ezres városban Mokánt polgármesternek, pedig 2014 májusában megszületett az elsőfokú elmarasztaló ítélet ellene: Mokánt kétmillió forint pénzbüntetésre ítélte első fokon a Gyulai Járásbíróság. (E büntetési tételt a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék 3 millióra emelte 2015 áprilisában.) Élettársát 1 év felfüggesztett börtönre ítélték (ezt a másodfok 6 hónapra mérsékelte). Súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy Mokán a közmegbízatását felhasználva követte el a költségvetési csalást, viszont nem tiltotta el őt a közügyek gyakorlásától.

A sarkadi képviselő-testületnek lett volna lehetősége, hogy méltatlansági eljárást kezdeményezzen polgármestere ellen, csakhogy nem akadt senki, aki ilyen indítványt tett volna. Pedig a Népszabadság egykorú beszámolója szerint 2015 márciusában egy képviselői kérdésre adott válaszában Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter kijelentette: akit költségvetési csalás miatt elítélnek, az méltatlan a tisztségére, s le kell mondania. Mokán ezt nem tette meg.

 

Tesznek Kubatovra

„Csak feddhetetlen előéletű, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlen, közösség megbecsült tagjaiként számontartott jelöltek indíthatók a Fidesz színeiben az őszi önkormányzati választáson” – állt abban a levélben, amelyet Kubatov Gábor, a Fidesz ügyvezető alelnöke, pártigazgató küldött ki az idei EP-választás előtt a választókerületi elnököknek. (Lásd: Íme, Kubatov sorvezetője az őszi választásokra, magyarnarancs.hu, 2019. június 18.) Ennek ellentmond Mokán mostani indulása, ahogyan az is, hogy a nyár közepén a Fidesz Békés megyei választmányának alelnökévé is megválasztották a sarkadi polgármestert.

 

Figyelmébe ajánljuk