Központosította a kormány a közbeszerzési szakértői piacot

  • 2021. február 5.

Belpol

A hirtelen rendelet az ágazatot is meglepte. 

2021. február 2-án, kedden azonnali hatállyal életbe léptette 40/2021 (II. 2.) számú Korm. rendeletét, amelyben teljesen megváltoztatta az eddig működő közbeszerzési tanácsadói piacot.

Az új szabályozás szerint az eddigiekkel ellentétben csak központosított keretszerződéssel rendelkező felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók (FAKSZ) segítségével lehet a költségvetési szervek és állami tulajdonú gazdasági társaságok uniós értékhatárt meghaladó vagy uniós forrásokat érintő közbeszerzéseit lebonyolítani, hogy ezek kik lesznek, arról azonban még nem tudni. Tehát ezzel egy plusz lépcsőt iktattak az eddigi folyamatba, így az eddig működő közel 900 FAKSZ ezentúl vagy teljesen kiszorul a piacról, vagy alvállalkozóként kell dolgozzon a kiválasztott nagyoknak - írja a 444.hu. Ez a piac 2019-ben közel háromezer magas értékhatárú, összesen 2600 milliárd forint beszerzési értékű, illetve további néhány ezer uniós forrást érintő közbeszerzést jelentett - teszik hozzá.

A változást hivatalos indoklása szerint így akadályoznák meg, hogy az oligarchákkal összejátszó szaktanácsadók felverjék az árakat; valójában azonban ettől az intézkedétől  még irányíthatóbbá válik a közbeszerzési piac.  Ráadásul a cikk kiemeli, hogy forrásaik szerint a kormányrendeletet sem a közbeszerzési hatósággal, sem a szakmai szervezetekkel nem egyeztették előre.

Figyelmébe ajánljuk