Az EMMI támogat egy képzést, ahol a jelentkezők vállalják, hogy nem írnak fel fogamzásgátlót

  • narancs.hu
  • 2019. március 18.

Belpol

Ezenfelül legalább az év végéig nem végeznek abortuszt.

Több, mint húszmillió forint értékben támogatja a Katolikus Szeretetszolgálat orvosok és egészségügyi szakdolgozók  részvételét egy furcsa tréningen - számol be a 444.

A résztvevőknek a 700 ezer forintos részvételi díj 5 százalékát, azaz 35 ezer forintot kell befizetniük, a többit a Katolikus Szeretetszolgálat fizeti sikeres pályázónak. A FEMM Medical Management képzést a FEMM Foundation szervezésében tartják meg, és “olyan oktatókat képeznek ki, akik a menstruációs rendellenességgel, meddőséggel küzdő, illetve a saját nőiségüket, egészségüket értelmezni, követni vágyó nőket tudják megtanítani testük működésére – írja a termekenyvagy.hu honlapja. Amely honlap egyébként annak a Napro technológiának (meddőség kezelés természetesen keresztényeknek) a népszerűsítője is, amely hazai nőgyógyászok szerint meglehetősen kevés tudományos bizonyítékkal bír, ám a Katolikus Egyház lelkesen támogatja.

A pályázóknak motivációs levelet kell írniuk és be kell másolniuk még a lakcímkártyájukat is. Ezenfelül kötelezően ki kell tölteni egy szándéknyilatkozatot, amely szerint vállalják, hogy legalább 2019. december 31-ig nem végeznek művi terhesség-megszakítást, nem alkalmaznak fogamzásgátló tablettát, eszközt fogamzásgátlási céllal, nem vesznek részt inseminatioban, sőt semmilyen mesterséges megtermékenyítési eljárásban, ráadásul a páciensek körében népszerűsítik a FEMM módszer alkalmazását.

A pályázat adatvédelmi szabályzatából kiderül, hogy a támogatást 30 fő részére nem is a Katolikus Szeretetszolgálat, hanem az EMMI adja, így állami támogatásból képeznek olyan orvos-, egészségügyi oktatókat, akik nem írnak fel a fogamzásgátló tablettát. A támogatott jelentkezők számát 30 főben maximálták.

A FEMM Medical Management képzést szabadon választható tanfolyamként a Semmelweis Egyetem akkreditálta.

Az akkreditációs portálon a tanfolyam díja 499 500 forint, míg a Katolikus Szeretetszolgálat tájékoztatójában és pályázatában 700 ezer forint szerepel. De mi lesz a kettő közötti több mint 6 millió forinttal? A 444 szerint ez bizonyosan nem szállást és étkezést fedez, mivel a Katolikus Szeretetszolgálat/EMMI pályázatban az szerepel, hogy ezeket mindenkinek magának kell biztosítania, ehhez anyagi segítséget nem tudnak nyújtani.

A pályázat határideje március 15-én lejárt, de most meghosszabbították egy héttel.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.