Müller Péter Sziámi: Világéletemben szóba álltam mindenkivel politikai meggyőződésre való tekintet nélkül

  • narancs.hu
  • 2023. március 23.

Belpol

A dalszerző-énekes helyet kapott a Demeter Szilárd-féle Petőfi Zenei Tanácsban. 

„Szabadelvű értelmisegiként világéletemben szóba álltam mindenkivel, fajra, nemre, felekezetre és politikai meggyőződésre való tekintet nélkül, ha az illető megszólított. Ettől - megrögzött önjáróként hátralevő napjaimban sem tágítok, aki pedig erőszakosan, primitív, durva indulatokkal mégis követelőzik és számonkéreget, azt sajnos el kell távolítanom a köreimből” – írja Facebook-oldalán Müller Péter Sziámi. 

Mint arról beszámoltunk, Demeter Szilárd kezdeményezésére megalakult az úgynevezett Petőfi Zenei Tanács, melynek feladata, hogy elősegítse a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, a Hajógyár és a Magyar Popkulturális Értéktár „minőségelvű megerősítését, ezáltal a magyar popkultúra jobbá tételét”.  A tanács tagja Kovács Ákos, Bognár Attila, Frenreisz Károly, Müller Péter Sziámi, Both Miklós, Ferenczi György, Gőz László, Nagy Feró, Németh Alajos és Tátrai Tibor.

Müllert a tanácsban lévő pozíciója miatt érték kritikát. Bejegyzése szerint sokszor elmondta, hogy

nála nem „jobb-bal felosztás működik”. 

„Hogy miért kelt hormonzavaros gyűlölethullámot egyesekben, ha örömmel, minimális dijazásért részt veszek egy szakmai testület munkájában, amelyik nulla hatalommal felruházva jobbá tehet valamit, ami fontos nekem is, az sötét rejtély a számomra. Tisztázzuk: nagyjából én voltam és vagyok az egyetlen, aki dalszerző-énekesként ki merte itt nyitni a száját a gyarmatosítók ellen, és aki ismer, szeret, és olvassa versemet, tudja, hogy azóta sem lettem megalkuvóbb semmiféle hatalommal szemben, ha megérdemelte. Viszont meggyőzödésem, hogy legfőképpen ettől a beteg, hisztériás fröcskölődéstől rosszabb ebben az országban élni, mint amilyen lehetne. A témáról (költő lévén) prózaban többet nem is szeretnék mondani” – fogalmaz. 

Az Index a tanáccsal kapcsolatban megkérdezte Nagy Ferót, aki azt mondta, a magyar zenei élet megújítása a terve, és hogy megújítsák a Petőfi Rádiót. Ennek részeként szerinte több olyan műsorvezető kellene, mint amilyen ő volt (régen ugyanis volt egy Garázs című műsora), ezért

első körben szerinte egy megújult műsorvezetői gárdára van szükség.

Hozzátette, semmi baja a mostani műsorvezetőkkel, csak „jobban el kéne engedni a kezüket, hogy szabadabban garázdálkodhassanak az éterben”, ami szerinte a kereskedelmi rádióknál elképzelhetetlen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk