Hvg.hu: 6 kórházat alapítványi egyetemekhez szervezne ki a kormány

  • narancs.hu/HVG
  • 2023. március 20.

Belpol

Fél tucat kórházat és azok 25 ingatlanát bízná a jövőben vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemekre a kormány.

"Kiemelt kormányzati prioritás az egészségügy feltételrendszerének folyamatos figyelemmel kísérése, és a szükséges módosítások átvezetése, a szabályozás aktualizálása" – ezzel indokolja a kormány honlapjára nemrég társadalmi egyeztetésre kitett, 45 oldalas egészségügyi törvényjavaslat az egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények tervezett módosításait .

hvg.hu cikke szerint a legszembetűnőbb, és az alaptörvény szerint sarkalatosnak számító, vagyis kétharmados többséggel végrehajtható változás – amely a tervezet szerint július elsejével lépne hatályba – az, hogy

fél tucat, eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórház fenntartói joga, valamint azok ingatlanjai kerülnek át három egyetemhez, áttételesen az egyetemeket fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz.

A hvg cikke felsorolja az érintett kórházakat, ingatlanjaikat és leendő fenntartóikat is.

Az indoklás szerint minden esetre igaz, hogy az intézmények fenntartói jogának átadásával együtt a kapcsolódó ingó vagyonelemeket és ingatlanokat ingyenesen kapják meg az egyetemek, az esetleges adósságokkal, terhekkel együtt. Az új fenntartó egyetemek lesznek az esetleges hatósági engedélyek jogosultjai is, ahogy a kapcsolódó EU-s projektek jogai és kötelezettségei is átszállnak.

A javaslathoz mellékelt hatásvizsgálati lap szerint a fentiekhez kapcsolódóan "az egészségügyi irányítás egységessége miatt szükséges”, hogy “azokban a vármegyénkben, ahol az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat (…) a klinikai központok szervezetileg is integrálják a vármegye területén működő egyes városi kórházakat”.

A 45 oldalas javaslatcsomag több más ponton is változásokat hoz – zömében június elsejétől, de lesz olyan intézkedés is, amely csak idén novembertől, jövő januártól, vagy a kihirdetés után egy évvel lép csak hatályba.

A törvény által előírt minimális, 8 napos határidő a társadalmi egyeztetésre ennél a javaslatcsomagnál március 21-én jár le. A jogszabály-tervezeteknél korábban már létező egyeztetést a kormányzat által jobbára elsumákolta, ám a közelmúltban az Európai Bizottsággal való megegyezés és az uniós pénzek folyósításának érdekében már úgy tett, mintha komolyan venné. Mégis, az első tapasztalatok szerint

így, ebben a formában, ahogy a kormány csinálja, az egyeztetéseknek nem sok értelmük van,

és hogy miért, azt itt vezette le a hvg.

Több tucat, már az EU-s pénzszerző vállalásoknak megfelelő társadalmi egyeztetés zárult le törvénymódosításokról, kormányrendeletekről. Mindnél az lett az eredmény - részletek közlése nélkül -, hogy „érdemi észrevétel nem érkezett." A társadalmi párbeszédet az Orbán-kormány jobban szereti a maga által kreált nemzeti konzultációkkal letudni, még ha azoknak sincs semmi értelmük – írja a lap.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk