Közös beadványban követeli az ellenzék az Állami Számvevőszék elnökének leváltását

  • 2019. február 20.

Belpol

Szerintük az ÁSZ bírságai egyértelműen politikai célt szolgálnak és a Fidesz van emögött.

A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd, illetve Bősz Anett és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők közös beadvánnyal kezdeményezték az Országgyűlés Mentelmi bizottságánál Domokos László leváltását az ÁSZ éléről – írja a Mérce.

Az ügy előzménye, hogy az ÁSZ az elmúlt időszakban sorra büntette az ellenzéki pártokat, a Jobbik összbüntetése lassan 1 milliárd forintnál tart, de Párbeszédre és a Momentumra is jelentős pénzbírsággal sújtott le a szervezet.

Az ellenzéki pártok azt sérelmezik, hogy az elvben független intézményt 2010 óta a volt fideszes országgyűlési képviselő vezeti, és miközben az ÁSZ sortra bünteti (és így az ellehetetlenülés szélére sodorja) az ellenzéki pártokat. „nyilvánvalóan törvényellenesen kampányoló Fideszre eddig egyetlen forint bírságot sem szabott ki”.

De azt is kifogásolják, hogy az ÁSZ újra és újra visszaél azzal, hogy a döntéseit nem lehet megtámadni a bíróságon, hiába tudják a pártok bizonyítani, hogy a törvények szerint jártak el.

Mint írták:

„Magyarország érdeke, hogy a pártok gazdálkodását ne egy fideszes pártkatona, hanem egy pártok felett álló független Állami Számvevőszék végezze. Ha a bizottság fideszes tagjai leszavazzák a beadványunkat, azt annak a beismerésének fogjuk tekinteni, hogy a Fidesz pártállami bunkósbotnak használja az ÁSZ-t;
saját gazdálkodásának törvényessé mosdatására és az ellenzék ellehetetlenítésére.”

Domokos László pályaképét itt olvashatja

Domokos László leendő ÁSZ-elnök pályaképe - Szereti a pénzt

A fideszes országgyűlési képviselő személyében olyan embert jelöltek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) élére, aki a közpénzekből keletkezett politikusi jövedelméről korábban nem volt hajlandó számot adni, s aki az önkormányzati kötvénykibocsátással szembement az államháztartási törvénnyel. Pártkatona eddig még nem volt a közpénzek legfőbb ellenőre. Bod Tamás

Figyelmébe ajánljuk