Kulturális hírek

publikálva
1998/43. (10. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Magyar galéria a FIAC-onElsőként a magyarok közül a Várfok 14 Galéria vehetett részt a világ legnagyobb képzőművészeti vásárának számító, Párizsban megrendezett 25. FIAC-on, melyet körülbelül 150 ezer néző keresett fel.

A Várfok 14 Böröcz András, Fehér László, Jovánovics György, Kelemen Kettenbrücke Károly és Mulasics László műveit mutatta be. A legnagyobb érdeklődés Fehér és Böröcz iránt mutatkozott, utóbbinak egy szobrát el is adták (a standról tudósított a Figaro és a Paris Match, forgatott a francia tévé). Szalóky Károly, a Várfok 14 vezetője a MaNcsnak elmondta, meghívást kaptak egy hasonló madridi rendezvényre, s természetesen megpályázzák a jövő évi FIAC-részvételt is, mely már nem a jelenlegi helyen, az Eiffel-torony szomszédságában lesz, hanem a Porte de Versailles-nál épülő high-tech üvegpalotában.

Kasseli Documenta: mérleg Jóllehet tavaly nyáron rendezték Kasselben az évszázad utolsó Documentáját - amúgy a tizediket -, Hessen tartomány kultuszminisztere, Christine Hohmann-Dennhardt és Kassel polgármestere, Georg Lewandowski csak most büszkélkedett el a kortárs művészeti esemény mérlegével: a francia Catherine David által igazgatott Documenta X. száz nap alatt 631 ezer nézőt vonzott (ez rekord), s a 21,5 millió márkás költségekhez képest 1,4 millió márka nyereséget hozott.

"Új" Shakespeare-mű Napokkal azután, hogy a világ első számú Shakespeare-kiadójának számító Arden Shakespeare Series számítógépes szövegelemzés alapján eredeti Shakespeare-műként azonosította a III. Edward című darabot, a Shakespeare by the Sea elnevezésű kis, kanadai, halifaxi színház letöltötte a darabot a Virginia egyetem web-site-járól, az óangol szöveg egy részét gyorsan maira fazonírozták, és hamarjában be is mutatták egy egyszemélyes előadás keretében. Az 1594-95 körül írott, és a százéves háború idején játszódó III. Edward Shakespeare egyik korai darabja; legutóbb 1987-ben kérdőjeles szerzői megjelöléssel adta elő a walesi Theatr Clwyd.

Múzeum a 30 éves háborúhoz A vesztfáliai béke 350. évfordulóján, Wittstockban megnyílt a harmincéves háború múzeuma: azért épp Brandenburg tartomány e városában, mert 1636-ban kapui előtt vívták az 1618-1648 között lefolyt háború egyik legvéresebb csatáját.

Díj a Narancs-reklámfilmnek A nagydíjat és a reklámnyelv megújításáért járó New Moment in Advertising díjat nyerte a szlovéniai Portorozban rendezett Golden Drum című reklámfesztiválon a Magyar Narancs Fazakas Péter által írt és rendezett reklámfilmje (gyártó: Akció Reklámügynökség; Skyfilm Stúdió).

Megnyílt a zenei könyvtár Az V. kerületi Ötpacsirta utcában, a 381 millió forintért felújított Pálffy-palotában megnyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye: 1300 négyzetméteren 18 ezer zenei szakkönyv, 43 ezer kotta, 13 ezer hangfelvétel kölcsönözhető.

"Új" Bernhard Bécsben Miután Ausztriában szabaddá vált Thomas Bernhard műveinek előadása és publikálása (MaNcs, július 23.), a bécsi Akademietheaterben megtartották az új szisztéma első premierjét: a C. P. verlä§t Bochum und geht als Burgtheaterdirektor nach Wien (C. P. elhagyja Bochumot, és Bécsbe megy a Burgtheater direktorának), a C. P. kauft sich eine Hose und geht mit mir essen (C. P. nadrágot vesz magának, és eljön velem enni), illetve a C. P. und Hermann Beil auf der Sulzwiese (C. P. és Hermann Beil ingoványos talajon) című szatirikus, zenés szösszeneteket mutatták be. A címekben szereplő monogram Claus Peymann színidirektort takarja, aki ezúttal ifjabb kollégájára, Philip Tiedemannra bízta a rendezést.

Bezár a Royal Opera 1999 januárjától decemberéig bezár a 13 millió font adósságot felhalmozott londoni Royal Opera. A válság rendezése során jelentős létszámleépítésre kerül sor az 560 főt foglalkoztató intézménynél, változtatnak a szerződtetési gyakorlaton, és olcsóbban árulják majd a jegyeket. A színházi dolgozók szakszervezete természetesen tiltakozik a létszámcsökkentés ellen. Az intézményt irányító testület élére januárban kinevezett Sir Colin Southgate reményei szerint majd ha bebizonyították, hogy sikerült modern és rugalmas szervezetté átalakítani a Királyi Operát, ismét számíthatnak a magánszektor és az állami költségvetés támogatásának növekedésére - a Royal Opera egyébként évi 15 millió fontjával Nagy-Britannia legnagyobb központi támogatást élvező művészeti intézménye.

Brian May A Petőfi Csarnokban mutatta be Another World című új lemezét Brian May, az egykori Queen gitárosa.

Cyberia

Õszi Fesztivál a hálón A november 1-jéig tartó Budapesti Õszi Fesztivál megadja a részvétel illúzióját a hálózatra kötött otthon ülőknek is. A Soros Alapítvány C3 Kulturális és Kommunikációs Központja - mely lapzártánk idején nyílt nap keretében mutatta be új projektjeit és kiadványait, köztük a nyilvános, utcai internetterminál itt kifejlesztett prototípusát - az Internettóval közösen készítette a háló.ma című projektet (www.c3.hu, illetve www.internetto.hu). Megközelíthető a képernyőn az Artpool Művészetkutató Központ szervezte Installáció Fesztivál (www.artpool.hu/Installation), Altorjai Sándor (1933-1979) kiállítás (www.artpool.hu/Altorjai), Tót Endre-járdatábla avatás (www.artpool.hu/Tot/glad) és Erdély Miklós-táblakiállítás (www.artpool.hu/Erdely/jarda). Arról, hogy mi megy a beindult Trafóban, a www.c3.hu/trafo cím igazít el, él a Műcsarnok lapja (www.mucsarnok.hu), a Gerhardt Andrées Tranzittérjének október 28-30. között otthont adó budapesti Goethe Intézeté szintén (www.goethe.de/ms/bud/ausst/un_a34), akárcsak a diafilm-kiállítást prezentáló CEU Centrális Kiállítóteremé (www.csa.ceu.hu).

Programozható Lego A számítástechnika betört az építőjátékok világába is: a legújabb Lego-készletből intelligens mozgó és programozható robotok készíthetők. Lelke egy kis RCX mikroszámítógép, amit a hozzá adott szoftverekkel egy PC-hez csatlakoztatva programozni is lehet. Az RCX érzékeli a különféle szenzorok jeleit, és a program utasításainak megfelelően irányítja a készletet mozgató motorokat. A 200 dollárba kerülő Lego Mindstorms Robotic Invention nevű alapcsomag tartalma: egy RCX mikroszámítógép, két motor, két érintésérzékelő, egy fényérzékelő, egy CD-ROM a programozáshoz szükséges szoftverekkel, infravörös adatátvivő és mintegy 700 építőelem. Az alapcsomag mellett két kiegészítő csomag is lesz, de a Lego System és a Lego Technics csomagok már meglévő elemei is felhasználhatók. A Lego Mindstorms egyelőre csak az USA-ban, Kanadában és Nagy-Britanniában jelenik meg, európai bemutatkozása 1999-ben várható.

publikálva
1998/43. (10. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra