Kulturális hírek

  • 1996. november 28.

Belpol

Buddhizmus Délkelet-Ázsia buddhista művészetét bemutató kiállítás nyílt - részben magángyűjtemények anyagából - a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban.Pilinszky: 75 November 27-én lenne 75 éves Pilinszky János. A tizenöt évvel ezelőtt elhunyt költő emlékére kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol számos eredeti kézirat mellett olyan, ritkaságszámba menő képek is megtekinthetők, mint például Ferenczy Béni 1948-ban Rómában Pilinszkynek dedikált rajza vagy az a párizsi automata-fotó, amelyen Erdély Miklóssal együtt látható Pilinszky.
Ugyanitt, lapunk megjelenésével egy időben, szerdán és csütörtökön emlékülést tartanak a költő tiszteletére.

Díj Konrád György író megkapta a francia Becsületrend tiszti fokozatát, amelyet Franciaország budapesti nagykövete adott át neki.

Filmfesztivál-előzetes December 3-13. között rendezik Havannában a 17. Latin-amerikai Filmfesztivált, amelynek középpontjában ezúttal a mexikói és argentin filmek lesznek. A fesztivál száz filmből álló programján külön retrospektív sorozatban vetítik a kontinens filmművészetének legjelentősebb alkotásait, illetve a legismertebb kubai rendező, az idén áprilisban elhunyt Tomás Gutiérrez Alea műveit.

A jövő évi cannes-i fesztivál zsűrijének Isabelle Adjani filmszínésznő, a berlininek Jack Lang egykori francia kultuszminiszter lesz az elnöke. A 47. Berlinalén Georg Wilhelm Pabst, a weimari köztársaság híres rendezőtriójának Fritz Lang és Friedrich Murnau mögött háttérbe szorult harmadik tagja retrospektívjét vetítik, többek között első sikerét, az 1925-ben Asta Nielsennel és Greta Garbóval készített Die freudlose Gassét (A bánatos utca) és az 1931-es Koldusoperát (aminek Balázs Béla és Vajda László személyében két magyar forgatókönyvírója is volt).

Webber Washingtonban December 6-án Washingtonban lesz az ősbemutatója Andrew Lloyd Webber legújabb musicaljének: a Whistle Down The Wind gyakorlatilag egy 1961-es brit - de Amerikában játszódó - film zenés verziója. Washingtonból kilenc hét után a New York-i Broadwayre költözik az előadás.

Könyves támogatások Tizenkilenc könyvkiadó és -terjesztő (Akkord, Balassi, Bibliofil, Corvina, Európa, Holnap, Két Könyvész, Kiskapu, Korona, Kossuth, Könyvesház, Kulturtrade, Libri, Libro-Trade, Maecenas, Medicina, Mezőgazda, Park, Typotex) összesen csaknem 250 millió forint bankhitelt kapott egy pályázat keretében a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-től; a piaci kamatok felét, körülbelül 26 millió forint értékben átvállalja a Művelődési és Közoktatási Minisztérium. A bank és a minisztérium még júliusban írt alá megállapodást "a könyvszakma értékteremtő folyamatainak piackonform eszközökkel történő elősegítésére". 31 pályázat érkezett, a nyertes 19 cég összesen 440 millió forint hitelt igényelt, ebből kaptak 250 milliót. Az MKM a programot jövőre is folytatni kívánja.

A Nemzeti Kulturális Alap könyvtári szakmai kollégiuma által meghirdetett pályázatokra 474 pályázó 365 millió forint támogatásért folyamodott idén, s közülük 345-en több mint 152 millió forintot kaptak.

Tilos: maratoni mérleg Még nem tudni pontosan, mekkora összeggel támogatják hallgatói a Tilos Rádiót, amely november 11-17. közötti műsoraiban maratoni jelleggel kért pénzbeli segítséget, annyi azonban bizonyos, hogy sokan adtak készpénzt a Hunnia moziba állított emberüknek, telefonon érkezett kérésre pedig több mint kétszáz darab olyan csekket postáztak, amelyen be lehet fizetni a rádió bankszámlájára.

Művészkönyvek New Yorkból November 27-én, 17 órakor Barbara Rosenthal New York-i művész mutatja be tizenöt kézi előállítású művészkönyvének keletkezési fázisait a budapesti Artpool Művészetkutató Központban.

Banánosok Franciaországban November 10-20. között, immár második alkalommal vitt alternatív színházakat - ezúttal a Szárnyak Színháza és a Tangram Színház társulatát - a franciaországi Clermont-Ferrandba a csillaghegyi Banán Klub (az utazást a MÁV szponzorálta): tizenhárom előadást tartottak, közülük kilencet tanyaszínházi körülmények között, környékbeli gazdáknál, illetve egy-egy mozgásszínházi és táncházi kurzust tartottak a helyi konzervatóriumban. A Banán Klub és francia partnere, a C.R.E.F.A.D. között már évek óta folyik programcsere, jövő augusztusig nyolc ilyen rendezvényben állapodtak meg, legközelebb, valószínűleg márciusban, francia vendégek beszélnek Budapesten a hazájukbeli polgári szolgálatosok érdekvédelméről.

Fa Nándor: harmadik kísérlet Először a tőkesúly meghibásodása, másodszor egy panamai tankhajóval történt, szerencsés kimenetelű ütközés miatt fordult vissza Fa Nándor (a múlt heti MaNcs címlapsztárja) a franciaországi Les Sables d´Olonne kikötőjébe, ahol ismételten rendbe hozta hajóját, és lapzártánk napján, hétfőn harmadszor is nekivágott a Vendée Globe föld körüli vitorlásversenynek - immár a győzelem reménye nélkül.

Börtön Íróknak November 15., a Nemzetközi PEN Klub által a börtönbe zárt íróknak szentelt nap alkalmából közzétették a legfrissebb statisztikát: eszerint a tavaly november óta eltelt időszakban a kivégzések és a börtönben bekövetkezett elhalálozások listáján 12 író személlyel Algéria vezet, második Oroszország (4), harmadik India és Tádzsikisztán (2-2), végül Indonézia, Írország, Kambodzsa, Nigéria és Tibet következik (1-1). Ugyanakkor - teszi hozzá a jelentés - világszerte 99 szerzőt ki is engedtek a börtönből, nem kis részben a nemzetközi tiltakozás hatására.

(A PEN-hez kapcsolódó hír, hogy új elnökséget választott a Nyugatnémet PEN Klub, amely elsődleges célként deklarálta a Keletnémet PEN-nel való egyesülést - Németországban alighanem e két intézmény egyesül utolsóként a fal lebontása óta eltelt időben.)

Rappereknek Első fokon hathavi - igaz, három hónap próbaidőre felfüggesztett - elzárásra, 50 ezer frank pénzbírságra és a nyilvános szerepléstől való hathavi eltiltásra ítélte a touloni bíróság az NTM, az egyik legnépszerűbb francia rapegyüttes két tagját, Kool Shent (sz. Bruno Lopes, 30) és Joey Start (sz. Didier Morville, 30), amiért tavaly július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén, touloni koncertjükön fasisztának, gyilkosnak és a szabadságra veszélyesnek nevezték a rendőröket, akik közül huszonhatan ezért beperelték őket. Toulon egyébként az idegengyűlölő Nemzeti Front egyik legerősebb bázisa, a város polgármesterét is az NF adja.

Szoftverkalózoknak Magyarországon megszületett az első jogerős, elmarasztaló ítélet illegális szoftverhasználatért - jelentette be sajtótájékoztatóján a Business Software Alliance, az efféle tevékenység folytatása ellen küzdő nemzetközi szervezet hazai ága: a soproni városi bíróság 45, illetve 19,5 ezer forint bírsággal megváltható 250, illetve 150 napi börtönre, valamint 340 ezer forint perköltség megtérítésére ítélt két fiatalembert, akik - anyagi haszonra szert nem téve - egy BBS-en (elektronikus hirdetőtáblán) keresztül lehetővé tették olyan számítógépes programok cseréjét, amelyeknek jogaival nem ők rendelkeztek. A BSA célja, hogy Magyarországon a jelenlegi 75 százalékról az 50 százalék körüli európai átlaghoz közelítsen a jogtiszta szoftverek használata, ami az USA-ban 35 százalék.

Balkán Fesztivál A Balkán hangja címmel rendeztek fesztivált pénteken az Almássy Téri Szabadidőközpontban görög, szerb, bolgár táncegyüttesek és zenekarok, egy rác férfikar, a Szerb, a Horvát és a Független Színház közreműködésével, a görög, a bolgár, a szerb és a horvát kisebbségi önkormányzatok támogatásával.

Alanis Morissette: Nr 1 Csúcsra ért Alanis Morissette, az édesanyja révén magyar származású 21 éves kanadai énekesnő: Jagged Little Pill című, tavaly megjelent bemutatkozó albumából eddig több mint 20 millió példány fogyott világszerte, s ezzel a minden idők legsikeresebb első lemezes énekesnőinek listáján megelőzte Whitney Houstont. Az év elején négy Grammy-díjjal jutalmazott album eddig öt alkalommal került fel (vissza) a Billboard 200-as listájának élére, megelőzvén ezzel a Hootie and the Blowfisht, amelynek ez eddig csak négyszer sikerült. A Madonna Maverick cége által gondozott albumból eddig 200 millió dollár folyt be a Warner Bros.-hoz (ez a teljes magyarországi lemezpiaci forgalom ötszöröse körülbelül). Ráadásul Alanis Morissette nyerte el a legjobb női előadó címét az MTV Europe díjkiosztó ünnepségén (ahol a legjobb férfi előadó George Michael lett, a legjobb zenekar az Oasis, a legjobb dal a Wonderwall - szintén Oasis -, a legjobb rockzenekar pedig a múlt heti Narancsfül-Wantedben bemutatott Smashing Pumpkins).

Cyberia

A vízlépcsőről az Interneten Lipták Béla amerikai magyar környezetvédő az Interneten keresztül felkérte Gál Zoltánt, a parlament elnökét, hogy az Országgyűlés 25/1994-es határozatának érvényt szerezve, követelje azoknak a titkos tárgyalásoknak a leállítását (MaNcs, szeptember 19.), amelyeket a kormányzat kezdeményezett a szlovákokkal a hágai vízlépcső-peren kívüli megegyezés céljával.

CompuServe-visszavonulás A most véget ért üzleti negyedévet 58 millió dollár veszteséggel zárta a CompuServe, amely emiatt január végén kénytelen megszüntetni a családokat megcélzó szolgáltatását: a WOW mindössze százezer előfizetőt szerzett január óta (csak összehasonlításul: a Microsoft Network előfizetőinek száma tavaly augusztus óta 1,5 millió fölött tart).

Online bankszolgáltatás Az év végéig körülbelül 1,1 millió háztartás csatlakozik az online bankszolgáltatásokhoz, jövőre megkétszereződik ez a szám, 2001-re pedig 9,7 millióra növekszik. A Forrester Intézetnek ez a felmérése is alátámasztja, van ráció a Microsoft és az Unisys együttműködésében az online pénzügyi alkalmazások fejlesztése terén. A Microsoft Windows alatt futó Money97 programja mögött már számos jelentős pénzügyi szervezet (Barclay´s Bank, Visa Interactive stb.) felsorakozott, bár sokan még bizalmatlanok az online tranzakciók biztonságát illetően.

Internet-törvény: még messze Vastagh Pál igazságügy-miniszter a Modem Idők című rádióműsor kérdéseire válaszolva kifejtette: az Internet jelenlegi magyarországi fejlettsége nem teszi indokolttá a digitális demokrácia törvényi szabályozását, nem is dolgoztak még ki ezzel kapcsolatos stratégiát, azonban a szólás és gondolatközlés szabadságát olyan alkotmányos alapértéknek tekintik, amely majdhogynem függetleníthető a gondolatokat hordozó technikai eszközrendszertől.

Oknyomozás Jeszenszkyvel Az iNteRNeTTo értesülése szerint "oknyomozó beszélgetéssorozatba" kezdett Dina István, a parlament informatikai osztályának vezetője Jeszenszky Gézával annak kiderítése végett, hogyan kerülhetett nyilvánosságra egy személyes e-mail, amelyet az MDNP képviselője a parlament szerverén keresztül kapott. (Lásd még: 35. oldal.)

Testi adatátvitel A Las Vegas-i Comdex vásáron az IBM egy kézfogás során demonstrálta az emberi testen való adatátvitelt: az Almaden Kutatóközpontban kidolgozott, Personal Area Networkingnek nevezett technológia 2400 bit per szekundumra képes.

Robot programoz robotot A világon először programozott robot (egy angol laboratóriumból) egy másik (New Yorkban lévő) robotot az Interneten keresztül: megtanította használni az ultrahangos érzékelőit, s ezek után az amerikai robot már képes volt egyedül kikerülni a környezetében található akadályokat.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.