Kulturális hírek

  • 1997. november 27.

Belpol

Holocaust-emlékmű, BerlinTovább húzódik a vita a második világháborúban meggyilkolt zsidók berlini emlékművének sorsáról: a megismételt pályázat zsűrije elnapolta a döntést. A győztest várhatóan jövő januárban nevezik majd meg, négy állva maradt jelölt - Gesine Weinmiller, Jochen Gerz, Daniel Libeskind, illetve a közös munkával pályázó Peter Eisenman és Richard Serra - közül.Írók börtönben Jelenleg mintegy hétszáz író, újságíró, kiadó és fordító van börtönben a világon csupán azért, mert élt a szabad véleménynyilvánítás emberi jogával - hangzott el november 15-én, a börtönben lévő írók napján a frankfurti Goethe Múzeumban, a nyugatnémet PEN Központ által tartott rendezvényen, ahol felszólalt a németországi emigrációban élő nigériai költő, Uche Nduka és vietnami társa, Nguyen Chi Thien, aki harminc évet töltött rács mögött.

Kadhafi filmterve A Reuters jelentése szerint várhatóan decemberben kezdik forgatni azt a játékfilmet, amely Muammar Kadhafi líbiai vezető életéről szólna. A produkciót maga Kadhafi finanszírozná, és egyiptomi szakemberekkel készíttetné el - valószínűleg Nader Galal rendezné, Mohi Ismail alakítaná a főszerepet -, mert Líbiának nincs saját filmipara.

Hungaroton: valóban a Fotexé 91 százalékos többségre tett szert a Hungaroton Rt.-ben a Fotex azáltal, hogy megvásárolta a két évvel ezelőtti privatizációs pályázaton győztes tíz zenész - köztük a Fotex-főnök Várszegi Gábor - alkotta Magyar Művészek Konzorciuma tagjai által birtokolt részvények többségét. A privatizációs szerződés értelmében a részvényeket két évig nem volt szabad eladni, de már annak idején sejteni lehetett, hogy ilyen változás fog bekövetkezni.

Spielberg: plágiumbotrány Amerikában december 10-re tűzték ki Steven Spielberg új filmje, az Amistad premierjét, s ezt szeretné bíróságilag megakadályozni Barbara Chase-Riboud színes bőrű író, aki azt állítja, hogy a filmet Echo of Lions (Oroszlánok visszhangja) című regénye alapján írták. Mind a könyv, mind a film egy 1839-ben megtörtént esetről szól: a L´Amistad nevű spanyol hajó leendő rabszolgákat szállított Amerikába az afrikai Sierra Leonéból, ám a foglyok Joseph Cinque vezetésével Kuba partjai közelében fellázadtak, megölték a kapitányt és a legénységet. Később amerikai hadihajók elfogták őket, s ügyük a legfelsőbb bíróság elé került. John Quincy Adams egykori amerikai elnök védte a lázadókat, akik felmentésük után bibliai történetek előadásával és énekléssel gyűjtöttek pénzt, hogy hazatérhessenek. Az írónő egyebek közt arra alapozza a plágium vádját, hogy a filmben találkozik Cinque (Morgan Freeman) és Adams (Anthony Hopkins), ami a valóságban nem történt meg, s épp ez a regény egyik fikciós eleme is. Könyvét 1989-ben elutasította egy Spielberg-cég, aztán a Dustin Hoffman tulajdonában lévő Punch Productions számára David Franzoni forgatókönyvet írt belőle, amit a Punch Productions elutasított, Spielberg cége, a DreamWorks viszont megvásárolta. Spielberg ügyvédje szerint semmit sem vettek át Chase-Riboud regényéből. Folyt. köv., az biztos.

Brando, a pátriárka Egy kolumbiai lap értesülése szerint Marlon Brando rábírta Gabriel García Márquezt, engedje meg, hogy az ő főszereplésével filmre vigyék Márquez 1975-ben megjelent regényét, A pátriárka alkonyát. A rendezőt és a forgatás helyszínét a Nobel-díjas író választhatja ki.

Solti hamvai hazatérnek A Farkasréti temetőbe, egykori tanára, Bartók Béla földi maradványai mellé helyezik majd el Solti György hamvait, valószínűleg jövő március 28-án, a Zeneakadémián tartandó emlékkoncert előtti napon, adta hírül a Reuters Inkei Péter művelődési minisztériumi államtitkár közlése nyomán. Sir Georg Solti, aki 84 éves korában, szeptemberben hunyt el, a Budapesti Fesztiválzenekart készült vezényelni ezen az estén. Özvegye, Lady Solti a múlt héten Londonban bejelentette, három hangversenyzongorát ajándékoz a Liszt Ferenc Zeneakadémiának - férje néhány héttel a halála előtt tárgyalt Magyar Bálint művelődési miniszterrel arról, mi módon támogathatná az intézményt. Az anyagi gondokkal küszködő Zeneakadémia gazdálkodásában egyébként súlyos hiányosságokat tárt fel nemrég a minisztérium vizsgálata.

Gyász 96 éves korában az Egyesült Államokban elhunyt Stefan Lorant fotóművész. Fiatalkorában, még Európában filmeket is rendezett (némákat), de lapszerkesztőként lett világhírű: őt tartják a modern képes magazin műfaja megteremtőjének.

Megújuló Budapest Week November 20. óta új, A4-es formátumban, színes, műnyomópapír-borítóval, 145-ről 75 forintra csökkentett áron jelenik meg a Budapest Week című, 1991-ben indult angol nyelvű hetilap, melynek kiadója, a Budapest Week Publishing februártól egy hasonló formátumú, új havi magazinnal is célba veszi az ideiglenesen vagy állandóan fővárosunkban állomásozó idegen ajkú közönséget: ez lesz a Budapest Style. Terveik szerint mindkét lap elérhető lesz az Interneten is, akárcsak az immár ötödször publikált Best of Budapest című kötet, benne a legjobb helyek, az olvasói szavazatok alapján.

Díj, díj Gert Voss (Tábori György drámaíró kedvenc színésze) kapta a müncheni Nemzetközi Színházi Intézet díját, mellyel minden évben a német nyelvű színház egyik kiemelkedő egyéniségét tüntetik ki. Voss az első színész az eddigi nyertesek között, Tábori már rendelkezik e díjjal.

Wolf Biermann (az NDK-állampolgárságtól 1976-ban megfosztott költő és dalszerző) kapja a Német Nemzeti Alapítvány 150 ezer márkával dotált idei Nemzeti-díját.

Krzysztof Ducki A budapesti Lengyel Intézet kiállítótermében megnyílt Krzysztof Ducki plakátkiállítása: az 1982 óta Magyarországon élő grafikusművész "lengyeles" stílusú, rajzos ötletekre épülő politikai és kulturális plakátjai az utóbbi másfél évtized utcaképének meghatározó részévé váltak. A kiállítás az év végéig tekinthető meg.

Meghalt Michael Hutchence Sydneyben egy szállodai szoba ajtajára felakasztva, holtan találták Michael Hutchence-t, az ausztrál INXS együttes 37 éves énekesét. Az INXS épp húsz évvel ezelőtt alakult Sydneyben (eredetileg Farriss Brothers néven), azóta világszerte körülbelül 20 millió példányban keltek el a lemezeik.

Médiabotrányok

Scorsese Krisztusát leszedték A múlt heti számunkban megjelent hír ellenére - miszerint november 17-ig semmiféle tiltakozás nem érkezett Scorsese alkotása ellen - mégsem sugározta november 21-én az RTL Klub a Krisztus utolsó megkísértése című filmet, mert időközben többen is tiltakoztak műsorra tűzése ellen (személyesen Paskai László bíboros, a református egyházi zsinat és a fővárosi közgyűlés vallásügyi bizottsága). Az RTL-t és reklámügynökségét egyébként pénzbírságra ítélte a Fogyasztóvédelmi Felügyelet az ásító II. János Pál pápát ábrázoló, sajtóban és óriásplakáton megjelent hirdetés miatt.

Spanyol büntetések Alkohol- és dohányreklámok sugárzása miatt 5-15 millió peseta bírságra ítéltek négy spanyol tévécsatornát (Antena 3, Canal Plus, Television Espa-ola, Telecinco; utóbbi kettő állami tulajdonban van). Ez az első alkalom, hogy a törvény által tiltott reklámok sugárzását nem figyelmeztetéssel úszták meg a televíziók Spanyolországban.

Holland erotika Alis Koekoek kereszténydemokrata képviselő kezdeményezésére egy független bizottság vizsgálja majd, hogy vajon a holland törvényeket sértik-e az SBS6 és a Veronica tévécsatornák péntek este 11 utáni műsorai: az adók szerint csak tisztán erotikus műsorokat sugároznak, nem kemény pornót.

Howard Stern és a francia kanadaiak A kanadai rádiók önszabályozó testületének határozata szerint Howard Stern amerikai talk-show-sztár megsértette az etikai normákat, amikor a montreali CHOM-FM és a torontói CILQ-FM adókon sugárzott show-jában a pecker-heads (faszfejek), scumbags (szemétládák) és pussies (puncik) kifejezéssel illette a francia ajkú kanadaiakat. Az elítélő határozat nem jár pénzbírsággal, de a szabályokat be nem tartó adók ellen felléphet a sugárzási engedélyeket odaítélő Kanadai Rádiós és Telekommunikációs Bizottság is.

Holocaust-emlékmű, Berlin Tovább húzódik a vita a második világháborúban meggyilkolt zsidók berlini emlékművének sorsáról: a megismételt pályázat zsűrije elnapolta a döntést. A győztest várhatóan jövő januárban nevezik majd meg, négy állva maradt jelölt - Gesine Weinmiller, Jochen Gerz, Daniel Libeskind, illetve a közös munkával pályázó Peter Eisenman és Richard Serra - közül.

Írók börtönben Jelenleg mintegy hétszáz író, újságíró, kiadó és fordító van börtönben a világon csupán azért, mert élt a szabad véleménynyilvánítás emberi jogával - hangzott el november 15-én, a börtönben lévő írók napján a frankfurti Goethe Múzeumban, a nyugatnémet PEN Központ által tartott rendezvényen, ahol felszólalt a németországi emigrációban élő nigériai költő, Uche Nduka és vietnami társa, Nguyen Chi Thien, aki harminc évet töltött rács mögött.

Kadhafi filmterve A Reuters jelentése szerint várhatóan decemberben kezdik forgatni azt a játékfilmet, amely Muammar Kadhafi líbiai vezető életéről szólna. A produkciót maga Kadhafi finanszírozná, és egyiptomi szakemberekkel készíttetné el - valószínűleg Nader Galal rendezné, Mohi Ismail alakítaná a főszerepet -, mert Líbiának nincs saját filmipara.

Hungaroton: valóban a Fotexé 91 százalékos többségre tett szert a Hungaroton Rt.-ben a Fotex azáltal, hogy megvásárolta a két évvel ezelőtti privatizációs pályázaton győztes tíz zenész - köztük a Fotex-főnök Várszegi Gábor - alkotta Magyar Művészek Konzorciuma tagjai által birtokolt részvények többségét. A privatizációs szerződés értelmében a részvényeket két évig nem volt szabad eladni, de már annak idején sejteni lehetett, hogy ilyen változás fog bekövetkezni.

Spielberg: plágiumbotrány Amerikában december 10-re tűzték ki Steven Spielberg új filmje, az Amistad premierjét, s ezt szeretné bíróságilag megakadályozni Barbara Chase-Riboud színes bőrű író, aki azt állítja, hogy a filmet Echo of Lions (Oroszlánok visszhangja) című regénye alapján írták. Mind a könyv, mind a film egy 1839-ben megtörtént esetről szól: a L´Amistad nevű spanyol hajó leendő rabszolgákat szállított Amerikába az afrikai Sierra Leonéból, ám a foglyok Joseph Cinque vezetésével Kuba partjai közelében fellázadtak, megölték a kapitányt és a legénységet. Később amerikai hadihajók elfogták őket, s ügyük a legfelsőbb bíróság elé került. John Quincy Adams egykori amerikai elnök védte a lázadókat, akik felmentésük után bibliai történetek előadásával és énekléssel gyűjtöttek pénzt, hogy hazatérhessenek. Az írónő egyebek közt arra alapozza a plágium vádját, hogy a filmben találkozik Cinque (Morgan Freeman) és Adams (Anthony Hopkins), ami a valóságban nem történt meg, s épp ez a regény egyik fikciós eleme is. Könyvét 1989-ben elutasította egy Spielberg-cég, aztán a Dustin Hoffman tulajdonában lévő Punch Productions számára David Franzoni forgatókönyvet írt belőle, amit a Punch Productions elutasított, Spielberg cége, a DreamWorks viszont megvásárolta. Spielberg ügyvédje szerint semmit sem vettek át Chase-Riboud regényéből. Folyt. köv., az biztos.

Brando, a pátriárka Egy kolumbiai lap értesülése szerint Marlon Brando rábírta Gabriel García Márquezt, engedje meg, hogy az ő főszereplésével filmre vigyék Márquez 1975-ben megjelent regényét, A pátriárka alkonyát. A rendezőt és a forgatás helyszínét a Nobel-díjas író választhatja ki.

Solti hamvai hazatérnek A Farkasréti temetőbe, egykori tanára, Bartók Béla földi maradványai mellé helyezik majd el Solti György hamvait, valószínűleg jövő március 28-án, a Zeneakadémián tartandó emlékkoncert előtti napon, adta hírül a Reuters Inkei Péter művelődési minisztériumi államtitkár közlése nyomán. Sir Georg Solti, aki 84 éves korában, szeptemberben hunyt el, a Budapesti Fesztiválzenekart készült vezényelni ezen az estén. Özvegye, Lady Solti a múlt héten Londonban bejelentette, három hangversenyzongorát ajándékoz a Liszt Ferenc Zeneakadémiának - férje néhány héttel a halála előtt tárgyalt Magyar Bálint művelődési miniszterrel arról, mi módon támogathatná az intézményt. Az anyagi gondokkal küszködő Zeneakadémia gazdálkodásában egyébként súlyos hiányosságokat tárt fel nemrég a minisztérium vizsgálata.

Gyász 96 éves korában az Egyesült Államokban elhunyt Stefan Lorant fotóművész. Fiatalkorában, még Európában filmeket is rendezett (némákat), de lapszerkesztőként lett világhírű: őt tartják a modern képes magazin műfaja megteremtőjének.

Megújuló Budapest Week November 20. óta új, A4-es formátumban, színes, műnyomópapír-borítóval, 145-ről 75 forintra csökkentett áron jelenik meg a Budapest Week című, 1991-ben indult angol nyelvű hetilap, melynek kiadója, a Budapest Week Publishing februártól egy hasonló formátumú, új havi magazinnal is célba veszi az ideiglenesen vagy állandóan fővárosunkban állomásozó idegen ajkú közönséget: ez lesz a Budapest Style. Terveik szerint mindkét lap elérhető lesz az Interneten is, akárcsak az immár ötödször publikált Best of Budapest című kötet, benne a legjobb helyek, az olvasói szavazatok alapján.

Díj, díj Gert Voss (Tábori György drámaíró kedvenc színésze) kapta a müncheni Nemzetközi Színházi Intézet díját, mellyel minden évben a német nyelvű színház egyik kiemelkedő egyéniségét tüntetik ki. Voss az első színész az eddigi nyertesek között, Tábori már rendelkezik e díjjal.

Wolf Biermann (az NDK-állampolgárságtól 1976-ban megfosztott költő és dalszerző) kapja a Német Nemzeti Alapítvány 150 ezer márkával dotált idei Nemzeti-díját.

Elhunyt Kardos G. György 74 éves korában elhunyt Kardos G. György József Attila-díjas író, újságíró. A második világháború - a bori koncentrációs tábor és a jugoszláv partizánokhoz való csatlakozás - után Kardos hét évig a háborús Palesztinában élt. Hazatérését követően ebből az élményből írta legismertebb művének számító regénytrilógiáját (Avraham Bogatir hét napja, 1968, Hová tűntek a katonák? 1971, A történet vége, 1977). Jutalomjáték című regénye 1993-ban jelent meg. Az ő bori noteszából írandó regény már soha nem készülhet el.

Alapítvány az első filmért Durst György, a Duna Műhely producere Premier Plan néven alapítványt tett az első egész estés filmjüket készítő rendezők segítése céljából. A 200 ezer forint alaptőkével rendelkező alapítvány (kurátorai Enyedi Ildikó, Körösi Zoltán és Kövesdy Gábor) várhatóan jövőre hirdeti meg saját pályázatait. Durst a Narancsnak elmondta: annak a lehetetlen helyzetnek a megváltoztatásához szeretne hozzájárulni, hogy a főiskola rendezői diplomájával rendelkező vagy a független filmezés területéről érkező fiatalok szinte áttörhetetlen akadályokba ütköznek - jellemző, hogy a legutóbbi két Magyar Filmszemle versenyprogramjában bemutatott 45 egész estés játékfilm közül csak egyetlen első filmes, Fekete Ibolya Bolse Vita című alkotása szerepelt.

Cyberia

Gary Glitter gyerekpornó-ügye A bristoli rendőrség gyermekpornográfia gyanújával őrizetbe vette, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte Gary Glittert, miután egy számítógépben, amelyet javítani vitt, "illetlen" képeket találtak a szerelők. Az ezt követő házkutatás során hasonló fotókat és videókat találtak a glam-rock egykori világsztárja lakásán. Az 54 éves Gary Glitter (született Paul Gadd) több mint 18 millió lemezt adott el, 1972-1974 között több brit Nr. 1 kislemeze volt.

America Online: 10 millió Világszerte több mint tízmillió előfizetője van az America On-line-nak, jelentették be a világ legnagyobb online szolgáltatójának dallasi központjában. Az 1985-ben alapított cég 1994-ben érte el az egymillió előfizetőt, tavaly az ötmilliót.

A kivégzett Internet-üzenete Valószínűleg első ízben történt meg, hogy egy halálra ítélt és kivégzett ember az Interneten élt az utolsó szó jogával: a 43 éves Michael Sharp 1982-ben elrabolt és meggyilkolt egy 31 éves asszonyt és annak egyik lányát, azelőtt pedig egy másik nőt. Halálos injekcióval történő kivégzése előtt a hálózaton kérte Jézust és áldozatai rokonait, bocsássanak meg neki. A Jericho Road című üzenet teljes szövege a www.phoenix.net/ksebung/jericho.html címen olvasható, a site szponzora a halálra ítélt rabok által alapított Lamp of Hope (Remény Lámpása) Project.

Clinton faxa Meg kell változtatni Clinton elnök személyes faxszámát - amelyen régi barátaival és ismerőseivel tartja a kapcsolatot -, mert a kampánypénzekkel való állítólagos visszaélések ügyét vizsgáló fehér házi bizottság, állítólag véletlenül, másfél órára feltette a számot az Internetre.

Latin-Amerika gyorsul Világszerte Latin-Amerikában terjed a legnagyobb sebességgel az Internet használata: 1995 és 1997 között több mint 788 százalékkal nőtt a hálózatot használók száma, s az újoncok csaknem fele nő - derül ki a Saatchi & Saatchi latin-amerikai reklámcége, a Nazca S&S által közzétett felmérésből.

És Bosznia is A boszniai állami posta szerződést írt alá a UUNet Technologies Inc. nevű amerikai gerincvezeték-ellátóval, hogy Internet-szolgáltatást indítson Boszniában. A BiHnet névre keresztelt új szolgáltató műholdon keresztül biztosítja majd a hálózati kapcsolatot az előfizetőknek, a muzulmán-horvát és a szerb területeken élők számára egyaránt azonos, havi 15 márkás díjszabással (+ óradíj).

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.