Köztisztviselők a kampányban: MeH-mesterek

  • Ifj. Pásztor Ottó
  • 1998. április 30.

Belpol

Horn Gyula az MSZP kampánynyitó nagygyűlése előtt felajánlotta a párt képviselőjelöltjeinek a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) segítségét. Olyan anyagokat, információkat ígért a sok-sok szocialista jelöltnek, melyek hasznosíthatók a választási küzdelemben. A kormányfő létrehozott egy stábot a MeH-ben, amely az ellenzéki politikusok nyilatkozatait, az ellenzéki pártok dokumentumait gyűjti és értékeli a kampány háralévő heteiben. Az erről szóló hír megjelenése után Kiss Elemér államtitkár sajtófigyelésnek minősítette a MeH-ben folyó kampánymunkát.
Horn Gyula az MSZP kampánynyitó nagygyűlése előtt felajánlotta a párt képviselőjelöltjeinek a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) segítségét. Olyan anyagokat, információkat ígért a sok-sok szocialista jelöltnek, melyek hasznosíthatók a választási küzdelemben. A kormányfő létrehozott egy stábot a MeH-ben, amely az ellenzéki politikusok nyilatkozatait, az ellenzéki pártok dokumentumait gyűjti és értékeli a kampány háralévő heteiben. Az erről szóló hír megjelenése után Kiss Elemér államtitkár sajtófigyelésnek minősítette a MeH-ben folyó kampánymunkát.

Az MSZP a Nemzeti Sportcsarnokban április 15-én tartott kampánynyitó nagygyűlése előtt Horn Gyula pártelnök és Szekeres Imre alelnök találkozót szervezett a párt egyéni képviselőjelöltjeinek. A megbeszélésen a kampánymunkáról esett szó - ez biztos. Minden egyébre másként-másként emlékeznek a találkozó résztvevői. Így többek között arra is, hogy a kormányfő bírálta-e az MSZP kampányát vagy sem. Szekeres Imre kampányfőnök természetesen azt állítja, szó erről el nem hangzott. Másoknak viszont úgy rémlik, Horn Gyula nehezményezte, hogy a szocialisták nem küzdenek fogat csikorgatva. Nincsenek plakátok, hirdetések, nem korteskednek a jelöltek, nyoma sem látszik a néhány hét múlva esedékes szavazásnak - fakadt ki a pártelnök. A jótékony amnéziától szabadulók még arról is beszámoltak, hogy Szekeres válaszolt Hornnak: vázolta kampánystratégiája lényegét, mely szerint a második fordulóra tartogatja pártja erejét és pénzét.

Tisztességtelen ajánlat

A fent említett megbeszélésen - az emlékezők szerint -hangzott el a pártelnöki-miniszterelnöki ajánlat is, melynek lényege, hogy a tanácstalan szocialista képviselőjelölteket instrukciókkal látná el a MeH. Anyagokat készítene az ellenzéki politikusok nyilatkozataiból, összegyűjtené az ellenzéki pártok dokumentumait és megnevezné azok gyenge pontjait. Még arról is szó volt, hogy egy-egy témakörben fejtágítókat tart majd a kormányhivatal, így a szocialista jelölteknek felajánlották a közbiztonságról, a különleges gazdasági övezetekről és a nyugdíjasok lakásának életjáradékká alakításáról szóló előadásokat.

A MeH nem kampányolhat, vagy ha igen, akkor segítenie kell valamennyi pártnak - kommentálta a hírt Halmai Gábor alkotmányjogász. (Második tagmondata később még fontos lesz!) Vagyis ha a MeH az állam pénzén készült dokumentumokat ajánl fel a szocialistáknak, akkor ezt a lehetőséget más pártok jelöltjeinek is biztosítania kell, mondta még.

A nagy csapat

A MeH-ben ötfős stáb alakult a kampányfigyelésre. A fenti ajánlat úgy hangzott el, hogy a kormányfő kampánycsapata nyújtana segítséget az MSZP kádereinek. A Jolly Jokerként emlegetett Tóth András államtitkár, az energetikai kormánybiztos Karl Imre és a külpolitikai főtanácsadó Horváth Tamás többek között a team tagja. A kampánycsapat felállításának szükségességét - egy nappal az MSZP-s jelöltekkel való találkozó után - a kormányülésen elhangzottak is megerősítették, legalábbis a miniszterelnökben. Pontosan akkor, amikor a folyosói hangok, a panaszos magánbeszélgetések beszivárogtak a miniszterek tanácsába, amely így - mintegy napirenden kívül - kifejezte a médiával való elégedetlenségét. Kiss Elemér mindezt úgy fordította le, hogy a médiatörvény betartására hívta fel a kormányszóvivői tájékoztatón a sajtó figyelmét. Horn Gyula-interpretátor pedig úgy, hogy rémhírekről beszélt a Közgáz pártelnöki fórumán. ("Rémhírek keringenek az országban", mondta jelentőségteljes arckifejezéssel.) És megemlített három olyan dolgot, melyek csak készülőfélben lévő rendeletek lehetnek; szólt a receptdíjról, a diákutazási kedvezmények megvonásáról, illetve a rokkantsági nyugdíjak rendszerének felülvizsgálatáról.

Miután a MeH szocialista segítségvállalásáról szóló rémes hír megjelent, Kiss Elemér hadba lépett. Az elmúlt hét két egymást követő napján adott tájékoztatást a sajtó képviselőinek arról, mi is folyik valójában a hivatalban. Magyarázatai szerint csupán sajtófigyelésről van szó, az ötfős stáb semmi egyebet nem tesz, mint újságot olvas, és nyilatkozat-adásra bírja a kormánytagokat, ha reagálásra érdemes hírt talál. Vagyis Tóth András, Horváth Tamás és Karl Imre államtitkár, a kabinet, a külpolitika és az energiaügyek mellett még médiafigyelést végeznek, újságot olvasnak. Hogy a MeH sajtóirodája mit csinál mind e közben, azt ezután csak találgatni lehet.

Egyébként - mondta az egyik beszélgetésen Kiss Elemér - valamennyi jelölt, legyen ellenzéki vagy szocialista, kaphat információkat a MeH-től. Nyilván.

Köztisztviselő a kampányban

A Fidesz egyébként kipróbálta. Persze nem a MeH-től kért adatokat, hanem a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) a párt gazdaságpolitikai programjáról készült anyaghoz próbált hozzájutni. Az MNB-dokumentum azt jósolta: ha a Fidesz kerülne kormányra, az maga lenne a krach. Ez még rendben is lenne, de az MNB nem adta át a kért irományt a Fidesznek.

Említhetnénk más példákat is, amelyek túllépnek a Képviselői Irodaházból levelező, s emiatt nemrégiben pellengérre állított képviselők vétségein. Nem volt egyértelmű például az, miként vehetett részt a Pénzügyminisztérium államtitkára, Akar László - titkos dokumentumokat felhasználva - az MSZP gazdaságpolitikai programjának írásában. Vagy hogyan lehetséges, hogy a művelődési tárca köztisztviselő sajtófőnöke, Baranyi Imre SZDSZ-es PR-füzetek szerkesztője. És miért vesznek részt rendőr vezetők az MDNP-politikusok búcsúkampányában.

Ifj. Pásztor Ottó

Figyelmébe ajánljuk