Kukorelly független díjat alapítana

  • narancs.hu
  • 2019. március 18.

Belpol

Közösségi finanszírozással állítaná vissza a művészeti díjazást.

(Régóta) ideje volna – közösségi finanszírozással – visszaállítani a Baumgarten-díjat, ezzel örökre elfelejtve az állami művészeti díjazást - írja Facebook-posztjában Kukorelly Endre. Az író szerint "itt az idő, ne ógjunk-mógjunk, hagyjuk a siránkozást, ne várjunk tovább; a rendszerváltás óta mindig őrületes aránytalanságok-igazságtalanságok történtek, ez a mostani – szívből sajnálom azt a néhány kollégát, aki megérdemelte – igazán a mélypont".

Majd hozzáteszi: "Sokan az okkal Döbrenteizők/Takarózók közül nem is tudják, miféle szakmaiatlanság, cinizmus, kicsinyesség, bosszúszomj süt abból, kiknek (is) osztottak díjakat."

Éppen ezért azt javasolja, hogy alapítsanak államtól, kormánytól, minisztériumoktól független díjat. "Ha minél többen beszállunk kisebb-nagyobb összeggel, elkezdhetnénk, és ha egyszer majd visszaadják az államosított/elrabolt javakat, a Baumgarten-, de legalább Gyümölcsöskert-díj újra betölthetné a szerepét." - írja. Ő maga egymillió forintot ajánl fel erre a célra.

Az író nem egyedül gondolja, hogy ez a mélypont. A Munkácsy-díj bizottság egyik tagja, Krajcsovics Éva festőművész le is mondott, mivel nem akar tovább asszisztálni ahhoz, ahogy megváltoztatják a szakmai jelöltek névsorát.

De tiltakozott a Mazsihisz is Takaró Mihály és Döbrentei Kornél  kitüntetésie miatt. A Népszava szerint a Táncsics-díjazottak között is van két ember, Földi-Kovács Andrea, a Hír Tv műsorvezetője, illetve Farkas Emese Echo Tv-s programigazgató, akik nem is voltak a díjra felterjesztettek listáján. Őket más emelte be oda, vélhetően még Kásler Miklós feje felett is átnyúlva.

A Baumgarten irodalmi díjat Baumgarten Ferenc Ferdinánd alapította. Kiosztója a Baumgarten Alapítvány, amelynek első kuratóriumának tagjai Basch Lóránt ügyvéd és Babits Mihály voltak. Babits halála után (1941-től) Schöpflin Aladár vette át a helyét. A kuratóriumot egy nyolctagú tanácsadó testület segítette. Az első díjakat 1929-ben osztották ki, az utolsókat 1949-ben.

Az évdíjak összege 3000–8000 pengő, 1947-től pedig 8000–10000 forint volt. Schöpflin Aladár halálát követően megszüntették az Alapítványt. Helyét a Minisztertanács által alapított József Attila-díj vette át.

A rendszerváltás után az alapító leszármazottja, Baumgarten Artur sikertelenül próbálta elérni a díj újjáélesztését.

 

 

Figyelmébe ajánljuk