Orbán: A konzultáció dönthet a beoltottakra vonatkozó enyhébb szabályokról

Belpol

A kormányfő a rádióban azt mondta, április elejére már 2 millió körül lehet a beoltottak száma. 

Ismét Orbán Viktor volt a Kossuth Rádió vendége péntek reggel, aki a beszélgetést a friss járványügyi adatok ismertetésével kezdte: 1576 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 98 beteg, 3638 vannak kórházban, és 302-en lélegeztetőgépen. 

Orbán hozzátette, az elmúlt 3-4 nap adatai szerint

a helyzet javulása megállt, stagnálásról, némi romlásról kell beszámolni.

Ugyanakkor már legalább egyszer beoltottak 264 530 főt, 94 ezer körülien pedig a második vakcinát is megkapták már. "Fordulóponthoz érkeztünk, eddig úgy volt, hogy a vírus támadott és mi védekeztünk, most mi támadunk, és a vírus védekezik" - fogalmazott Orbán. 

Elmondása szerint 275 764-en estek át eddig a fertőzésen, és a kormányfő azt számolgatta, hogy bár van némi bizonytalanság a rendszerben és a vakcinaszállítmányok érkezésében, de

március elejére érünk el oda, hogy 1 millió fő felett lesz a fertőzésen átesettek és a beoltottak együttes száma. 

Hozzátette, március 15-re minden regiszrált 65 év felettit beoltanak, április elejére pedig a számításai szerint már a 2 milliót közelítheti a beoltottak száma. Elmondása szerint ha a kínai vakcinát is lehet majd használni, akkor már április elejére 2 millió felett lesz az összes védett ember száma. "Ez már jól néz ki, ezzel már lehet dolgozni" - mondta, hozzátéve, hogy ez a legrosszabb eset, ennél csak jobb lehet. 

A vakcinákról elmondta, a következő héten már az orosszal is oltani lehet, a kínainál még el kell végezni néhány vizsgálatot. 

Orbán azt is kifejtette, hogy a világban zajlik a gyógyszergyártók csatája, mert összességében három különböző vakcina van, az amerikai, az orosz és a kínai, amelyek gyártói nem túl szépeket mondanak egymásról. Szerinte a magyar ellenzéki politikusok kormányt érő támadásai is ennek leképeződései, mint mondta, látni a magyar nyilatkozatokból, hogy melyik parlamenti képviselő milyen érdekeket szolgál. 

Emellett ismét kitért arra, hogy bár érti a baloldalt, hogy ellenzékben logikus, hogy ha rosszul működik a kormányzat, rosszul kezeli a válságot és sokan halnak meg, akkor az rossz a kormánynak, és előbb tud az ellenzék hatalomra kerülni, de Orbán szerint egy világjárvány közben nem kellene így viselkedni, "átléptek egy határt", illetve mint mondta, "emberiességi okokból" nem kellene így támadni a kormányt.  

Beszélt a brüsszeli vakcinabeszerzésről is, erről azt mondta, lassan halad, és a jóhiszemű olvasat az, hogy a "brüsszeli bürokraták" minél olcsóbban akartak vakcinákat beszerezni. Hozzátette, bár "nekünk a pénz nem lényegtelen, de az élethez képest másodlagos", ezért ha választani kell, hogy kevesebb vakcinát, olcsón és lassan szerezzenek be, vagy többet drágábban és gyorsan, akkor a másodikat választanánk. 

A nyitásról azt mondta, érti a sürgetést, megérti a vendéglátósok, szállodások elkeseredését és nyomásgyakorlását is, majd felidézte, hogy az édesanyja is ezt kérte tőle. Orbán némi fejtegetésbe is bonyolódott arról, hogy valóban milyen rossz a társasági élet hiánya, mert társaságban az ember jobban viselkedik és a jobb arcát mutatja, de figyelmeztetett arra is, hogy az elmúlt napok adatai azt mutatják, hogy óvatosnak kell lenni. 

Ismét azt ígérte, hogy a nyitásról online konzultációt fog tartani a kormány. Felidézte, hogy tavasszal, a járvány kezdetekor nem lehetett konzultálni, de utána a korlátozásokról igen, és abból kiderült, hogy az emberek kibírhatatlannak minősítették a munkahelyek bezárását, de kibírhatónak a színházak, éttermek bezárását.  

Ismét elmondta, hogy a gazdaságvédelem lezárult, és  bár van egy vita arról, hogy ez mennyire volt sikeres, ő azt veszi figyelembe, hogy hányan dolgoznak, az ő adatai szerint pedig decemberben többen is dolgoztak, mint egy évvel korábban. (Bár hogy ezt pontosan honnan veszi, az jó kérdés, a KSH adatai szerint ugyanis 2020. decemberben az előző hónaphoz képest 4 ezer fővel (0,1%-kal) többen, az előző év azonos hónapjához képest viszont 14 ezer fővel (0,3%-kal) kevesebben dolgoztak.)

Most a kormány gazdaság újraindítási akciótervet indított, mert van vakcina, az első döntéseket már meg is hozták. Orbán azt mondta, április elején döntenek a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztés átalakításáról, 1500-2000 milliárd elköltéséről, majd június elején újabb nagy fejlesztésekről, az energiarendszer korszerűsítéséről, a zöld gazdaság kiépítésről döntenek, és egy soha nem látott mértékű agrár- és vidékfejlesztési programról. A tervei szerint október-novemberben ezek a programok el is indulnak. 

Azt is mondta, 2020 nemzetközi összevetésben amúgy nem is néz ki rosszul, Magyarország messze az élmezőnyben van, a visszaesés mértéke 5,1-5,2 százalék körüli, ebből a szempontból a németek, osztrákok, mögöttünk vannak. 

A vendéglátósok helyzetéről Orbán azt mondta, igazuk van, a nekik megítélt támogatás kifizetése valóban bürokratikusan lassan haladt, mert egy utófinanszírozási rendszert képzeltek el, "de ez nem volt szerencsés", ezért most inkább előlegben kifizetik, ami jár, "és majd utána elszámolunk". Mint mondta,

"jó esély van arra, hogy február hónap során azt is, amit február hónapra jár, és mindent, ami a korábbi hónapokra járt, de nem kapták meg, megkapják majd".

Emellett bejelentette azt is, hogy a kormány indít a kis- és a középvállalkozásoknak egy programot, amellyel 10 millió forintos hitelt lehet 0 kamatozással felvenni 10 évre úgy, hogy 3 évig nem kell is kell törleszteni, ez szerinte a kisebb cégeknek jelent majd segítséget. 

Arról, hogy a védettséget megszerzők és a be nem oltottak helyzete között lesz-e különbség a nyitás után, Orbán azt mondta, nem foglal állást ezekben a kérdésekben, ezért tartják a konzultációt. Hozzátette, ő mindent elképzelhetőnek tart, ha az emberek el tudják fogadni.

"Az az érdekes, hogy mi az, amit az emberek elfogadnak és megértenek, de én nem látok abban ördögtől valót, hogy ha azok, akik védettek - vagy mert már beoltották őket, vagy mert szerepelnek a 6 hónapnál nem régebben megkapott fertőzöttek listáján, tehát átestek természetes módon a fertőzésen - az ő számukra valamivel gyorsabb nyitást tegyünk lehetővé."

Mint mondta, ez attól függ, hogy mit mond a többi magyar, mert ha ők ezt nem tartják méltányosnak, akkor egy ilyen intézkedés inkább roncsolja a társadalmat, és nem építi. Orbán szerint mindenesetre március közepére az idősek már megkapják az oltást, "ha regisztráltak. Mert aki nem regisztrál, azon nem tudunk segíteni." 

Szó volt demográfiai kérdésekről is, Orbán arról beszélt, hogy az elmúlt 10 évben nagy eredményeket ért el Magyarország az öntudatra ébredés és önbecsülés terén, mert több a házasság, több gyermeket nevelnek, "jól is nevelik a gyerekeket", csökkent a nem kívánt gyermekek száma is. Szerinte ezeken az adatokon lehet látni, hogy milyen állapotban van egy közösség, és Magyarország ez alapján jobb állapotban van, mint 10 éve.

Közölte, hogy bár amúgy is szeret nyerni, de nemzedékekben kell gondolkodni, a mostani kormánynak pedig van egy történelmi horizontja, és el van köteleződve, hogy folytassa a családok támogatását, a kormány ezt az elvet követi. Szerinte "cigány honfitársaink" számára is fontos, hogy munkához kapcsolva kaphatnak csak támogatásokat, ez pedig növeli a társadalmi kohéziót is. Kijelentette, 

ha nem lettek volna az elmúlt 10 év családvédelmi intézkedései, akkor 115 ezerrel kevesebb gyerek született volna. 

A továbbiakban arról is beszélt, hogy a magyar kormány a születéstől kezdve milyen segítségeket, támogatásokat ad, de hozzátette, a magyar ember szerinte a segítséget is nehezen fogadja el, ezért úgy kell csinálni, hogy a saját döntése legyen, hoyg él ezekkel. Mint mondta, mindig kirobban a vita arról, "hogy a több gyerek jobb-e mint a kevesebb", és nem beavatkozás-e az emberek életébe, ha ezt támogatják, de a kormány csak a lehetőségeket ajánlja fel. "Semmilyen életformát, életkeretet nem akarunk rájuk erőltetni, de akarunk adni mindenkinek egy esélyt, aki házasságot köt, aki gyereket akar nevelni." Hozzátette, "a gyerek a mi felfogásunkban 'közjószág' is", mert a nemzet is a gyermekeiben és a jövőjében él, a gyerek pedig érték. 

Figyelmébe ajánljuk