Kulturális hírek

publikálva
1999/42. (10. 21.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Flusser a magasbanA Budapesti ´szi Fesztivál hagyománya, hogy az Artpool Művészetkutató Központ arra készteti a Liszt Ferenc tér járókelőit, emeljék pillantásukat a kutyapiszokszintnél magasabbra: ezúttal Vilém Flusser lámpaoszlopra adaptált gondolatai között kóvályoghatunk. A közeli P60-ban (Paulay E.

u. 60.) az Artpool nemzetközi kiállítása látható Láb-beli dolgok címmel, a www.artpool.hu címen mindez otthonról is elérhető.

Életre kelt Pécsi-hagyaték A Mai Manó Házban megnyílt Pécsi József (1889-1956) emlékszobája és a nevét viselő szakkönyvtár, négy kötetben pedig megjelentek a fotográfus művei is. Ugyanitt vetítették első ízben Nádasdy László (Ön)arckép Rozival című, Pécsi József özvegyével készített filmjét.

Kubaiak Amerikában Tojás-, kő- és üveghajigáló tömeg fogadta a kubai Los Van Van együttes miami koncertjére érkezőket, ezért a város vezetői azt fontolgatják, megpróbálják - a zenészek vízumkérelmének washingtoni elutasíttatása által - megakadályozni, hogy decemberben ismét fellépjenek a városban, ahol mintegy nyolcszázezer emigráns, illetve már Amerikában született kubai él, köztük a kommunista rendszer legádázabb ellenségei. Sokuk szerint a salsa, funk és jazz keverékét játszó Los Van Van "Castro hivatalos zenekara". A tíz tüntető és egy koncertlátogató letartóztatását is eredményező koncert egy 28 várost érintő, egyébként kimondottan sikeres amerikai körút befejező állomása volt. "Nem a kormány követeiként, hanem muzsikusokként vagyunk itt" - nyilatkozta Juan Formell, a Llego Van Van című új albumával, mint hírlik, kritikus hangot is megütő zenekar vezetője.

A 37 éve tartó embargó dacára épülgetnek az amerikai-kubai kulturális és sportkapcsolatok, de a fellépő zenészek a túlnyomórészt ellenséges közeg miatt általában elkerülték Miamit. 1996-ban a mostanihoz hasonló durva jelenetek fogadták Gonzalo Rubalcaba jazz-zongorista közönségét, az utóbbi időkben azonban az inkább az idősebb emigráns nemzedékre jellemző kemény vonallal kevéssé törődő fiatalok komolyabb incidens nélkül élvezhették több, Kubából érkezett együttes (Manolin, El Medico de la Salsa, NG La Banda) koncertjét Miami klubjaiban.

Politikai menedékjogért folyamodott Miamiban Kuba egyik legismertebb színésze, Carlos Cruz, a Guantanamera című 1995-ös film főszereplője: a Tomas Gutierrez Alea és Juan Carlos Tabio által rendezett vígjáték "ellenzéki" hangvétele állítólag Fidel Castro haragját is kivívta.

Europalia, Frankfurt Miközben Brüsszelben fanyalgó sajtó fogadta a magyar történelem és kultúra reprezentatív bemutatását célzó, január 9-ig tartó, száznál is több rendezvényből álló eseménysorozat, az Europalia nyitányát, Frankfurtban lezajlott a 113 ország - közte a tíz év után visszaengedett Irán - 6643 kiállítóját és kb. 290 ezer látogatót vonzó nemzetközi könyvvásár. Helyszíni riportunk a szomszéd oldalon indul, itt ezúttal néhány nem magyar vonatkozású frankfurti hír.

A 25 évi szolgálat után nyugdíjba vonult Peter Weidhaas utódaként a svájci Rudolf Lorenz, a bázeli művészeti vásár eddigi igazgatója lett a Frankfurti Könyvvásár új vezetője.

´99-es Csoport néven az egykori Jugoszlávia különböző tagköztársaságaiból származó írók társaságot alakítottak, hogy párbeszéd útján segítsenek oldani a háborúba keveredett népek közötti feszültségeket. Az alapítók: Ivan Lovrenovic, Slobodan Snajder, Milenko Jergovic, Don Branko Sbutega, Dragan Velikic, Filip David, Semezdin Mehmedinovic, Ali Podrimija, Drago Jancar, Milorad Popovic, Bogdan Bogdanovic, Skelzen Maliqi, Viktor Ivancic, Drinka Gojkovic, Slavenka Drakulic, továbbá "moderátorként" Nenad Popovic és a Nádas Péterrel közös kötetet publikált svéd Richard Swartz.

NKA: központosítás, lemondás Miután a jövő évi költségvetési törvény tervezetéből kiderült: a kormányzat tovább kívánja korlátozni a Nemzeti Kulturális Alapprogram autonómiáját, lemondott az NKA-t irányító bizottságban betöltött posztjáról Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatója és Petrovics Emil zeneszerző. Az elképzelés szerint a jelenlegi 30-ról 50 százalékra emelkedne a miniszter által szétosztható pénzkeret, növekedne a miniszter által az NKA bizottságába és az egyes területekkel foglalkozó kollégiumokba küldendő kurátorok száma, pályázatot pedig csak az NKA elnökének jóváhagyásával támogathatnának a szakkollégiumok. Emlékezetes, hogy a közel 4 milliárd - egyébként nem költségvetésből juttatott, hanem kulturális járulékként beszedett - forinttal gazdálkodó NKA az idei költségvetés elfogadásakor vált önálló alapból a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának programjává, s amikor nyáron fölmerült, hogy a pénzösszeg egy részét (a legnagyobb kulturális intézmények programjainak pályázatokon kívüli finanszírozására hivatkozva) elvonnák a szétosztható keretből, lemondott bizottsági tagságáról Harsányi László, Kovács Péter és Bácskai Vera.Morze

Szabó István Napfény (Sunshine) című filmjét három kategóriában is Európai Filmdíjra jelölték: a legjobb férfialakítás (Ralph Fiennes), forgatókönyv (a rendező és Israel Horowitz) és operatőr kategóriájában (Koltai Lajos; ő egyúttal a Die Legende vom Ozeanpianisten fotográfusaként is érintett). A legjobb film díjára jelölt öt alkotás címét november elején hozzák nyilvánosságra, díjátadás december 4-én Berlinben.

Crosby, Stills, Nash & Young: 25 évi szünet után újra közös turnét vállalt a gyönyörű harmóniákat éneklő és hatalmasakat veszekedő, Woodstockban startolt négyes. A januárban kezdődő amerikai körutat az október végén megjelenő Looking Forward című CD vezeti be.

Who: a két évvel ezelőtti Quadrophenia-turné után október végén és november közepén előbb a Pixelon amerikai internetes cég (www.pixelon.com) fesztiválján, majd három jótékony koncerten szerepel Roger Daltrey, Pete Townshend és John Entwistle, Zak Starkey (Ringo fia) dob- és John Bundrick billentyűs kísérete mellett.

A legjobb film díját nyerte Salamon András Közel a szerelemhez című alkotása a pescarai nemzetközi fesztiválon (interjú a rendezővel a két héttel ezelőtti MaNcsban).

Megújult az Anne Frank-ház: tíz- évi renoválás után - közben a múzeum azért nyitva tartott - Anne 1980-ban elhunyt édesapja kívánságai szerint állították helyre az amszterdami épületet, melynek tavaly 822 ezer látogatója volt.

Meghalt Milt Jackson: a Modern Jazz Quartet vibrafonosa, aki pályája során olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Dizzy Gillespie, Ray Charles, John Coltrane vagy Count Basie, 76 éves volt. Előbb Gillespie zenekarában bizonyította kivételes improvizatív képességeit, majd saját együttest alapított: az ebből 1952-ben kinőtt Modern Jazz Quartet kisebb-nagyobb szünetekkel 1995-ig működött. Két lemeze jelent meg idén: a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra Explosive! című albuma és a The Very Tall Band Oscar Petersonnal és Ray Brownnal.

Dobrovits Aladár október 15-én lett volna 90 éves. A magyar egyiptológia nagymestere 1970. április 4-én távozott e világról, halálának évfordulójára a MaNcs remélhetőleg még visszatér.

Wilt Chamberlain, minden idők egyik legnagyobb kosárlabdása 63 éves korában szívroham következtében elhunyt. Az 1973-ban visszavonult sztár máig az egyetlen az NBA amerikai profiligában, aki egy meccsen 100 pontot dobott.

publikálva
1999/42. (10. 21.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra