Kulturális hírek

publikálva
1999/46. (11. 18.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Fotók BudafokonGróf Annamari, Lisztes Edina, Molnár Zoltán, Rákosi Péter és Szalontai Ábel fotóművészek felvételei láthatók november 26-ig a Budafoki Jazz Galériában (Bp. XI.

ker., Kossuth L. u. 90.; 18-20 óra között).

Béjart Libanonban Az iszlám cenzúra kívánságára lemondott egyik koreográfiája bemutatásáról a bejrúti vendégszereplésre meghívott Maurice Béjart. Oum Kalsoum című balettjének főpróbáján a cenzorok úgy találták, az egyik jelenet - Vesta-szüzek és imádkozó férfiak táncolnak benne - tiszteletlenül bánik az iszlámmal. A DPA hírügynökség jelentése szerint az iszlám hitre megtért balettművész sajnálja, hogy épp Libanonban nem láthatják a darabot, amely egyébként az egész világot bejárta már. Az egyiptomi Oum Kalsoum - másképpen Uum Kalthoum (1904-1975) - minden idők egyik legnagyobb énekesnőjének számít az arab világban, hárommillió ember kísérte utolsó útjára Kairóban, dalait ma is játsszák a rádiók.

Pénzügyek: BFZ, Győri Nemzeti A Budapesti Fesztiválzenekarnál lefolytatott pénzügyi, revizori célvizsgálat szerint a bérkeretet olyan költségekkel terhelték meg, amelyek kifizetése nem fővárosi feladat, s emiatt vált fizetésképtelenné októberben a BFZ. A főváros maradéktalanul teljesítette 1992-ben vállalt fizetési kötelezettségeit. A hiány pótlásáról, a december végéig elegendő több mint 37 millió Ft-os támogatásról a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie november végén. Ellenzéki képviselők szerint a főváros kevés pénzt ad ahhoz, hogy a BFZ színvonalasan működhessen.

Megmentette a Győri Nemzeti Színházat az elszegényedéstől a városi önkormányzat hatpárti konszenzussal hozott döntése, hogy 100 millió Ft-os segítséggel stabilizálják az intézmény helyzetét, melynek vezetője, Korcsmáros György ellen egyébként fegyelmi eljárás indult, amiért a színház adósságállománya meghaladja az intézményi költségvetés tíz százalékát. Mindez annak ellenére következett be, hogy előadásaik 100 százaléknál nagyobb látogatottsággal futnak, s megduplázták a tavalyi 70 millió Ft-os kötelező bevételt.

Hrabal-fal Egy 6 méter hosszú, 2,8 méter magas falat emeltek Prágában, Bohumil Hrabal egykori lakóházánál, rajta rajzok és idézetek az 1997-ben elhunyt író műveiből. A tervek szerint jövőre, az "európai kultúrvárosnak" jelölt Prágában rendezendő eseménysorozat keretében különböző művészeti akciók hátteréül szolgál majd a fal, melynek 340 négyzetméternyi felületét 33 nap alatt festette ki Tatiana Svatosova.

Meghalt Lester Bowie New Yorkban 58 éves korában májrák következtében elhunyt Lester Bowie amerikai jazztrombitás, aki együttese, a Brass Fantasy élén november 5-én lépett volna fel Budapesten, ám már nem utazhatott ide a koncertre. A free jazz egyik úttörőjeként 1967-ben Roscoe Mitchell szaxofonossal együtt alapította a klasszikusnak számító Art Ensemble of Chicagót. Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb muzsikusát kétszer is az év trombitásának választotta a Down Beat nevű amerikai jazzszaklap.

Felsőoktatási tankönyvtámogatás: változások Jövőre 150 millió forint jut majd a Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyv-támogatási Pályázatra, ebből 80 százalékot a könyvtárak által igényelt kötetek megvásárlására, 20 százalékot pedig új művek kifejlesztésének a segítésére fordítanak, tehát a gyártás helyett inkább a fogyasztók oldaláról avatkoznak be a piaci folyamatokba - jelentette be Pokorni Zoltán oktatási miniszter a Felsőoktatási Tankönyvi Konferencia, Kiállítás és Börze alkalmából. Bár a ´99-ben esedékes támogatás összege csak harmada az idén szétosztottnak, a minisztériumban bíznak benne, hogy az eddiginél piackonformabb és hatékonyabban ellenőrizhető rendszer jóvoltából kb. 250 kötet jelenik majd meg, csaknem annyi, mint ´98-ban. (Minderről bővebben a MaNcs november 4-i számában.)

Fotó Zola December 1-jéig láthatók a Mai Manó Házban Emile Zola 1895 után készített fotói, köztük az itt látható Cigánylányok Médan mellett című.

Filmen a Pokemon Bemutatása első napján több mint 10 millió dollárt hozott Amerikában a Pokemon: The First Movie: Mewtwo Strikes Back című animációs film, amelyet Kunihiko Yuyama rendezett a Pokemon című, Japánból importált tévésorozat nyomán (ez jelenleg a legnagyobb nézettséggel futó gyerekműsor az USA-ban). A Warner Bros produkciójában készült film célközönségét a 6-12 éves gyerekek alkotják, ők vannak legjobban megőrülve a Nintendo 1996-ban piacra dobott videojátékáért, a Pokemonért, majd az annak sikere után elterjedt babákért, kártyákért és egyéb vicikvacakokért. A Pokemon a pocket monsters vagyis zsebszörnyek kifejezés rövidítése - ilyen szörnyecskéket gyűjtenek és treníroznak a Pokemon-játékosok.Morze

Aktivizálódott a Sziámi: Müller Péter, Gasner János és a többiek november 19-én Angyal az égre, ördög a falra címmel zenés játékot adnak elő a Trafóban, új albumuk megjelenését a jövő évi Pepsi Szigetre időzítik.

Az MTV Europe díjátadásán, Dublinban négy kategóriában bizonyult elsőnek Britney Spears, övé lett a legjobb dal, a Baby One More Time, három díjnak örülhetett az ír Boyzone, állítólag az ő By Request albumuk a legjobb. A legjobb videó a Blur-féle Coffee / TV, a legjobb északi előadó Lene Marlin, a legjobb olasz az Ello e le Storie Tese, a legjobb német Xavier Naidoo. A legjobb férfi előadó Will Smith; együttes: Backstreet Boys; dance: Fat Boy Slim; hip-hop: Eminem; rock: Offspring; R/B: Whitney Houston.

Röviddel a Goncourt után kihirdették két másik francia irodalmi díj idei nyerteseit: a Médicis-díj kitüntetettje Mon grand appartement című regényéért Christian Oster, a kizárólag női zsűritagok által odaítélt Fémina-díjé pedig Anchise című regényéért Maryline Desbiolles.

Salamon András Közel a szerelemhez című alkotása nyerte el a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját a németországi cottbusi filmfesztiválon, ahol Hazai Attila és Pohárnok Gergely Cukorkékség című filmje a helyi egyetemisták elismerésében részesült.

Barcelonában ismét megnyílt az 1847-ben épült Gran Teatro del Liceo operaház, amely 1994 januárjában égett le. Az újjáépítés 107,4 millió euróba került. A katalán főváros másik nevezetessége, az 1963-ban alapított, évente több mint egymillió látogatót vonzó Museu Picasso a nemrég befejezett bővítés nyomán új kiállítótérrel gazdagodott: január 30-ig itt látható a Picasso: Paisatge interior i exterior című kiállítás. De ezzel nincs vége a fejlődésnek: 2004-ig egy szoborkertet is kap az intézmény.

Gary Glitter 4 hónapot kapott gyermekpornóképek készítéséért és birtoklásáért, ám a súlyosabb vád - egy fiatalkorú lány szexuális zaklatása - alól felmentette a bristoli bíróság. Az 55 éves glam-rock sztár - aki két éve bukott le, mikor szervizbe vitt számítógépén megtalálták a fotókat - a képek ügyében bűnösnek vallotta magát, egyébként meg sem szólalt a bíróság előtt, és nem is hívott tanúkat a védelmére.

publikálva
1999/46. (11. 18.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra