Kulturális hírek

  • 1999. november 25.

Belpol

Berlini szilveszter Oldfielddel500 ezer nézőt várnak december 31-én a berlini Siegessäule térre, ahol Mike Oldfield mutatja be The Millennium Bell című, november végén megjelenő új albumát. A koncertet tévén is közvetítik, 200 millió nézőt remélnek a képernyők elé.
Mike Oldfield nemrég fejezte be 350 ezer nézőt vonzó európai turnéját.

Aukciós szezon: Cézanne, Degas és a többiek December 7-én Londonban a Sotheby´s árverésre bocsátja Cézanne egy 1888-90 körül festett csendéletét, amelyet 1978-ban loptak el egy massachusettsi családtól. A 20 millió dollár értékűre becsült művet az év elején találta meg az Art Loss Register nevű New York-i szervezet, amelynek adatbázisában mintegy 110 ezer lopott műtárgy szerepel. Habár a festmény becsült ára meg sem közelíti az eddigi Cézanne-rekordot (májusban 60,5 milliót fizettek egy képéért), előkerülése önmagában is szenzációnak számít. A decemberi árverésen többek között kalapács alá kerül két Picasso is Gianni Versace hagyatékából.

A Sotheby´s New York-i árverésén új rekordot állított fel Amedeo Modigliani Nu assis sur un divan című festménye, amely 16,77 millió dollárért kelt el. Ugyancsak rekordot könyvelhettek el, amikor Edgar Degas bronzszobra, a Petite danseuse de quartorze ans árverésénél lecsapott a kalapács: 12,37 millió dollár. Az impresszionista és modern művek árverésének összbevétele 144,2 milliárd dollár volt, ami szintén évtizedes rekord az egynapos aukciók között. Mindezt úgy, hogy Cézanne, Monet, Matisse, Picasso és Chagall egyes művei nem érték el becsült áruk alsó sávját. Más Picassók viszont jól futottak a Sotheby´snél, a Femme assise dans un jardin 49,5 millióért kelt el (ez Picasso-viszonylatban ezüstérmes), míg a konkurens aukciósház, a Christie´s 45,1 millió dollárt könyvelhetett el a Nu au fauteuil noir című Picassóért, rekordösszeget a Nu couché (Aurore) című Matisse-szoborért, míg Matisse vízililiomaiért 22,5 milliót fizettek.

Meghalt Paul Bowles 88 éves korában a marokkói Tangerben szívroham következtében elhunyt Paul Bowles amerikai író és zeneszerző, akit leginkább 1949-ben írott, Oltalmazó ég című, Bernardo Bertolucci által 1990-ben megfilmesített regénye révén ismernek.

1910-ben született New Yorkban. Zeneszerzést Aaron Coplandnél tanult, önálló kompozíciói mellett Orson Welles és Tennessee Williams színpadi produkcióihoz, sőt egy 1947-es Man Ray-filmhez (Dreams That Money Can Buy) is írt zenét, 1942-1945 között a New York Herald Tribune zenekritikusa volt.

Bowles, akit a legelső amerikai egzisztencialista íróként tartanak számon, alig húszévesen Párizsba utazott, 1931-ben Gertrude Stein tanácsára járt először Tangerben. A második világháború utáni évek őt és más amerikai írókat is Marokkóba vonzottak, ám míg Tennessee Williams és William Burroughs csak egy ideig élt ott, Bowles végleg oda települt. Marokkó az otthonává és számos művének helyszínévé vált, ő pedig marokkói írók (például Mohammed Mrabet) munkáit fordította angolra. Az Oltalmazó égen (1991, Európa) kívül két rövidebb írása jelent meg magyarul (Nappali Ház, 1995/2), regényei (The Delicate Prey; Let It Come Down; The Spider´s House; Up Above the World stb.), elbeszélései, versei és esszéi tekintetében bőven van pótolnivalónk. Önéletrajza (Without Stopping) 1972-ben jelent meg, prózai műveinek és fotóinak antológiáját 1995-ben adta ki (Too Far From Home). Hangját az 1994-ben rögzített Baptism of Solitude című lemezen örökítette meg és látta el zenei kísérettel Bill Laswell. Jennifer Baichwal róla készített életrajzi filmjében (Let It Come Down) Bowles mellett megszólal William Burroughs és Allen Ginsberg is, akik szívesen látott vendégei voltak Tangerben, noha ő maga nem keresett kapcsolatot a külvilággal, telefonja sem volt, s felesége, a szintén író Jane Auer Bowles halála után egyedül élt (rossz hírek szerint az asszony szeretője mérgezte meg; házasságuk egyébként mindkét nem irányában maximálisan nyitott volt).

Építészeti díjak A kétévente kiosztott, ötvenezer dollárral dotált Német Építészeti díjat Daniel Libeskind amerikai építész kapta a berlini Zsidó Múzeum megtervezéséért. Eddig mintegy 80 ezren tekintették meg a még nem is teljesen kész épületet, ahol az állandó kiállítást csak 2000 őszén nyitják meg. További öt építész kapott tízezer márkás elismerést, köztük Norman Foster a Reichstag átépítéséért, Dominique Perrault a berlini kerékpárstadionért, Coop Himmelblau pedig a drezdai Ufa-palotáért.

A Matáv Krisztina körúti igazgatási központja megtervezéséért Balázs Mihály és a Török és Balázs Építészeti Kft., a Siemens Hungária körúti irodaépületéért Lázár Antal és Reinholz Péter nyerte el Budapest Építészeti Nívódíját.Morze

Ötvenedszer adták át a National Book Awardot: a legjobb amerikai könyvek között a fikció kategóriájában az 1985-ben az USA-ba érkezett kínai Ha Jin Waiting című regénye nyert, a legjobb verseskönyv pedig az Ai nevű költőnőé (Vice: New and Selected Poems).

Ajtony Árpád novelláskötete, A birodalom elvesztése nyerte az idei Bródy-díjat, amelyet Bródy Sándor pályakezdésének emlékére alapított unokája, Alexander Brody az első kötetes prózaírók teljesítményének jutalmazására. A díjat december 10-én adják át.

Aung San Suu Kyi, mianmari (burmai) politikusnő és a U2 tagjai kapják jövő év elején Dublin városának kulcsát: a Nobel-békedíjas Aung a demokráciáért folytatott küzdelme, a U2 pedig az ír főváros vonzerejének erősítése elismeréseként kapja a kitüntetést. Bono, a U2 énekese egyébként nemrég csatlakozott a felhíváshoz, hogy az amerikai kongresszus engedjen el egymilliárd dollárt a világ legszegényebb országainak az USA-val szemben felhalmozódott tartozásából.

Ben Hur The Musical címmel kilencmillió dolláros produkcióban színre vitték a floridai Orlandóban a negyven évvel ezelőtti, 11 Oscar-díjas film zenés változatát. Lovak és tevék mellett robottechnika segítségével csinálják meg a híres kocsiverseny-jelenetet.

Elhunyt Sebők György zongoraművész és zenepedagógus. 1956-ban hagyta el Magyarországot, az amerikai Bloomingtonban tanított. 77 éves volt.

Moldoványi Ferenc Az Út című filmje nyerte az amerikai Flagstaffban rendezett Worldfest Theatrical Features ezüst díját.

Michael Jackson alakítja majd Edgar Allan Poe szerepét egy jövőre Kanadában forgatandó filmben. A nagy költségvetésű, részben a popsztár által finanszírozandó produkció munkacíme: Edgar Allan Poe rémálma. Ez lenne Jackson első főszerepe, 1978-ban mellékszerepet játszott a The Wiz című musicalben.

Kertész Imre Sorstalanság című regényének újszerűségét méltatta a Corriere della Sera irodalmi kritikusa. A Feltrinelli kiadónál megjelent művet a német kiadásból fordították olaszra.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?