Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 24. szám, (1996.06.13. (1996-06-13)

Egotrip

Egotrip

Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

1996. június 10-én megnyílt az Internet World Exposition Magyar Pavilonja. "A millecentenáriumi ünnepségsorozat egyik kiemelt rendezvénye, az Internet Expo Magyar Pavilonja többé-kevésbé rejtett kulturális értékeinket mutatja be. Ismerteti azokat a technikai innovációkat, amelyek magyar szellemi műhelyekből indultak világhódító útjukra - köztük az Internet egyik ősét, a telefonhírmondót. (...) A pavilon a maga keretei között XXI. századi kultúránk fontos kezdeménye. Szimbolikus jelentősége a száz év előtti ünnepségekével vetekszik - nosztalgikus csinnadratta nélkül, Õsbudavára helyett a valós értékekre koncentrál, ringlispíl helyett kreatív pihenést kínál. Látogatói világszerte láthatják: Magyarország minden öniróniájával együtt komolyan veszi önmagát és az előtte álló lehetőségeket" - szól a meghívó szövege, s utalnék egy néhány héttel korábbi Elektrosokkra, ahol a jeles amerikai szakértő is a kicsiny, ám lángoktól öleltet találta a régió legfejlettebbjének. (Kicsit szörföztem az úgynevezett Nyugatra, a német meg az osztrák pavilont megszemléltem: hát, ha van koleszterinben gazdag, savanyúkáposzta-ízű cyberspace, akkor ezek a site-ok azok, úgyhogy ne veszítsük csüggedésünket!)

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

A törökbálinti lovarda a jobb kihasználtság jegyében szabadtéri acid-partynak és esküvői összejövetelnek egyszerre adott helyt szombat éjszaka. Ez a rendezési bravúr minden bizonnyal alaposan behatárolja az ifjú pár cselekvési terét az elkövetkező néhány hétben, mivel a két bulit összekötő folyosón volt a közös mosdó, ami részben lehetetlenné tette, hogy a két populáció ne találkozzon, másrészt megkönnyítette az átjárást közöttük. A násznép legnagyobb megrökönyödésére néha ezüstre és aranyra festett emberek jelentek meg a decensen rock and rollozó párok között, és intenzív helyben járással színesítették az estét.

Egotrip

Turcsányi Sándor: Láthatás

Egy norvég fjord, amit belep a déli pompa és fölkavar a déli elevenség. Kétezer métert meghaladó hegy-óriások, tengerbe zuhanó sziklafalak, elképzelhetetlen kontraszt. Píneák, ciprusok, narancsfák, kiterjedt olajligetek között romos paloták, magányos kolostorok és templomok: a Bocche egykor látott szebb időket is.

Egotrip

Kovács Kristóf: 7, hó

Egyebek: Van például alteregója Az embernek, aki, ha kedve szottyan, idős, erősen vasorrú bába-jellegű adminisztrátornőket mérgez pszichedelikummal, majd foteljükben hanyatt dőlve élvezi a segéderő szerény eszközökkel előadott, de sok lehetőséggel kecsegtető ámokfutását. Ezt maga Az ember sose merné megtenni, úgy érezné magát, mint aki emberkísérleteket folytat, mint akinek jobb kozmetikumos flakonokon rosszul venné ki magát a neve. Pedig azokon a nőarcokat nagyon kedvelte Az ember, a lehetőségek határain belül még el is szemezgetett velük, és irigykedve gondolt a pályatársai által előadott, KISZ- és építőtáborokban elért sikerekre. Õ maga ugyanis azzal töltötte a nyarat, hogy vonatkupékba húzódva vagy másodrendű országutak mentén stoppolva reménykedett a nagy találkozásban, aztán hol a következmények elől menekült, hol meg még az se.

Publicisztika

Publicisztika

A szerk.: Két év

Úgy kezdődött, hogy választás volt két éve. A magyar választók az első rendszerváltó kormány pártjait, a hajdani népi értelmiség és még hajdanibb úri középosztály amatőr politikusait, kikből a hatalom dilettánsai és sok jel szerint a szélsőjobboldal szálláscsinálói lettek, leküldték a Közértbe parizerért, még utánuk szóltak: vége ne legyen benne. A választók felnőtt emberek, tudták, mit tesznek, jól tették, amit tettek. Ha a mostani kormányzatról gondolkodunk, erről ne feledkezzünk meg egy pillanatra se.

Publicisztika

Egy náci Oroszországban

Az egyik férfi, aki a hét végén minden valószínűség szerint az orosz elnökválasztás második, előreláthatóan július hetedikén megtartandó fordulójába be fog kerülni, korrekt náci. Õ ugyan kommunistának hívja magát, nevezzük ezt talán hagyományőrzésnek, de a szó történelmi értelmében vett kommunistákhoz, vagyis a bolsevikekhez nem sok köze van. Zjuganov elnökjelölt a demokrácia intézményeit kihasználva tör hatalomra, mint a weimari köztársaság idején az NSDAP, és nem puccsra készül, mint Lenin; retorikája nem forradalmi, a múltat nem eltörölni akarja, hanem, úgymond, visszatérni hozzá, nem a proletár internacionalizmusról pofázik, hanem nyíltan imperialista, és az államot sem megszüntetni kívánja, mint a leninizmus, vagy mi, hanem az orosz "spirituális hagyományoknak" megfelelően berendezni. Írt két könyvecskét,

Publicisztika

Úgy, ahogy

A győri Exploited-koncert kapcsán a magyar média megint sikertelen árnyékátlépési kísérlettel kezdte az uborkaszezont. A baj ott lehet, hogy míg a Rolling Stones ősrajongói, de még a koca queenesek is úgy-ahogy beépültek a sajtószakmába, eleddig igen kevés médiacézár került ki a tarajos szubkultúrából. Ezért aztán a hippiknek és ősrockereknek egyre inkább kijáró méltányos bánásmódból az Exploitednek nem sok jutott.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

Víg-kötet A Balaton új albumát még nem, a zenekart vezető Víg Mihály verseit, dalszövegeit, novelláit, forgatókönyveit és színdarabjait tartalmazó kötetet (Bahia-kiadás) azonban már kapni lehetett az Orczy-kert nagytermében nyomasztó késéssel kezdődött koncerten, péntek éjjel, ahol az I Love You is játszotta (szintén Bahia-kiadású) új CD-je dalait.Tabori: még kettő és kész Georg Tabori, azaz Tábori György, akinek az Ünnepi Könyvhét alkalmából jelentette meg Jubileum című drámakötetét az Ab Ovo, egy bécsi hetilapnak adott interjúban bejelentette: az Akademietheaterben most futó Ballade vom Wiener Schnitzel (A bécsi szelet balladája) után már csak két darabot rendez meg, idejét az írásnak fogja szentelni. A 81 éves szerző az 1996-97-es szezonban az Akademietheaterben, illetve a Burgtheaterben visz majd színre egy-egy Shakespeare-drámát, a Lear királyt, illetve az Athéni Timont.Tony-díjak Julie Andrews köszönte, nem kért belőle - nem is kapott: a New York-i Broadway elmúlt szezonját lezáró Tony-díjak kiosztásán négy-négy díjjal a Puccini Bohéméletét mába röpítő Rent és az afroamerikaiak históriáját szteppben eltáncoló Bring in ´Da Noise, Bring in ´Da Funk tarolt (e két zenés darabról valamivel bővebben a május 30-i hírrovatban), míg az angol színésznő főszereplésével futó Victor/Victoria nem volt sehol a végső elszámolásnál.

Belpol

Fegyvertartási jog: Az ártatlanság félelme

Legutóbb egy ukrán embert lőttek le Budapesten, azelőtt egy grúz lövöldözött, még korábban pedig egy fiatal srác puffantgatott a körút egyik ablakából a járókelőkre 4 mm-es Flobert légpuskájával, megelégelvén a nagy járást-kelést. Évek óta lődöznek egymásra és ránk magyar és posztszovjet született gyilkosok éjjeli utcákon, diszkókban, panelekben, miközben úgy tűnik, a rendőrség nemigen véd, ráadásul nincs alkotmányos jogunk a fegyveres önvédelemre. Hogy mi a helyzet fegyverfronton, arról az illetékes rendőrt, alkotmányjogászt, fegyvercsempészt és kereskedőt kérdeztük.

Külpol

Külpol

Bosznia-Hercegovina: A háború után fél hatkor (Zdravko Grebo szarajevói professzor)

Ez év szeptember 14-re - a daytoni egyezmény idevágó passzusai szerint - parlamenti választásokat írtak ki a Bosznia-hercegovinai Köztársaságban. Hogy pontosan ki fog szavazni, hol, milyen jelöltekre és milyen állami szervekbe, milyen választási törvény szerint, az még nem teljesen világos. Lesz-e egységes parlamentje az országnak, és ha igen, mekkora lesz a hatalma; hol szavaznak majd az elűzöttek és milyen pártokra, és egyáltalán, mi értelme van ennek az egésznek - erről kérdezte a Narancs Zdravko Grebo jogászprofesszort, a Radio Zid rádióadó alapítóját.

Külpol

Bulgária: A kispangás vége

A legutóbbi választásokon Bulgáriában a nagyérdemű jókora többséggel megszavazta azokat, akik azt ígérték, hogy nem ígérnek semmit (a szocialistákat). Amikor kiderült, hogy a győztesek még ezt a semmit sem képesek teljesíteni, a szavazóbázis felhördült, és kivonult az utcára tüntetni.

Zene

Zene

A Tarantino-planéta: Billy, a köcsög

Bankot rabol, a szarházi. Maroktelefonnal. Arról van szó, hogy szelleme és számos reinkarnációja közöttünk jár - moziba. A vadnyugat e gyors kezű, ám gyaníthatóan gyengeelméjű nagykamasz réme ma éli fénykorát. Mint John Travolta, ő is Quentin Tarantinónak köszönheti nagy comebackjét. Számunkra viszont az az érdekes, hogy mit köszönhet Tarantino a Kölyöknek.

Zene

Albaimpro Jazzfesztivál

Bár a rendezők kitették a lelküket, kevés pénz volt a zsebükben ahhoz, hogy valódi nemzetközi klasszisokra fussa. Márpedig húzós nevek nélkül nem jön be a nép. Félház és unalom jellemezte a háromnapos székesfehérvári jazzfesztivált.

Film

Film

"Megállíthatatlanul dübörgő" (Bill Bruford, King Crimson)

Bill Bruford dobos jelentős hírnevet és pénzt hagyott maga mögött, amikor a népszerűsége csúcsán álló Yes együttesből 1972-ben átigazolt a sokadik újjáalakulásán áteső, bizonytalan jövőjű King Crimsonba. Az együttes vele élte meg pályafutásának legstabilabb és legsikeresebb két évét, mely után Robert Fripp feloszlatta a zenekart. Bruford ennek ellenére nem habozott visszatérni a Crimson későbbi reinkarnációiba, a nyolcvanas évek elején és most, a Petőfi Csarnokban június 19-én dupla trió (két gitár, két basszus, két dob) felállásban fellépő Crimsonba.

Könyv
Tranzit
Tudomány

Tudomány

Timothy Leary: Új nem

Az információ korának kritikusai mindent negatívan szemlélnek, mintha az információ mennyisége folytán elveszne annak értelme. Gutenberget is ezzel vádolták. De az egyén kezében még soha nem volt ekkora hatalom. Az információ korszakában az információt szabadjára kell engedni. Elérhetővé kell tenni bárki számára: ezt jelenti a népszerűsítés. Ma a filozófus feladata egyénre szabni, népszerűsíteni és humanizálni, hogy az emberek megbarátkozzanak vele. Néhányan láttuk, mi történik, és kivettük az LSD adta hatalmat a CIA kezéből, ma pedig a számítógép hatalmát marjuk el az IBM-től, ahogy korábban a pszichológiát az orvosoktól és az analitikusoktól. Minden időben olyan emberek közé tartoztam, akik Prométheuszhoz hasonlóan a hatalommal birkóztak, hogy visszaszolgáltassák azt az egyénnek.