Kulturális hírek

publikálva
1998/7. (02. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Filmszemle: eredményekAlig hagyott más produkciónak díjat a képünkön látható Fehér György Szenvedély című alkotása a 29. Magyar Filmszemlén: a fődíj mellett elnyerte a legjobb rendezés, a legjobb operatőri munka (Gurbán Miklós), a legjobb alakítások (Bánsági Ildikó, illetve megosztva Derzsi János és Dzsoko Roszics; utóbbinak egyúttal a Romani Kris - Cigánytörvény című Gyöngyössy Bence-filmben nyújtott alakítását is díjazta a zsűri) és a külföldi kritikusok díját is.

A játékfilmes mezőny egyetlen első filmes rendezője, az operatőrként egyébként rutinos Sas Tamás kapta a legjobb első filmes rendező díját Presszó című alkotásáért, valamint Németh Gáborral együtt a legjobb forgatóköny díját. A dokumentumfilmes kategória fődíját megosztva nyerte Almási Tamás Tehetetlenül és Schiffer Pál Törésvonalak II. - Talpon maradni című munkája, díjat kapott még Salamon András, a Városlakókért. Különdíjban részesült Czabán György és Pálos György Országalma, illetve Dárday István és Szalai Györgyi Tükröződések című filmje. A legjobb kísérleti film:Mispál Attila: Altamira.

Csángók Budapesten A nézőtér táncházzá lépett elő a hétvégén, a zsúfolásig megtelt Petőfi Csarnokban rendezett Csángó bálon.

Oscar-jelöltek Los Angelesben kihirdették a március 23-án átadandó, 70. Oscar-díjak jelöltjeit, kategóriánként ötöt-ötöt. Tizennégy jelölésével James Cameron Titanicja beállította az All About Eve régi rekordját. Woody Allen, aki a Deconstructing Harry írójaként szerepel a listán, tizenharmadik jelöltségével megdöntötte Billy Wilder korábbi 12-es rekordját, Gus Van Sant pedig a Good Will Hunting rendezőjeként kilenc kategóriában reménykedhet. A legjobb film Oscarjára jelölt alkotások: As Good As It Gets (Lesz ez még így se), Alul semmi, Good Will Hunting, L. A. Confidential, Titanic. A legjobb rendezés esélyesei: Peter Cattaneo (Alul semmi), Gus Van Sant (Good Will Hunting), Curtis Hanson (L. A. Confidential), Atom Egoyan (The Sweet Hereafter), James Cameron (Titanic). A legjobb külföldi film kategóriájában nem került a kiválasztottak közé Szász János filmje, a Witman fiúk, a következők viszont igen: Caroline Link: Jenseits der Stille (német), Mike van Diem: Karakter (holland), Bruno Barreto: O que é isso, companhiero? (brazil), Montxo Armendáriz: Secretos de corazón (spanyol), Pavel Csuhraj: Vor (orosz).

Gyász 95 éves korában elhunyt Halldór Laxness izlandi író, akit - leginkább talán Salka Valka című regényéért - Nobel-díjjal tüntettek ki 1955-ben. Reykjavíkban született, első könyve 17 éves korában jelent meg. Később Luxemburgban élt, egy darabig a szerzetesi élettel kacérkodott, de inkább az irodalmat és a munkásmozgalmat választotta. Magyarul többek között a Független emberek és az Izlandi pör című regénye olvasható.

Nyugat Kilencven éve, 1908-ban indult útjára a Nyugat - az évforduló alkalmából a század talán legjelentősebb irodalmi lapjának szellemét idézi fel a Magyar Irodalmi Múzeumban nyílt kiállítás.

Soros-díjak Kiosztották a Soros Alapítvány 1997. évi társadalomtudományi és művészeti díjait. Beney Zsuzsa, Bodor Ádám, Lengyel Péter, Marno János, Rákos Sándor és Szilágyi János György egy évre szóló, 720 ezer forintos írói alkotói díjat kapott, ugyanezt vehette át - az előző évről áthúzódó hatállyal - Eörsi István, Mészöly Miklós, Orbán Ottó, Petri György, Poszler György, Rakovszky Zsuzsa és Sigmond István. Egy évre járó, 600 ezer forinttal dotált Ady-díjat kapott Horváth Elemér, Kosztolányi-díjat Németh G. Béla, Krúdy-díjat Garaczi László, Weöres-díjat Takács Zsuzsa, Madách-díjat Kárpáti Péter, Bibó-díjat Kis János, Szűcs Jenő-díjat Kubinyi András történész, Ránki György-díjat L. Nagy Zsuzsa történész, Fülep Lajos-díjat Gerszi Teréz művészettörténész. Havi 40-40 ezer forintos ösztöndíjat nyert el Halász Károly festőművész, Szőcs Miklós szobrászművész, Dukay Barnabás zeneszerző, Gémesi Géza zeneszerző, karmester, az írók, költők, kritikusok közül pedig Aczél Géza, Báthori Csaba, Buda Ferenc, Cselényi Béla, Csűrös Miklós, Füzi László, Háy János, Imreh András, Kulcsár Szabó Zoltán, Lackfi János, Lábas Endre, Mohai V. Lajos, Parancs János, Simon Balázs és Zeke Gyula.

Berlini holocaust-emlékmű: döntés előtt Március közepén várható döntés azon az immár másodízben kiírt pályázaton, melyet a nácizmus zsidó áldozatainak szentelt emlékmű tervezésére hirdettek meg. Berlinben az elmúlt hét végén zárult a kiállítás, ahol a pályázat döntőjébe jutott négy munka mellett a többi tizenötöt is megtekinthették az érdeklődők. Az első négy közé került terveket Jochen Gerz, Daniel Libeskind, Gesine Weinmiller, valamint Richard Serra és Peter Eisenman jegyzi. Sokan az amerikai szobrász-építész párost tartják a legesélyesebbnek, az általuk elképzelt, négyezer betonpillérből álló, futballpályányi labirintust nevezte a legjobbnak Werner Hofman, a szakértőnek felkért művészettörténész, és állítólag ez nyerte meg leginkább Helmuth Kohl tetszését is, márpedig a kancellár tagja a döntést hozó testületnek. Az évek óta folyó német emlékművita egyik résztvevője, a tervek talán legélesebb kritikáját megfogalmazó Konrád György író ezzel kapcsolatban a Narancs érdeklődésére csak annyit mondott el, hogy a Kritika februári számában részletesen lehet majd olvasni a berlini holocaust-emlékmű ügyéről.

Stockholm ´98 1998-ban Stockholm Európa kulturális fővárosa. Az egész éven át tartó eseménysorozat kezdetén megnyílt a svéd főváros új, modern művészeti múzeuma: a Rafael Moneo spanyol építész tervezte épület igazgatója a brit David Elliot. Az eseménysorozat 300 oldalas programfüzete ezernél is több rendezvényt sorol fel, a szervezők 460 millió koronából igyekeznek megvalósítani a kimondott szándékot: Kultúrát mindenkinek. A színházi előadások között nagy érdeklődés előzi meg Robert Lepage és Robert Wilson rendezését, de még nagyobb szenzáció Ingmar Bergman új rendezése: Per Olov Enquist új darabját, a Képcsinálókat vitte színre a Királyi Drámai Színházban. Enquist drámája Victor Sjöström filmrendező, Selma Lagerlöf Nobel-díjas író, Julius Jaenzon fotográfus és Tora Tejeam színésznő találkozásáról szól. (Ugyanezt a darabot a hét végén a Merlin Színházban is bemutatták Csiszár Imre rendezésében.) A stockholmi rendezvényeknek része lesz egy Bergman-filmfesztivál is. (Aktuális információk: www.kultur98.stockholm.se)

Lisszabon ´98 A portugál fővárosban száznapos kulturális eseménysorozat kezdődött a május 21-én nyíló Expo ´98 felvezetéseként. A kulturális rendezvények központja, a Centro Cultural de Belém, itt látható az Utazás a 20. századba című kiállítás - nem elírás, a 20. század társadalmi, tudományos és kultúrhistóriájába vezet el. Külön hangsúlyt kap a fesztiválon az óceán: lesz egy tengerről szóló daloknak szentelt est, s összeállítottak egy száz filmből álló sorozatot az ember és a tenger kapcsolatáról.

Díj A jelenleg Amszterdamban élő Kurtág György zeneszerzőnek ítélték a müncheni Ernst von Siemens Alapítvány 250 ezer márkával dotált nemzetközi zenei díját, melyet június 18-án vehet át a bajor fővárosban. Összesen körülbelül egymillió márka értékben adnak át díjakat, Kurtágon kívül támogatásban részesül majd Antoine Bonnet francia és Claus-Steffen Mahnkopf német komponista, a karlsruhei Ensemble 13, a frankfurti Ensemble Modern, a bécsi Gustav Mahler ifjúsági zenekar és több zenei intézmény.

Szerb énekes Szarajevóban Rég látott barátként üdvözölte a szarajevói közönség Djordje Balasevicet, aki Jugoszlávia szétrobbanása óta első alkalommal - és a szerb popsztárok közül elsőként - lépett fel a bosnyák fővárosban. A 44 éves Balasevic, akinek nemrég jelent meg egy regénye, korábban nyíltan kritizálta a szerb nacionalista politikát. Az ENSZ menekültügyi biztosa által szervezett két telt házas szarajevói koncert bevételét taposóaknára lépett gyermekek művégtagjainak vásárlására fordítják.

Brit Awards: kaszált a Verve Három díjat is hazavihettek volna a Verve tagjai a brit lemezipar díjkiosztó ceremóniájáról, ha nem épp egy jótékony koncertet adtak volna ugyanaznap este - igaz, műholdon keresztül azért beköszöntek: ők bizonyultak 1997 legjobb zenekarának, legjobb producerének (Chris Potter és Youth társaságában), és övék a legjobb album (Urban Hymns). Két díjat kapott a csupa lány All Saints: a Never Ever lett a legjobb kislemez és klip. A legjobb újonc címét a walesi Stereophonics kapta, a legjobb tánczenekar a Prodigy lett, a legjobb brit női és férfi előadó Finley Quaye és Shola Ama, a legjobb külföldiek: Jon Bon Jovi, Björk, U2, Eels (újonc). Az est botrányáról Danbert Nobacon, a Chumbawamba énekese gondoskodott: egy vödör jeges vizet zúdított John Prescott miniszterelnök-helyettesre és nejére, akik épp az életműdíjjal jutalmazott Fleetwood Macet hallgatták. Az anarchopunk-zenekar ezt megelőzően előadta Tubthumping című slágerét némileg megváltoztatott szöveggel, arra utalván, hogy a munkáspárti kormány elárulta a sztrájkoló liverpooli dokkmunkásokat és egyáltalán "mindannyiunkat".

Cyberia

Duna Kör-levél Kéretlen e-mail-körlevélben, vagyis spamben terjeszti felhívását a Duna Kör arra a tüntetésre, melyet a Dunakanyar kibetonozása ellen szerveznek február 28-án 15 órára a budapesti Vörösmarty térre.

Okos Barbie és Ken Hamarosan intelligens Barbie babák váltják fel a hagyományos, "buta szőke" sorozatot: a Mattel cég bejelentése szerint az Intellel kötött szövetségnek köszönhetően kerül majd piacra a digitális fényképezőgéppel felszerelt, PC-ről tanítható, Internetre köthető Beszédes Barbie és a hozzáillő Ken.

Terjeszkedik a Kodak A digitális képrögzítés áramlatába bekapcsolódni igyekvő Eastman Kodak Co. felvásárolta a digitális fényképezés piacának egyik legjelentősebb szolgáltatója, a PictureVision Inc. részvényeinek 51 százalékát. A Kodak azután szánta rá magát erre a lépésre, hogy a pénzügyi negyedév zárásakor 744 millió dolláros veszteséget könyvelt el.

Nokia-rekord A cég 132 éves történetének legeredményesebb évét zárta 1997-ben a finn Nokia. Az eladás 34 százalékkal (10,1 milliárd dollárral), a nyereség pedig 98 százalékkal (1,65 milliárd dollárral) nőtt, s csúcsot döntött az egy részvényre jutó osztalék is.

Ötmillió szalagcímreklám Az Internetto értesülése szerint a Hungarian Link Exchange (HLE) február 8-án elérte az ötmilliomodik szalagcímreklámot - jelentette be az iSYS Kft. A cég által tavaly májusban indított és már közel ezer taggal rendelkező HLE ingyenes és egyszerű lehetőséget kínál a magyar website-ok promóciójára. A HLE hálózathoz csatlakozva a webmesterek vállalják, hogy reklámokat jelenítenek meg a site-jukon cserébe a többi HLE-tag site-ján kapott publicitásért (http://hle.isys.hu).

Tisztogat a Geffen Az elmúlt hetekben több mint száz olyan FTP-site-ot záratott be a Geffen Records, ahonnan a látogatók ingyenesen és CD-minőségben tölthették le a lemezcég kiadványait. Az illegális terjesztők azzal érvelnek, hogy irreálisan sokba kerül egy 16 dolláros CD, ha csak egy számot szeretne róla hallani az ember.

Olimpiai technika A naganói téli olimpiai játékok versenybíráinak a kezén mutatkozott be a PHS (personal handyphone system) karóra-telefon: az alacsony feszültségű rendszerben működő készülék a Nippon Telegraph and Telephone cég találmánya. Súlya 45 gramm, az elem készenléti ideje száz óra, ami 60 perc beszédre elegendő. Gombok híján a felhasználók a telefon előlapján lévő mikrofonba diktálják be a hívandó számot. Tartozik hozzá egy fülhallgató is, amely kiszűri a zajokat a telefonáló arccsontján keresztül és a levegőben terjedő hangjából.

publikálva
1998/7. (02. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra