Gulyás Gergely: Putyint nem tartóztatnák le Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2023. március 23.

Belpol

Ennek oka, hogy a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye nincs kihirdetve Magyarországon, mert a miniszter szerint ellentétes a magyar alkotmánnyal. 

 

Közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalunk, illetve ebben szeretnénk részt venni - jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzáfűzte, hétéves időszakra szóló csoportos megrendelésről van szó, ami előnyös Magyarország számára. Abban az időszakban, amikor nehéz lőszerhez jutni, könnyebben jutunk hozzá, a lőszereket csak a Magyar Honvédség fogja felhasználni, fogalmazott.

„Nyilván lesznek olyan uniós tagállamok, amelyek az így vásárolt lőszerből a frontra is küldenek.

Magyarország a lőszerbeszerzésben részt vesz, de külföldre továbbra sem kíván fegyvereket, az élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni”

- mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy a jövő héten tárgyalja az Országgyűlés a Fidesz-KDNP békepárti javaslatát, egyben ennek támogatására kérte a pártokat.

Gulyás szerint egyébként az elmúlt hetekben komoly aggodalomra okot adó nyilatkozatok születtek, amelyek a háború eszkalációjának irányába mutatnak. A magyar kormány továbbra is tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. Mint mondta, a fegyverszállításban nem veszünk részt, ugyanakkor minden olyan tagállami kapacitásnövelésben igen, ami akár a NATO védelmi képességét, akár a magyar hadsereg fejlesztését szolgálja. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, Magyarország teljesíti a rá háruló feladatokat a NATO keleti szárnyának védelmében. Így például hazánk az elsők között hozott létre egy „magas készültségű” NATO-csapatot, amelyben amerikai, olasz, török és horvát katonák is részt vesznek magyar parancsnokság alatt. Az egység védelmi célokat szolgál, a háborúban értelemszerűen nem vesz részt.

A miniszter a beszámolója után újságírói kérdésekre válaszolt. Gulyás szerint a kormány azzal számol, hogy az infláció nyáron ugrásszerűen csökkeni fog, és az év végére egyszámjegyű lesz. 

Azt nem tudja, hogy mi baja a Fidesz-frakciónak a svédekkel, reméli, hogy hamarosan ugyanarra a döntésre jutnak, mint a finnek esetében, vagyis támogatni fogják a NATO-csatlakozásukat. Szerinte ezt a kérdést nem húzzák sokáig a frakcióban. Ahhoz nincs mit hozzáfűznie, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben.

Magyarországon nem tudnák letartóztatni az orosz elnököt, mert a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye nincs kihirdetve hazánkban.

Egyébként pedig a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény, amit Áder János korábbi köztársasági elnök már többször is jelzett. 

 

Orbán Viktor pedig akkor megy Ukrajnába, ha kézzel fogható eredmények lesznek a kárpátaljai kisebbségek helyzetében. 

Szerinte nincs jogi alapja annak, hogy csúsznak az uniós pénzek, inkább arról van szó, hogy az Európai Bizottság (EB) olyan néppontokat vizsgál, „amik kívül állnak a jogon”. A kormánytől „már áprilisban jöhet a pénz, mindent megtettünk”, fogalmazott Gulyás. Ezzel kapcsolatban hozzátette, az igazságügyi reform miatt blokkolják az uniós forrásokat: Varga Judit igazságügyi miniszter már megállapodott az EB-vel a törvényjavaslatról, amit ki is küldtek, de ezt még nem küldték vissza. Egyébként nem látják okát annak, hogy változtassanak a köznyelvben homofób törvényként elterjett törvényen. Azt is elmondta, hogy nincs megállapodás az EB-vel Erasmus-ügyben. A vita a kuratóriumi tagok megbíztatási idejében folyik, de ez nem olyan kardinális, hogy ne tudjanak megegyezni. 

Az orvosok bíróságon támadják meg a határozatokat, amelyekkel havi két ügyeletre kötelezik őket, ezzel kapcsolatban azt mondta, nem túlzott elvárás, hogy egy hónapban kettőt ügyeljenek, a jogszabály is ezt tartalmazza. Ugyanakkor tiszteletben tartják az orvosok döntését, hogy a Magyar Orvosi Kamara tagjai kívánnak maradni a későbbiekben is. Szerinte az Országos Mentőszolgálat által irányított ügyeleti ellátás mindenhol jó színvonalon működik. 

Csütörtökön derült ki, hogy a kormány állami tulajdonú kasélyokat is vagyonkezelő alapítványoknak adna, ami Gulyás szerint csak egy javaslat, nem kell vitatni. De ha vagyonkezelésbe is adná az állam, az közcélt nem érintene, vagyis a múzeum továbbra is múzeum maradna. Hasonló, szintén aktuális történet, hogy hat megyei kórházat egyetemi fenntartásba adnának: Gulyás Gergely szerint mivel az egyetemi kórházak a nagy megyei kórházak, ezért egységes irányításra van szükség. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk