Kulturális hírek

  • 1996. június 13.

Belpol

Víg-kötet A Balaton új albumát még nem, a zenekart vezető Víg Mihály verseit, dalszövegeit, novelláit, forgatókönyveit és színdarabjait tartalmazó kötetet (Bahia-kiadás) azonban már kapni lehetett az Orczy-kert nagytermében nyomasztó késéssel kezdődött koncerten, péntek éjjel, ahol az I Love You is játszotta (szintén Bahia-kiadású) új CD-je dalait.Tabori: még kettő és kész Georg Tabori, azaz Tábori György, akinek az Ünnepi Könyvhét alkalmából jelentette meg Jubileum című drámakötetét az Ab Ovo, egy bécsi hetilapnak adott interjúban bejelentette: az Akademietheaterben most futó Ballade vom Wiener Schnitzel (A bécsi szelet balladája) után már csak két darabot rendez meg, idejét az írásnak fogja szentelni. A 81 éves szerző az 1996-97-es szezonban az Akademietheaterben, illetve a Burgtheaterben visz majd színre egy-egy Shakespeare-drámát, a Lear királyt, illetve az Athéni Timont.Tony-díjak Julie Andrews köszönte, nem kért belőle - nem is kapott: a New York-i Broadway elmúlt szezonját lezáró Tony-díjak kiosztásán négy-négy díjjal a Puccini Bohéméletét mába röpítő Rent és az afroamerikaiak históriáját szteppben eltáncoló Bring in ´Da Noise, Bring in ´Da Funk tarolt (e két zenés darabról valamivel bővebben a május 30-i hírrovatban), míg az angol színésznő főszereplésével futó Victor/Victoria nem volt sehol a végső elszámolásnál.
A legjobb musicalalakítást Donna Murphy (Rogers és Hammerstein The King And I című darabjában) és Nathan Lane (az A Funny Thing Happened On The Way To The Forum című előadásban) nyújtotta, a legjobb prózai alakítások díjait pedig George Grizzard és Zoe Caldwell kapta (előbbi Edward Albee darabjában, a három Tonyval kitüntetett A Delicate Balance, utóbbi a Maria Callasnak emléket állító, szintén három díjat kiérdemlő Terrence McNally-mű, a Master Class főszereplője).

Srebrenica színpadon Színpadra vitte a holland ENSZ-katonák srebrenicai leszereplését az amszterdami Tonnelgroep: a Guus Vleugel és Ton Vorstenbosch által írt, Gerardjan Rijnders által rendezett Srebrenica főhőse, Roberto, tagja volt annak a holland alakulatnak, amely lábhoz tett fegyverrel nézte, amint a városba bevonuló szerbek mészárolják a muzulmán lakosságot. A témához képest meglepően szatirikus hangvételű előadás Roberto hazatérésének ünneplésével kezdődik, aztán - amikor kiderül, hogy ő is ott volt - a szomszédok nyelvétől félő anyja elzavarja a háztól. De kiderül, a szomszédságot nem érdekli a tömeggyilkosság, ha az olyan "messze" történik, mint Bosznia. A darabot - még bemutatása előtt - támadta Voorhoeve holland védelmi miniszter, mondván, hamis képet fest a holland katonaságról.

Internet Expo Hétfő délelőtt, a Műcsarnok külön e célra szolgáló Protea Termében Horn Gyula miniszterelnök átadta a közönségnek az Internet Expo Magyar Pavilonját, amely a hányatott sorsú lágymányosi világkiállítás helyett "csak" számítógépes képernyőn lát(ogat)ható, az Interneten. "A virtuális pavilonban nem lehet sétálni, falait nem lehet megérinteni, de előnye, hogy Ausztráliától Amerikáig a világ magyarságát most először tudjuk összefogni egyetlen kulturális eseménnyel", amelynek "szimbolikus jelentősége a száz évvel ezelőtti ünnepségekével vetekszik, nosztalgikus csinnadratta nélkül, Õsbudavára helyett a valós értékekre koncentrál, ringlispíl helyett kreatív pihenést kínál" - fogalmazott Nyírő András, a Magyar Pavilonban látható anyagok főszerkesztője. A Magyar Pavilon a millecentenáriumi ünnepségsorozat keretéből, 25 millió forintból (plusz szponzori segítség) "épült"; több irányból is megközelíthető: az amerikai ötletre, több mint harminc ország részvételével megvalósuló Internet 1996 World Exposition tartalomjegyzéke egyetlen egérkattintásra felajánlja a belépést, aki más nemzeti pavilonokra nem kíváncsi, a http://www.idg.hu/expo címen azonnal ott lehet, de a megnyitót egyébként élőben közvetítő számítógépes hírlevélen, az Internettón keresztül is felkereshető: http://www.idg.hu/internetto. (Lásd még a 36. oldalt, illetve a MaNcs május 9-i mellékletét, amelyben részletek olvashatók a Magyar Pavilon anyagaiból.)

Mandela a moziban Egyszerre három film is készült, készül ezekben a hónapokban Nelson Mandeláról, egy dokumentum- és két játékfilm. Az egész estés dokumentumfilmet A bárányok hallgatnak Oscar-díjas rendezője, Jonathan Demme társaságában Peter Saraf és Ed Saxon forgatta, a dél-afrikai elnökkel készített sok-sok órányi interjú alapján. A játékfilmek egyikét moziforgalmazásra, a másikat a Showtime kábeltévére szánják, elvileg más-más pályára tehát, gyártóik mégis ferde szemmel néznek egymásra. Történt ugyanis, hogy Mandela önéletrajzának (Long Walk To Freedom - Hosszú út a szabadságig) megfilmesítési jogát a kábeltévés film producere, Bernard Sofronski orra elől szerezte meg a mozifilm dél-afrikai producere, Anant Singh. Sofronski ezért kénytelen volt egészen új forgatókönyvet íratni, így aztán a One Man One Vote meg sem kísérli végigkísérni Mandela egész életét, ehelyett arra az időszakra koncentrál, amikor a titkos tárgyalások elvezettek Mandela börtönből való kiszabadulásához. Noha a kábeltévés produkció főszereplőjét, Sidney Poitier-t bensőséges szeretettel fogadta Nelson Mandela, a külföldi stáb munkája mégis akadályokba ütközött: sem az elnök rezidenciáján, sem a parlamentben nem forgathattak, s nagy nehezen juthattak csak be a nemzeti parkká alakított hírhedt börtönszigetre, Robben Islandre.

Bluesapest Egy áramszünet vagy másfél órára megakasztotta a tabáni szabadtéri bluesfesztivál első estéjét, lett csönd és sötét, aztán újra zaj és fény, rendesen. (Képünkön az osztrák Ripoff Raskolnikoff.)

Cunningham-ősbemutató Alighanem a 77 éves Merce Cunningham a modern táncművészet legidősebb aktív koreográfusa: legújabb munkájának a napokban, a ludwigsburgi kastélyban rendezett ünnepi játékok alkalmával tartották az ősbemutatóját, majd előadták Essenben is. Társulata, a Merce Cunningham Dance Theater két régebbi darab, a Walter Zimmermann zenéjére és Meister Eckhart szövegére írott Change Of Address (Lakcímváltozás, 1992) és a CRWDSPCR (1993) mellett mutatta be a John Cage Four 6 című zenéjére koreografált Rondót.

Foci és zene 2. A labdarúgásnak - és egyúttal a feleségének - hódol a Greenaway-filmekből ismert zeneszerző, Michael Nyman új albuma, az AET: Aetnek hívják az asszonyt, de itt az After Extra Time (hosszabbítás után) kifejezés rövidítéséről van szó. Három szerzemény hallható rajta, ezek egyike, a Memorial az 1985-ös Heysel stadionbeli katasztrófa áldozatainak állít emléket, a Final Score (Végeredmény) pedig a szerző kedvenc klubcsapatához, a Queens Park Rangershez való hűségét demonstrálja.

Gyász 48 éves korában elhunyt Ivánka Csaba, a Nemzeti Színház rendezője és színésze, aki a 80-as évek eleje óta énekesként, a Topo Neurock együttes élén is színpadra lépett.

Foci és zene 1. Kissé kényelmetlen helyzetbe hozta az angol labdarúgó-szövetséget - és önmagát is - Irvin Welsh skót író, aki a heroinosok között játszódó regénye, a Trainspotting utáni művét az Ecstasy köré építette: Welsh ugyanis egy rapbetéttel színezte azt a számot, amelyet a szintén skót Primal Scream együttes készített a szövetség felkérésére, a most zajló Európa-bajnokságra, s ebben többek között ilyeneket dumál: "psyche´s a mess / economy´s in distress / fuckin´ unbelievable" (psziché zavarban, gazdaság romokban, kurvára hihetetlen). A szövetség nem kért a dalból, mire a zenekar megjelentette maga, kislemezen: The Big Man Meets The Scream Team And The Barmy Army Uptown. Aztán kitört a botrány. Welsh, aki az idézetteken kívül a Glasgow Rangers drukkereit sértő megjegyzéseket is eleresztett a számban, egy skóciai lapban nyilvánosan bocsánatot kért: elismerte, hülyeségeket mondott, mentsége, hogy ideges volt, mert mostanában a Rangers sokkal jobban szerepel, mint az ő csapata, a Hibernians, és a Primal Screamet vezető Bobby Gillespie csapata, a Celtic Glasgow, meg különben is, nem gondolta, hogy szavait rá is teszik a lemezre. Egyúttal a neki járó jogdíjat felajánlotta a Rangers szurkolói egyesülete által meghatározandó jótékony célra.

Primitívek a Louvre-ban Hamarosan új szekcióval gazdagodik a párizsi Louvre: a bővítést erősen szorgalmazó köztársasági elnök, Jacques Chirac szavai szerint méltón nagy és kényelmes teret alakítanak ki Afrika, Amerika, Óceánia, Délkelet-Ázsia és az Északi-sarkvidék úgynevezett primitív kultúrái számára, hogy "a korai civilizációk nagy művészete megkapja az őt megillető tiszteletet".

Nagy Imre-emlékmű Budapesten, a Parlament tőszomszédságában, a Vértanúk (azelőtt Ságvári Endre) terén, az 1958-ban kivégzett miniszterelnök születésének 100. évfordulóján felavatták Nagy Imre emlékművét, Varga Tamás alkotását.

Cyberia

CD-ROM: ragtime Robert Winter, a kaliforniai UCLA egyetem zeneprofesszora a Dvorák Kilencedik szimfóniáját bemutató CD-ROM után feldolgozta a ragtime történetét: a Crazy For Ragtime sok-sok zene, kép, filmhíradórészlet mellett nem feledkezik el a ragtime virágkorában jellemző faji megkülönböztetésről sem.

CD-ROM: Marley A Bob Marley: Soul Almighty - The Formative Years Vol 1. címmel megjelent CD-ROM a tizenöt éve elhunyt reggae-király munkásságának kezdeti szakaszát dokumentálja: több korai felvétel mellett hallható itt egy nagy Elvis-sláger, a Crying In The Chapel átdolgozása (Selassie In The Chapel) s - amit talán nem feltétlenül kellett volna - három ős-Marley-felvétel dancehall-remixe.

Gumi a hálón A biztonságos szex hívei megerősödhetnek meggyőződésükben, az ingadozók pedig végre dönthetnek, ha rámásznak a Durex óvszergyár hálózati címére: http://www.durex.com.

Weblapok Weblapok címmel csak a hálózaton megjelenő újságot indított útjára Eőri Szabó Zsolt szerkesztésében a Doc.Stúdió, jelentette a nagy testvér, az Internetto. A http://www.hungary.net/weblapok címen elérhető, nem kimondottan számítástechnikai érdeklődésű közönséget megcélzó lap fél évig pályázati pénzekből gazdálkodik, aztán majd kiderül, hogyan. A szerkesztők szerint a Weblapok egy hónap alatt éri el teljes terjedelmét; az első szám címlapsztorija Módos Péter interjúja Koncz Zsuzsával.

Ázsiai korlátok A dél-koreai kormány megtiltotta állampolgárainak, hogy az Interneten keresztül észak-koreaiakkal lépjenek kapcsolatba, sőt, az észak-koreai web-lapok látogatása is tilos.

Vietnam törvényben rögzítette, hogy az Internet-szolgáltatók ezentúl kötelesek regisztráltatni magukat a hatóságoknál, és nem közvetíthetnek az állam biztonságát és a társadalom erkölcsi rendjét veszélyeztető információkat.

CompuServe-Microsoft-szövetség Hosszú távú megállapodást írt alá a két cég, aminek értelmében a CompuServe hálózatának nemrég bejelentett webes változatát a Microsoft Normandy elnevezésű internetes rendszerével szolgáltatja majd. A Windows 95 ősszel várható frissítésében már megtalálható lesz a CompuServe-ikon - mint az előző változatban az MSN -, s az operációs rendszer felhasználói egyszerűen csatlakozhatnak a CompuServe-höz. Cserébe a CompuServe hivatalos böngészője a Microsoft-féle Internet Explorer.

Pilótajáték az Interneten Az amerikai kereskedelmi minisztérium felszámolt egy piramisszisztémára épülő csalást: a Fortuna Alliance web-oldalain 250 dollár ellenében 5250-et ígért, s közben mintegy 6 milliót kaszált.

Figyelmébe ajánljuk