A magyar haderő amerikai HIMARS-ok vásárlását tervezi

  • narancs.hu
  • 2023. január 16.

Belpol

De döntés állítólag még nem született.

Több, a Honvédelmi Minisztérium kötelékébe tartozó forrás is arról adott információtSzabad Európának, hogy ismét felmerült az amerikai HIMARS-rakétarendszer beszerzése magyar részről. A lap azt írta, hogy belső fórumokon évek óta újra és újra felmerül a kérdés, de eddig más beszerzések voltak fontosabbak.

Szabad Európa cikke szerint

döntés egyelőre még nincs a HIMARS beszerzéséről,

a honvédelmi tárcának pedig a témában küldött kérdésekre egy hét alatt nem sikerült válaszolni.

Mit tud egy ilyen eszköz? A HIMARS egy nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer. Ez annyit tesz, hogy egy mozgékony, gumikerekes önjáró alvázra felszereltek egy hat rakétát kilőni képes indítóállványt. HIMARS rakétái rendkívül pontosak.

De mire kell egy ilyen rendszer a magyar hadseregnek? A Szabad Európa egyik forrása azt magyarázta, hogy ha Magyarország felé egy ellenséges hadsereg közeledne, akkor akár már nyolcvan-száz kilométerrel a határ előtt ki lehetne lőni egy hidat, amin át akarnak kelni, vagy az utánpótlásuk szempontjából fontos, stratégiai építményeket lehetne támadni vele.

Egy másik forrás a lapnak arról beszélt, hogy tüzérségi kérdés, mennyit lenne érdemes beszereznie a rendszerből a Honvédségnek. "Nagyon durva becsléssel azt lehet mondani, hogy nekünk nagyjából feleannyi, vagy egy kicsit kevesebb kellene, mint amennyit Románia vesz" – mondta a forrás. Románia elvileg 54 darabot kötött le a HIMARS-ok közül, vagyis – ha a Szabad Európa forrására hagyatkozunk – akkor nagyjából 27 rakétavetőre lehet szüksége a magyar seregnek.

Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerülne a rakétarendszer. A Lockheed Martin évi 96-ot tud gyártani, a kereslet pedig hatalmas.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk