Kulturális hírek

  • 1996. szeptember 19.

Belpol

Megújult a Corvin Hat teremben összesen 1500 néző szórakozhat szeptember 27-től a Corvin Filmpalotában, melynek műszaki beüzemelése a múlt héten megkezdődött. A hivatalos nyitásig (Bujtor István Három testőr Afrikában című Rejtő-vígjátékának díszbemutatójáig, amit a tornádós szuperprodukció, a Twister premierje követ) kedvezményes, 200 forintos jegyáron lehet megnézni régi sikereket.
A teljes ár 460 lesz, akár az 500 fős, Korda Sándorról elnevezett nagyterembe, akár a Kabos Gyulába (300), Karády Katalinba (250), Jávor Pálba (200), Latabár Kálmánba (150) vagy Radványi Gézába (100) ül be az ember, kivéve a szerdai Corvin-napokat és a 16 óra előtt kezdődő előadásokat, amikor 300. A 600 millió forintos beruházással - a költségek egy részét kültelki mozik eladásából fedezte a Budapest Film Rt. - kialakított filmpalotát Töreky Dezső tervezte, belsőépítésze Rajk László volt. Bár eddig is léteztek többtermes mozik a fővárosban, igazi soktermesként (forgalmazói szakszóval multiplexként) a Corvin az első. Október 22-én (kis csúszás lehetséges) követi az Intercom kilenctermes mozija a Váci úton épülő Duna Plazában, ahol a legnagyobb terembe 415, a legkisebbe 113 néző ülhet be, a díszbemutatón a látványos Independence Dayt vetítik, s az Újpalotán épülő Pólus Center nevű üzletközpontban is lesz multiplex mozi.

Három Szoprán A Három Tenor producereként ismert Tibor Rudas Los Angelesben tető alá hozta a Három Szoprán első koncertjét. Talán nem árt megjegyezni a neveket: Kathleen Cassello, Kallen Esperian, Cynthia Lawrence.

Megtalált Jamestown Régészek megtalálták az eddig elveszettnek hitt Jamestown erődjének nyomait: csaknem 400 évvel ezelőtt itt volt az első angol település Észak-Amerikában.

Kóser kávézó Velencében New York-i ortodox zsidók Velencében megnyitották Olaszország első kóser kávézóját: épp annak a kohónak (amit helyi dialektusban gettónak mondanak) a helyén, ahol 1516-ban Közép-Európa és a Mediterrán-vidék első zsidónegyedét alapították.

Stones-cirkusz: 2. kísérlet Múlt heti hírünkbe - hogy október közepén, a New York-i Filmfesztiválon kerül először közönség elé az 1968-ban készült The Rolling Stones Rock & Roll Circus című film - hiba csúszott: a porondra lépő, alkalmi supergroupban természetesen nem Cliff, hanem Keith Richards játszik Lennon, Yoko, Clapton és Mitch Mitchell mellett.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.