Kulturális hírek

  • 1997. november 20.

Belpol

Folyamat GalériaA Duna jobb partján, a Lánchídtól picinykét északra a jelenleg Berlinben élő Császári Gábor kezdeményezése nyomán 1991 óta működik műszaki és művészeti objektumként a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Vízgazdálkodási Kutatóintézet felügyelete alá tartozó vízmérceház: állandó információval szolgál a vízmagasság mértékéről, és Folyamat Galériaként otthont ad minikiállításoknak. Aki benéz az építmény ablakán, egy fémhengert lát, ez egy hét alatt fordul meg tengelye körül, erre minden hétfőn új milliméterpapír kerül más-más művészek, például - a következő hetekben - Erdély Dániel, Baricz Katalin, Gerlóczy Beáta és Szenes Zsuzsa alkotásaival.Eifert visszapillant Visszapillantás 1967-1997 címmel látható Eifert János kiállítása Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban november 31-ig.
Eifert eddigi pályája összegzéseként az idei és a következő évre beütemezett kiállításait egy-egy számára fontos téma köré rendezi (Természetes képek, Testképek, Táncképek stb.), s ezek mindegyikét egy-egy füzetben és CD-n dokumentálja - aki bővebben érdeklődik, vásárolna és/vagy hozzájárulna a költségekhez, a következő címre mehet: eifert [at] mail [dot] datanet [dot] hu.

Még olcsóbb Ezzel a címmel látható Vécsy Atika (amúgy Attila) kiállítása a Mai Manó Fotógalériában november 26-ig.

Guggenheim, Berlin Röviddel a bilbaói Guggenheim Múzeum után a német fővárosban megnyílt a Deutsche Guggenheim Berlin, azaz a Deutsche Bank és a New York-i Solomon R. Guggenheim Alapítvány által alapított kiállítóterem: az Unter den Lindenen található, Richard Gluckman által tervezett épület mindössze 400 négyzetméterén évi három-négy kiállítást rendeznek majd. Elsőként Robert Delaunay Párizsi víziók című sorozata látható január 4-ig.

Ignotus, Szabó Lajos Vissza az értelemhez címmel gyűjtötte kötetbe Ignotus Pál írásait Bozóki András, a Narancs egykori főmunkatársa. A könyvet a Hatodik Síp Alapítvány és az Új Mandátum Kiadó jelentette meg.

A Szabó Lajos 1946-1950 közötti szemináriumi előadásain készült jegyzetek első kötetének megjelentetésével a Typotex Kiadó megkezdte a "hazai 20. századi avantgárd gondolkodás fellobbantója" életművének kiadását.

Archív Zeppelin, Beach Boys BBC Sessions címmel dupla élő Led Zeppelin-albumot adott ki az Atlantic Records: az egyik CD-n a BBC stúdiójában 1969-ben készült felvételek hallhatók, a másikon tíz szám egy 1971-es londoni koncertről. Számtalan kalózkiadványt és a The Song Remains the Same című film zenéjét leszámítva ez a Zep első koncertlemeze. Plant, Page és Jones (valamint a néhai John Bonham dobos fia, Jason) elképzelhetően koncertet ad jövő márciusban, az Atlantic alapításának 50. évfordulóján, tervbe van véve a zenekar történetének tévés feldolgozása, Plant és Page pedig Steve Albinit kérte fel, legyen a jövőre esedékes új lemezük producere.

The Pet Sounds Sessions címmel négy CD-n jelentette meg a Beach Boys eredetileg 1966-ban kiadott, Pet Sounds című, azóta klasszikussá vált nagylemezét az EMI-Capitol: a dobozban helyet kapott az eredeti monofelvétel, ugyanez mai sztereóban, a gazdag énekhangzásra építő lemez csak vokális, illetve hangszeres verziója, a számok fel nem használt változatai, a Good Vibrations két korai felvétele és kétfüzetnyi olvasnivaló.

Gyász 83 éves korában elhunyt Szabó Sándor kétszeres Kossuth-díjas színművész.

Életének 106. évében Genfben meghalt Mohammad Ali Djamalsadés iráni regényíró, akit a modern perzsa próza megalapítójának tartanak.

71 éves korában elhunyt Kroó György zenetörténész, kritikus, egyetemi tanár, a Magyar Rádió főmunkatársa.

Francia irodalmi díjak Patrick Rambaud La Bataille (A csata) című regénye nyerte az idei Gon-court-díjat: a legrangosabb francia irodalmi elismerés ezúttal történelmi regénynek jutott, a szerző a 40 ezer osztrák és francia katona halálát hozó, 1809-es esslingi csatáról ír úgy, hogy azt Napóleon nem tenné zsebre. A Renaudot-díjat Pascal Bruckner nyerte Les Voleurs de Beaute (A szépség tolvajai) című regényéért. A Médicis-díjat a francia Philippe Le Guillou műve, a Les sept noms du peintre (A festő hét neve), illetve az amerikai T. C. Boyle America című regénye kapta, a női zsűri által odaítélt Fémina-díjat a francia Dominique Noguez (Amour noir - Fekete szerelem) és a kínai Jia Pingwa (La Capitale dechue - Az elbukott főváros) nyerte.

Yoko nem perel Yoko Ono nem akar bírósági ügyet csinálni abból, hogy - mint a múlt héten beszámoltunk róla - a cincinnati Contemporary Arts Centerben egy képzőművészeti hallgató piros filccel ráfirkált öt, egyenként 10 ezer dollárra értékelt festményére. Jake Platt így mentesült a büntetőjogi felelősségre vonás alól, viszont a múzeumot vezető Charles Desmarais valószínűleg polgári pert akaszt a nyakába, kártérítést követelve.

Film Ginsbergről November 28-án mutatja be az amerikai független filmeket sugárzó televíziós csatorna, a Sundance Channel Gazdag Gyula Allen Ginsbergről szóló portréfilmjét, amelyet bő másfél évvel a költő halála előtt forgattak New Yorkban, Eörsi István és Vágvölgyi B. András, a MaNcs főszerkesztője közreműködésével.

Árverési rekord Múlt hétfőn árverezte el New Yorkban a Christie´s az 1987-ben elhunyt Victor Ganz és idén januárban elhunyt neje, Sally kollekcióját: a világ egyik legjelentősebb magángyűjteménye 206,5 millió dollárt hozott, így megdőlt az egy tulajdonos által árverésre bocsátott művek eddigi 135,3 milliós rekordja. Ganzék elsősorban Picassóra koncentráltak (tizenkét Picasso összesen 164,2 millióért kelt el), mellette főként Jasper Johns, Frank Stella, Robert Rauschenberg és Eva Hesse alkotásait gyűjtötték. A több mint ötven év alatt összegyűlt Picassók közül a legmagasabb összegért, 48,4 millió dollárért a gyűjtemény legelső darabja, a festő szerelmét, Marie-Therese Waltert ábrázoló Le Reve (Az álom) cserélt gazdát, az 1913-as Femme assise dans un fauteuil kubista kép rekordot jelentő 24,7 millióért kelt el. A Corpse in Mirror című Jones-festmény 8,3 millió dollárért talált vevőre, Eva Hesse Unfinished, Untitled or Not Yet című szobra 2,2 millióért.

Hogarth, Heine 300 éve született William Hogarth: ez alkalomból Hogarth and his Times címmel január 4-ig látható kiállítás a londoni British Museumban, s megjelent egy új életrajz is: Jenny Uglow: Hogarth: A Life and a World.

200 éve született Heinrich Heine: a német költő életét, műveit és hatását mutatja be a budapesti Goethe Intézetben november 30-ig nyitva tartó kiállítás. Az ez alkalomból ide hozott mintegy 250 kötetet a kiállítás zárása után magyar könyvtárak kapják meg.

Filmes díjak Folytatja nemzetközi sikersorozatát Iványi Marcell rövidfilmje, a Szél: ezúttal Hannoverben nyerte el az Up-and-coming (feltörekvő fiatal filmesek) Festival fődíját (ez a Szél hetedik nemzetközi díja).

Forgács Péter Az örvény című dokumentumfilmje nyerte a kritikusok díját a Lipcsei Filmfesztiválon.

Janisch Attila Hosszú alkony című filmje a fődíjat, főszereplője, Törőcsik Mari a legjobb női alakítás díját nyerte a Salernói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Jerusalem című alkotása révén a dán Bille August nyerte az NDR északnémet televízió és rádió 25 ezer márkával dotált díját Lübeckben, a 39. Északi Filmnapokon.

A német Caroline Link Túl a hallgatáson és a szarajevói Ademir Kenovic Tökéletes kör című munkája megosztva nyerték a 10. Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját. Kenovic, aki a SAGA dokumentumfilmes műhely vezetőjeként 1994-ben a Narancs által szervezett Szarajevó Filmfesztivál vendégeként Budapesten járt, a legjobb rendezés díját is hazavihette. (Részletes tokiói beszámolónk a decemberi Biciklitolvajban.)

Scorsese Krisztusa a tévében November 21-én estére tűzte műsorra az RTL Klub Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című filmjét, amely legutóbb november 9-én okozott nagy felzúdulást: az orosz ortodox egyház tiltakozása és az Osztankino tévéadó előtti tüntetés ellenére sugározta az NTV nevű orosz kereskedelmi tévéadó, miután korábban már két alkalommal, a szent szinódus és a duma tiltakozásának hatására, elállt ettől. A moszkvai tiltakozók egy része antiszemita érzelmeinek igazolását látta a film műsorra tűzésében, mert a tévécsatorna tulajdonosa, Vlagyimir Guszinszkij az Orosz Zsidó Kongresszus elnöke is. A Narancs értesülése szerint az RTL Klubhoz lapzártánkig (november 17.) semmiféle tiltakozás nem érkezett Scorsese alkotása ellen, aminek sugárzásától néhány évvel ezelőtt a Magyar Televízió a katolikus egyház nyomásának hatására elállt.

Hadiösvény Sziú dalok és szárított húsok fogadták a sajtót a Bárka Színházban Cseh Tamás saját rajzaival illusztrált könyvének bemutatóján: a Hadiösvényt többévi indiánlét után Kormos István biztatására írta, s miután nem volt hajlandó végrehajtani a Móra Kiadó által igényelt változtatásokat, a könyv közel harminc évre fiókba zárult. Most a Goldmine Books kiadója, Novák Erik ösztökélésére előszedte, stiláris javítgatás meg az anno dakota nyelvű szavaknak a könyvben szereplő lakoták nyelvére való átírása közben újra beleszeretett a szövegbe, "mint egy régi nőbe", és közkinccsé tette.

Cyberia

Itt a MIÉP Megjelent a hálózaton a Magyar Igazság és Élet Pártja: a Csurka & Co.-val való találkozásra nincs is kellemesebb hely a http://www.miep.hu címnél.

Jön Szaúd-Arábia Négy-öt hónapon belül Szaúd-Arábia is bekapcsolódik az Internetbe. Meg fogják oldani "az ország vallási és morális értékrendjével ellenkező tartalmú anyagok" szűrését, ugyanis minden médiát cenzúráznak, különös tekintettel a külföldről érkező anyagokra.

Krumpli a hálózaton Virtuális fotókiállításon mutatja be felvételeit Krumpli Béla: megte-kinthetők a http://emc.elte.hu/"krumplib címen.

Kártérítés Több mint 2,7 millió dollárt ítélt meg egy amerikai bíróság annak a mintegy 38 ezer internetezőnek, akiknek "eltérítették" a telefonvonalát egy ingyenesnek tűnő pornókiadvány böngészése közben. A kiadványhoz adott képnézegető program ugyanis csöndben lerakta a delikvens telefonját, majd rögtön felhívott egy kanadai telefonszámot - Moldávián keresztül -, így tetemes telefonszámlák keletkeztek.

V-chip a számítógépekben? Az amerikai hírközlési és informatikai felügyelet (FCC) egyre többet foglalkozik az úgynevezett V-chipek számítógépekbe történő adaptálásának kérdéseivel. Az amerikai televíziózásban már bevezetett technikai megoldás segítségével a szülők kódolhatják a gyermekek számára károsnak minősített adásokat. Mivel egyre több a tévécsatornák vételére is alkalmas PC, az FCC a telekommunikációs törvényre hivatkozva előbb-utóbb elrendelheti a személyi számítógépek V-chippel való felszerelését, ami ellen máris felemelték hangjukat a web szólásszabadságával és cenzúramentességével foglalkozó mozgalmak.

Szoftverjogvédelem házkutatással Az Internetto értesülése szerint a Business Software Alliance (BSA) javaslatot tett az Igazságügyi Minisztériumnak (IM), hogy a készülő új szerzői jogi törvény tervezetébe kerüljön be az úgynevezett ex parte eljárás, ami lehetővé tenné a szoftverjogvédelem során a büntetőeljárás meg-indítása nélküli hatósági helyszíni szemlét, akár házkutatást is - jelentette be Pálos György, a BSA Magyarország elnöke. Ficsor Mihály főosztályvezető (IM) megfontolandónak nevezte a javaslatot, és elmondta: az új törvény lehetővé teszi majd, hogy jogi személy is szerzői jog tulajdonosa legyen, és a szerző még életében átruházhassa vagyoni jogát. A törvény kitér majd a hálózatról letölthető művekre, védi a műben elhelyezett elektronikus jogvédelmi eszközöket, az úgynevezett digitális vízjegyeket, és jogdíjfizetésre kötelezi a fénymásoló-szolgáltatásokat. Az Európai Unió normáihoz igazodó új törvény tervezete 1998 elején kerül az Országgyűlés elé.

Figyelmébe ajánljuk