Kulturális hírek

  • 1998. augusztus 27.

Belpol

Zrinyifalvi ellipsziseiEllipszisek címmel mutatja be új festményeit Zrinyifalvi Gábor festőművész. A katalógus által "konceptuális tájképeknek" nevezett "írás/tér-képek" szeptember 6-ig tekinthetők meg a budapesti Dorottya Galériában.Wiesen nagy napja PJ Harvey és a Portishead adott koncertet a burgenlandi Wiesenben.
A Portishead legutóbbi albuma, a Portishead tavaly jelent meg, PJ Harvey (képünkön)viszont mostanában ismerteti meg a közönséggel friss szerzeményeit: hamarosan új kislemeze (A Day For Elise) és albuma (Is This Desire?) kerül a boltokba. Az album munkálataiban közreműködött Mick Harvey és Flood. PJ Harvey nemrég filmzenét is írt Hal Hartley Beyond 2000 című filmjéhez, sőt játszik is benne, ő Mária Magdolna.

Rollins felpörög A General Motors reklámembere lett Henry Rollins: a hangját adja a gyár új autóhirdetéseihez. Ám ez csak töredéke annak, amivel a hiperaktív zenész mostanában foglalkozik. Először is ott a chicagói és ausztráliai fellépésein mondott szövegeket tartalmazó dupla, spoken-word lemez, a Think Tank és egy Los Angeles-i koncerten rögzített video, a You Saw Me Up There, aztán ott a Frost című film, amiben Rollins egy hóviharban elhunyt, hóemberként visszatért embert alakít, egy betétdal a Small Soldiers című filmben, a War (eredetileg Edwin Starr, itt Rollins, Flea és mások), és kiadásra vár Rollins új könyve, a Do I Come Here Often? (Black Coffee Blues, Part II), saját kiadásában, természetesen.

Új Anna Frank-dokumentumok Feltehetően Anna Franktól származik az az ötoldalnyi, 1944. február 8-i dátumot viselő feljegyzés, amelynek felfedezéséről Amszterdamban adott hírt a holland Háborús Dokumentációs Intézet és az Anna Frank Alapítvány. A naplójegyzetek szerzője kritikus megjegyzésekkel illeti szülei házasságát.

Gyász Kevesebb mint egy hónappal 98. születésnapja előtt Párizsban elhunyt Julien Green angolul és franciául alkotó, amerikai származású író, esszék, színdarabok és irodalomtörténeti munkák szerzője. Párizsban érettségizett, az amerikai hadsereg tagjaként vett részt az első világháborúban, a másodikban pedig - már ismert íróként - az amerikai hadsereg Franciaország felé sugárzó rádiójánál dolgozott. Õ maga folyamatosan írt Naplóját tartotta fő művének, magyarra is lefordított, ismertebb regényei közé tartozik a Leviathan.

Tabori Varázsfuvolája Egy berlini cirkuszban, akrobaták és betanított állatok közreműködésével vitte színre Mozart Varázsfuvoláját George Tabori, azaz Tábori György magyar származású író, rendező. A premier egyik rögtönzött látványosságaként Papageno a porondra huzigálta Peter Radunski berlini kultúrpolitikust, aki dirigált, táncra perdült, aztán nagy éljenzés közepette távozott a színről.

Ismeretlen Goethe, felismert Leonardo A Weimari Klasszikusok Alapítvány egy eddig ismeretlen Goethe-portréra bukkant: Johann Joseph Schmeller weimari festő skicce minden bizonnyal a költő halála után festett, Goethe, seinem Schreiber John diktierend (Goethe írnokának, Johnnak diktál) című képének tanulmánya lehetett, és feltehetőleg a helyi Goethe Múzeum gyűjteményébe kerül majd.

A londoni National Gallery egyik korábban Andrea de Verocchiónak tulajdonított kincse, a Tóbiás és az angyal - legalábbis annak némelyik része (Tóbiás arca, egy hal és egy kutya) - valójában a 14 év körüli Leonardo da Vinci munkája, aki annak idején a harmincéves Verocchio firenzei műtermében dolgozott, közölte a The Times David Brown washingtoni szakértő nyilatkozata nyomán.

Sztrájkoló filmesek Egynapos sztrájkkal tiltakozott az indiai filmipar amiatt, hogy a kormány képtelen gátat szabni a zenei és filmes üzletet sújtó kalózkodásnak: Bollywood, vagyis az indiai álomgyár ötezer dolgozója, köztük filmsztárok tették le a munkát, és vonultak fel Bombay utcáin. Különösen nagy veszteséget - mozijegybevétel- és jogdíjkiesést - jelent az indiai filmiparnak, hogy rengeteg kábeltévé és videomozi nem jogtiszta filmeket mutat be. Indiában gyártják a legtöbb filmet a világon, Bollywood éves forgalma meghaladja a tízmilliárd rúpiát (230 millió dollárt), az egynapos sztrájk 30-35 millió rúpia kárt okozott.

Sztrájkkal követeltek több elismerést, magasabb gázsit az amerikai filmeknek olasz hangot adó színészek is.

A fókusz: Linz

Európai Kultúrhónap Szeptemberben Linz a házigazdája az idei Európai Kulturális Hónapnak, melynek keretén belül - épp az egyik legjelentősebb eseménynek számító Ars Electronica idején - informális találkozón tárgyalnak az EU illetékes miniszterei a közösség kultúrpolitikájáról. A rendezvénysorozat egyik különlegességének ígérkezik a linzi Bruckner Orchestra hangversenye a VOEST-Alpine acélüzem kohócsarnokában, Mikisz Theodorakisz görög zeneszerző vezényletével.

Ars Electronica 1979 óta rendeznek fesztivált Linzben a művészet, a technika és a társadalom összefüggései köré: az Ars Electronika idén szeptember 7. és 12. között az INFOWAR - information.macht.krieg (INFOWAR - információ.hatalom.háború) mottó köré szerveződik, belefér ebbe az Öböl-háború haditechnikájától a hackerek tevékenységéig szinte minden. Szeptember 8-9-én Az információ mint stratégiai fegyver címmel tartanak szimpóziumot, olyan fejek közreműködésével, mint Peter Arnett, a CNN haditudósítója, Lucky Green amerikai hacker és Paul Virilio francia médiateoretikus, többek között. Külön kiállítást szentelnek az úgynevezett hálózati művészetnek openX címmel, a résztvevők között olyan networkerek találhatók, mint az Xchange, az ORF Kunstradio és az etoy. HEART: Hackers Electronic Art címmel lesz egy nemzetközi hackertalálkozó, és természetesen átadják az Ars Electronica idei Arany Nica-díjait is. Közel kétezer pályázó közül az alábbiak győztek a különböző kategóriákban: Komputeranimáció/vizuális effektusok: Liang-Yuan Wang (USA): The Sitter és Robert Legato/Digital Domain (USA): Titanic (ők készítették a film vizuális effektusait); .net: Knowbotic Research (Németország/Ausztria): 10_DENCIES; interaktív művészet: Maurice Benayoun/Jean-Baptiste Barriere (Franciaország): World Skin; komputerzene: Peter Bosch/Simone Simons (Hollandia): Krachtgever; U19 freestyle computing: Florian Nehonsky/Michael Mossburger/Valerian Wurzer (Ausztria): Titanic - Der Film (a 17 éves bécsi srácok a Titanic-lázat parodizálják). A komputeranimációs kategória különdíjasai között van Tamás Waliczky (Németország) Landscape című munkájával. Az esemény honlapja a web.aec.at címen érhető el.

Búcsú Leibovitztól Annie Leibovitz fotókiállításának záróaktusaként, vasárnap Képzettársítások címmel a képek ihlette koncertet adott a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumban Bálványos Judit Társulata (B. J. - szaxofon, Vincze Zsuzsa - hegedű és Jávorka Ádám - brácsa).

Lynch újra forgat Szeptemberben kezdi forgatni új filmjét David Lynch: a The Straight Story főhőse egy 73 éves férfi, aki vagy 500 kilométert utazik kaszálógépén a beteg bátyjához, hogy egyenesbe hozza megromlott kapcsolatukat. A film a nagy hollywoodi stúdióktól független produkcióban - pontosabban a Lynch által alapított Picture Factory gondozásában - készül, de Lynch nem fordít teljesen hátat a mamutoknak: az ABC tévétársaság számára dolgozik - szintén a Picture Factory gyártásában - egy kétórás tévéfilmen is: a Mulholland Drive Los Angelesben játszódik, és két nő nagyon retteg majd benne. Ha sikert arat, sorozattá is nőhet akár. Jó hír a Lynch-táborban, hogy egy amerikai bíróság 6,5 millió dollár kártérítésre kötelezte a CIBY 2000 nevű francia filmgyártó céget, amiért megszegte a rendezővel 1993-ban kötött szerződést: Lynch állítása szerint három filmre szerződtek, de csak az Útvesztőben-t csinálhatta meg, a másodikért 3, a harmadikért pedig 3,5 millió járt volna neki.

Roma médiaprogram-pályázat A Soros Alapítvány pályázatot hirdet roma médiaprogramok készítésére és médiaszakemberek képzésére. Az írott sajtóban, rádiókban és televíziókban dolgozó közösségek pályázhatnak támogatásra, mely a romák információval való ellátására, kultúrájuk terjesztésére, a velük kapcsolatos előítéletek csökkentésére irányuló, már működő és készülő programok költségeinek fedezésére, alkotói ösztöndíjra, szakmai továbbképzésre fordítható. A határidő: szeptember 15. Bővebb információ és űrlap: Soros Alapítvány, 1525 Bp., Pf. 34; telefon: 315-0303, fax: 315-0201; www.soros.hu.

Díj, díj, díj A kínai Yue Lu alkotása, a Zhao Xiansheng (Zhao úr) nyerte az 51. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál mintegy 20 ezer dollárt érő fődíját, az Arany Leopárdot. Az Ezüst Leopárdot (az új film kategóriájában) az iráni Abolfazl Jalili nyerte Raghs-e-Khak (A por tánca) című művével, a fiatal mozi kategóriájában kiosztott Ezüst Leopárdot a kirgiz Aktan Abdikalikov vihette haza Beshkempir (Az örökbe fogadott fiú) című filmjéért.

A német és az európai popipar egyik legnagyobb találkozója, a kölni PopKomm alkalmából kiosztott Comet-díjak jó részét rapperek nyerték: az amerikai Missy Elliott kapta a legjobb nemzetközi klip díját (Sock It 2 Me), ugyanezt hazaiban Sabrina Setlur (Glaubst Du Mir), de jutott Comet LL Cool J-nek, a Run DMC-nek, és Nena német hip-hop énekesnek is.

Smederevo aranykulcsát veheti át októberben Peter Handke osztrák író, aki a boszniai háború idején írásaiban kiállt Szerbia mellett. A költészeti díj a Belgrádtól 30 kilométerre fekvő, Duna menti város nevét viseli.

San Francisco koszorús költőjének nevezték ki Lawrence Ferlinghettit: a beatnemzedék reprezentánsa 79 éves, s a megbecsüléssel járó ötezer dollár fejében előadásokat kell tartania és beszélgetéseket folytatnia fiatal költőkkel.

Klezmer kontra Giuliani A Hasidic New Wave, Frank London és Greg Wall együttese Giuliani Über Alles címmel négyféle verzióban jelentette meg CD-n a Dead Kennedys klasszikus, California Über Alles című punkhimnuszának átdolgozását. A God is My Co-Pilot tagjainak közreműködésével célba vett ember, Rudy Giuliani New York polgármestere.

Cyberia

Reklám az interneten 2003-ra az internetes reklámkiadások meghaladják a 15 milliárd dollárt: a Forrester Research becslése szerint ennek 70 százalékát fogja kitenni az amerikai piac, ami ma az összes hirdetés 87 százalékát hozza, idén várhatóan 1,3 milliárd dolláros forgalommal. Az 1997-es online reklámbevételek világösszesítésben sem haladták meg az egymilliárd dollárt, míg a következő öt évben egyedül az európai hirdetések összege is túllépheti a 2,5 milliárdot. A médiaóriások internetes belépése gyorsítja majd a növekedést.

Fast Forward néven létrejött egy önszabályozó szervezet, ami az online hirdetések jövőjét kívánja befolyásolni. A reklámipar több mint 400 vezető hirdetőjét, ügynökségét és technológiai szakemberét tömörítő csoport elsődleges célja az online reklámok hozzáférhetőségének kiszélesítése. A hirdetők fő problémája, hogy nem tudják biztosan mérni reklámjaik hatékonyságát.

Bug az Explorerben és a Win 98-ban A Word 97 Windows 98 alatt kifagy, ha az AutoCorrect menüben egy AutoText kifejezést két kattintással illesztenek be a szövegbe, majd újra megnyitják az AutoCorrect menüt, továbbítja a Microsoft bejelentését az Internetto. A bug javítása az Office 97 Service Release 2-ben néhány héten belül letölthető lesz. A hiba megkerülhető, ha két kattintás helyett az Insert gombot lenyomva illesztik be a szavakat.

Biztonsági rést fedeztek fel az Internet Explorerben, amit a böngésző bufferjének túlcsordulása okoz. A bug a hosszú JScript soroknál jelentkezik, amit néhány Explorer már nem képes kezelni, és kifagy, míg a maradék kód betöltődik a memóriába, ahonnan programokat futtathat le. A bug az Internet Explorer 4.0/4.01-ben jelentkezik Windows 95/98 és NT 4.0 alatt, javítása letölthető a www.microsoft.com/msdownload/vbscript/scripting.asp címen.

Kínai hackerek Indonézia ellen Több indonéz weboldalt írtak fölül ismeretlen hackerek: a tiltakozó üzenetek azzal vádolják az indonéz kormányt, hogy az a májusi zavargások során tétlenül nézte a kínaiak kínzását és meggyilkolását. A kiáltványok az indonéziai rasszista bűncselekményekkel kapcsolatos információkat tartalmazó angol és kínai oldalakra mutató linkgyűjtemények. Az indonéz CERT számítógép-biztonsági tanácsadó cég igazgatója szerint a hackerek tajvaniak és kínaiak.

Színes fax A világ első, színes másolatok továbbítására és fogadására is képes faxa, a Hewlett-Packard 600 dollárba kerülő, Office Jet Series 700 nevű készüléke egyszerre fax, nyomtató, másoló és szkenner, de mindkét oldalon ilyenre van szükség ahhoz, hogy ne fekete-fehér legyen a távmásolat.

Világkongresszus Budapesten Augusztus végén-szeptember elején rendezik meg Bécsben és Budapesten a XV. Számítástechnikai Világkongresszust, jelentette az MTIECO. A kétévenként megrendezett világtalálkozót az Adatfeldolgozási Nemzetközi Szövetség, az IFIP szervezi. Mintegy 1200 számítástechnikai szakembert várnak 80 országból, eddig a legtöbben Németországból és az USA-ból jelentkeztek. A legnagyobb érdeklődés előreláthatóan a távoktatás, az informatikai biztonság és a számítógépes hálózatok, valamint a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó kérdések iránt nyilvánul majd meg.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.