Kulturális hírek

  • 1996. december 12.

Belpol

Weill: Csákányi, Faithfull Úgy hozta a véletlen, hogy december 4-én, amikor turnéja vége felé közeledvén a Petőfi Csarnokba ért Marianne Faithfull Kurt Weill-dalokra épülő estje, a Katona József Színházban Csákányi Eszter is Weill-Brecht-songokkal lépett színpadra. Az anyai ágon osztrák-magyar származású angol énekesnő a koncert délutánján tartott sajtóbeszélgetésen a Narancs kérdésére elmondta, tavasszal, közvetlenül bécsi fellépése (MaNcs, április 11.) után kapott ajánlatot annak a Weill-lemeznek az elkészítésére (20th Century Blues; MaNcs, november 28.), amellyel most Paul Trueblood zongorista kíséretében a világot járja.
A képünkön látható Csákányi Eszter legközelebb december 21-én lép színpadra az Eörsi István által fordított, Darvas Ferenc hangszerelte dalokkal. (Lásd még: 30. oldal.)

Foxy Divils Samuel Beckett Végjáték című drámájával debütált a Banán Klub közönsége előtt a Foxy Divils színtársulat, amelyben két magyar és egy-egy itt élő amerikai és ír fiatal szerepel. Az angol nyelven előadott abszurdban egy tolókocsihoz kötött vak, a szolgája és két, szemeteskukában álló ember társalog. További előadások: december 12.: Józsefvárosi Pódium, január 10. és 18.: Stúdió K.

Kennedy-díj Kiemelkedő művészi pályafutásuk elismeréseként Maria Tallchief balerina, Edward Albee színműíró, Jack Lemmon filmszínész, Johnny Cash countryénekes és Benny Carter jazz-szaxofonos vehette át a washingtoni Kennedy Központ idei kitüntetéseit.

Tervpályázat a Nemzetire Kiírták az új Nemzeti Színház megépítésének tervpályázatát: az V. kerületi Erzsébet téren, a műemléki védettséget élvező buszpályaudvar parkolójában a főváros által ingyen rendelkezésre bocsátott területre egy 600 személyes nagytermet, egy 200 fős stúdiótermet és egy 125 férőhelyes föld alatti parkolót magában foglaló épület terveit várják 1997. április 15-ig. Eredményhirdetés május 31-ig, építkezés megkezdése 1998-ban, nyitó díszelőadás 2000-ben. A pályázat díjazására összesen 25 millió forint áll rendelkezésre (a legmagasabb díj 5 millió lehet), a beruházás egészére 6 milliárd költségvetési forint plusz a közadakozásból eddig összegyűlt 1,7 milliárd. (Bővebb információ a pályázatról: Főber Rt. Ingatlanforgalmi Iroda, 1075 Bp., Rumbach S. u. 14.)

Kína kontra Disney: II. felv. Múlt héten beszámoltunk arról, hogy a Walt Disney Company közleményben tudatta, semmi köze a dalai lámáról szóló Martin Scorsese-filmhez, amely miatt Kína figyelmeztetett, baj lesz a Disney-termékek kínai piacával. A Disney azóta színt vallott: a cég szóvivője elismerte, a birodalmukhoz tartozó Touchstone Pictures részt vesz a jelenleg Marokkóban "forgó" film gyártásában, a jövőre elkészülő művet egy korábbi megállapodás értelmében forgalmazni fogják, viszont hajlandók tárgyalni a dologról a kínai illetékesekkel. Ez a történet még folytatódni fog, miközben vele párhuzamosan zajlik egy hasonló: Kína hevesen ellenez egy másik filmet is, amely a dalai lámáról, pontosabban az ifjú láma és tanítója kapcsolatáról szól, egyik főszereplője Brad Pitt, gyártója pedig a Tri Star.

Betiltás helyben hagyva A strasbourgi európai bíróság megerősítette a Visions of Extasy (Eksztatikus víziók) című filmet 1989-ben betiltó brit bírósági határozatot, melyet Nigel Wingrove rendező megfellebbezett. Az indoklás szerint az Avilai Szent Teréz erotikus vízióit bemutató jelenetek sérthetik a keresztény nézők érzékenységét.

Török író emigrál Az emigrációt választotta Yasar Kemal, napjaink külföldön legismertebb török írója (egyik regényét több mint negyven nyelvre lefordították), akit tavasszal "szeparatista propaganda" - magyarán a kurd népnek járó autonómia írásban történt támogatása - miatt az isztambuli bíróság börtönbüntetésre ítélt (MaNcs, március 28.). A 74 éves író, aki már néhányszor ült börtönben és a legutóbbi per óta több halálos fenyegetést kapott, feleségével együtt Svédországtól kér menedékjogot.

Suge börtönben Várhatóan február 28-án hirdet ítéletet a bíróság a Death Row Records főnöke, Marion (Suge) Knight ügyében, akit egy 1992-es garázdaság miatt rámért próbaidő feltételeinek megszegéséért ültettek le röviddel azután, hogy idén szeptemberben egy Las Vegas-i kaszinóban verekedésbe keveredett. A balhét követően valaki több lövést küldött a kocsijára, s ezek ölték meg lemezkiadója egyik sztárját, 2Pac Shakurt. Suge Knight állítja, ő csak békítőleg avatkozott a csetepatéba, a bíró szerint viszont ő kezdeményezte az egészet. Az ítélet, amit előzetesben vár, akár kilenc évig is felmehet.

Felix ´96 A dán Lars von Trier Cannes-ban is díjjal jutalmazott, Breaking The Waves (Hullámtörők) című alkotása nyerte az idei év legjobb európai filmjének járó Felix-díjat, valamint a nemzetközi kritikusok Fipresci-díját, egyik főszereplője (a képen balról látható), Emily Watson pedig a legjobb színésznőnek járó elismerést. A legjobb férfialakítást Ian McKellan nyújtotta Michael Loncraine III. Richardjában. A legjobb fiatal film kategóriájában az ír Terry George Some Mother´s Son című művét jutalmazták. Életműdíjjal tüntették ki Sir Alec Guinnest, illetve dokumentumfilmes munkásságáért a lengyel Stanislaw Krzeminskit és Jerzy Sladkowskit. A legjobb forgatókönyv díját Arif Alijev, Szergej Bodrov és Borisz Giller vehette át Berlinben a Hegyek foglya című kazah-orosz produkcióért, a legjobb nem európai film Öt Kontinens-díja pedig Jim Jarmusch Halott emberének jutott.

Hommage a Duchamp Viszontlátásra! címmel rendeztek csoportos kiállítást a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában Marcel Duchamp magyarországi hatásáról. A kiállítás ugyan már bezárt, kárpótlásul viszont megjelent Görgényi Frigyes Egy bizonyos Marcel Duchamp című könyve a Kijárat kiadó gondozásában.

Gyász Elhunyt Szeleczky Péter, aki az utóbbi években marketing-tanácsadóként, ötletemberként segítette lapunk, a Magyar Narancs reklámkampányait. Az Iparművészeti Főiskolán végzett. Harmincegy éves volt - nem akart több lenni.

78 éves korában meghalt Pethő Tibor, aki édesapja, a Magyar Nemzetet alapító Pethő Sándor örökébe lépve vezette - az elmúlt évtizedek során több periódusban is - a lap szerkesztőségét.

Tolerancia ´96 A személyes és közösségi szolidaritás tényét vagy hiányát ábrázoló alkotások közül kerültek ki az Autonómia Alapítvány 1996-os Tolerancia-díjának kitüntetettjei - 85 pályázó összesen 259 művet küldött be, három kategóriában. Az írott sajtó első díját megosztva nyerte Csalog Zsolt (Csendet akarok; Én győzni akarok - Kritika) és Parázs Johanna (Föld felett, föld alatt - Magyar Nemzet), második Dobszay János a HVG-ben, Kurucz Anita és Bedegi Győző a Nógrádi Krónikában megjelent cikkeiért, különdíjat kapott Kis János (A Szivárvány-teszt - Beszélő). A rádióműsorok első díja Borenich Péteré (Rómeó és Rómeó - Kossuth), a második Kovács Erika (Közös a világunk: a fogyatékos emberek jogsérelmei - Petőfi), a harmadik Pálfi Balázs (Önazonos; Jó vékonyra a parizert - Petőfi) lett. A filmes kategória első helyezettje: Rick Nóra, Hatiasvili Nodar és Mertz Lóránd (Ikrek), második: Hevér Zoltán (Furugy), harmadik: Salamon András és Zelki János (Huttyán), különdíjat kapott Horvát János (Ön dönt).

Kártérítés Guernicának Hárommillió márka kártérítést szavazott meg a Bundestag a jövő évi német költségvetés elfogadásakor Guernica városának, amelyet 1937 áprilisában, a spanyol polgárháborúban porig bombázott a német légierő. A békítő gesztus ötletét a baszk város lerombolásának ötvenedik évfordulóján, 1987-ben a néhai Petra Kelly, a Zöldek akkori vezetője vetette fel, de csak mostanra lett belőle törvény, ráadásul a kártérítés összege is csak ötöde az eredetileg javasoltnak, s még arról is van elképzelésük a németeknek, hogy mire kéne használni a pénzt (egy ifjúsági sportközpont építésére) - Guernica polgármestere nincs elragadtatva.

Branson: újra zene Négy évvel azután, hogy a hírnevét és gazdagságát megalapozó Virgin Recordst 560 ezer fontért eladta az EMI-nak (mert más vállalkozásokhoz kellett a pénz), a Virgin-birodalom feje, Richard Branson visszatér a zeneiparhoz (amit azért - lévén a Virgin Megastore lemezbolthálózat tulajdonosa - teljesen nem is hagyott el): a 46 éves üzletember V2 Music Group néven lemezkiadót alapított. Célja, hogy a kis független kiadókra jellemző szellemmel, de a nagyvállalatok hatékonyságával találja meg a jövő nagyjait. Eddig két ismeretlen zenekart szerződtetett, habár szeretett volna a legnagyobbal startolni: csábítgatta az R.E.M.-et, ám a Warner 80 millió dolláros ajánlata fölé nem tudott licitálni.

Pannonhalma: világörökség A Budai Vár, Hollókő és az aggteleki cseppkőbarlang után negyedikként a pannonhalmi bencés főapátságot is a világörökség részének nyilvánította az UNESCO.

Szuperkoncert: fegyelmi Múlt heti lapzártánk óta az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériumban megszületett a közlemény arról az 50 millió forintról, amit - a nyári Szuperkoncert jegyeinek külföldi árusítását elősegítendő - a Jumbo nevű osztrák idegenforgalmi vállalkozásnak folyósított a minisztérium turizmus főosztálya: Székely György főosztályvezető és érintett munkatársai ellen fegyelmi eljárás indult, mert "szükséghelyzetben" ugyan (július közepén nem fogytak eléggé Ausztriában a jegyek, félő volt, hogy emiatt akár el is maradhat a koncert), de szabálytalanul járt el ("szóbeli, meghívásos pályáztatás"). Az 50 millió forintról szóló döntést egyébként jóváhagyta Dunai Imre akkori ipari és kereskedelmi miniszter. A közlemény nem tér ki arra, milyen kapcsolat van a Jumbo és a Népszabadság szerint a Jumbót a minisztérium figyelmébe ajánló Osterman Formula 1 Kft., a Szuperkoncert szervezője között. A Narancs értesülése szerint a rendezvény pénzügyi elszámolását ellenőrző Price Waterhouse vizsgálatában ez az 50 milliós tétel nem szerepelt.

Sugarhill Gang Újra együtt a Sugarhill Gang: az első nagy rapsláger, az 1979-es Rapper´s Delight előadói stúdióba vonultak, hogy megnézzék, mire mennek ma, sok-sok év szünet után.

Cyberia

A B92 az Interneten A hét éve engedély nélkül működő független belgrádi rádióállomás, amelyet a mostani utcai tüntetéssorozat elleni fellépés során két napra bezárattak a hatóságok, az Interneten is elérhető: hírei, sajtóközleményei, sőt RealAudio bejátszások is megtalálhatók a http://www.webactive.com/webactive/events/b92 és a http://siicom.com/odrazb/ címen.

1. sex, 2. szex, 3. pornó November végén napi 3000 fölé ért a keresések száma a Hungary.Network két hónapja üzemelő keresőrendszerén, a Heurékán. A keresések között első helyen áll a sex szó (410), második a szex (292), harmadik a pornó, hatodik az erotika - e négy szó alkotja összesen az összes keresés tíz százalékát; 166-an voltak kíváncsiak Tocsikra.

Bartók-CD-ROM Az iNteRNeTTo értesülése szerint december 13-án, a washingtoni magyar nagykövetségen mutatják be annak a - Magyar Rádió kiadásában készült - Bartók-CD-ROM-nak az angol változatát, amelyen Kroó György szerkesztésében több száz eredeti dokumentum, fénykép, hangfelvétel és ötven tanulmány mellett a zenetudomány számára is újdonságot jelentő információk találhatók.

Evita élőben Az E! Online december 14-én élőben közvetíti az Evita című film premierjét: a http://www.eonline.com címen lehet majd látni a két főszereplőt, Madonnát és Banderast.

Szonda Ipsos-kérdőív A Median tavaszi felmérése után a Szonda Ipsos is kérdőíves felmérést végez az Interneten, természetesen az Internet-használat technikai, tartalmi és életmódbeli vonatkozásairól. Negyven kérdés, a http://www.net.hu/szonda/kerdoiv/kerdoiv/html címen.

Szerzői jog Svájcban 160 ország szakértői gyűltek össze, hogy újrafogalmazzák a nemzetközi szerzői jogi megállapodásokat az Internet és az informatika fejlődése miatt felmerült problémákat is figyelembe véve. A 25 éve első ilyen konferencián várhatóan külön rendezik az irodalmi művekre, a zeneszerzőkre és az előadókra, illetve az adatbázisok létrehozóira vonatkozó szabályokat, és írásba foglalják, hogy a jogvédett művek elektronikus és hagyományos úton történő terjesztésére azonos szabályok vonatkoznak.

Marihuána online Egy héttel azután, hogy orvosi célokra legalizálták a marihuána használatát Kaliforniában, megjelent a weben egy oldal, ahol rendelni lehet: http://www.dts.org/BRXCGBC/.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.