Kulturális hírek

  • 1998. november 5.

Belpol

Najmányi The Garden Of Peace címmel mutatták be a Merlin Színházban Najmányi László Sir David O´Clock néven jegyzett operáját, melynek szövegét és zenéjét is ő írta. Képünkön Rui Pedro Andersen és Anna Maria Helgadottir.Gyász 85 éves korában elhunyt Tolnay Klári, a 20.
századi magyar színjátszás egyik legnagyobb alakja. Színiiskolai végzettség nélkül lett sztár, bájos lányszerepekről törés nélkül állt át érett asszonyok, majd bölcs, idős hölgyek megformálására. Számtalan emlékezetes alakítás fűződik hozzá filmen, tévében, a Víg- és a Madách Színház színpadán.

68 éves korában meghalt Ted Hughes, az angol királynő koszorús költője. Nemzedéke és a század legjobb lírikusai között tartják számon, művészi eredményeit azonban sokak szemében elhomályosítja, hogy felelősnek tartják felesége, Sylvia Plath amerikai író, költő haláláért: Plath 1963-ban öngyilkosságot követett el.

Nemzeti Színház: nem az Erzsébet téren Hámori József kultuszminiszter bejelentette: a kormány úgy döntött, nem építik fel az Erzsébet téren az új Nemzeti Színházat. Inkább a városligeti Felvonulási téren épülne meg 2002-re az intézmény, legfeljebb 10,7 milliárd Ft-ért, az új beruházás miniszteri biztosa Schwajda György. A kormány mélygarázst képzel el az Erzsébet téren, ahol Bán Ferenc terve alapján 1,8 milliárd Ft értékű alapozási munkát már elvégeztek. Magyar Bálint, az előző kormány kultuszminisztere a színházi és az építész szakma arculcsapásaként értékelte a kormánydöntést, Demszky Gábor főpolgármester tárgyalni kíván róla Orbán Viktorral. (Lásd még: A szerk.)

Cigánytörvény: Oscarra nevezve Magyarország Gyöngyössy Bence Romani Kris - Cigánytörvény című alkotását nevezte be a legjobb külföldi film Oscar-díjáért zajló versenybe; vagyis a hirdetések megtévesztő megfogalmazása ellenére nem jelölték a filmet a díjra - a benevezett művek közül az Amerikai Filmakadémia február 9-én jelöli ki a díjért versengő ötöt. A Cigánytörvényt a Magyar Mozgókép Közalapítvány zsűrije választotta ki, az angol feliratos kópia költségét a Filmunió állta.

Magyar megfontolások a Soáról November 4-5-én, Pannonhalmán konferenciát rendeznek a Megfontolások a Soáról című vatikáni körlevélről, illetve annak hazai vonatkozásairól; a körlevelet a Vigilia aktuális száma közli, a konferencia anyagát könyv - és esetleg videokazetta - fomájában közzéteszik.

Booker-díj: Ian McEwan Amsterdam című regényéért Ian McEwan kapta az egyik legtekintélyesebb brit irodalmi elismerést, a 20 ezer fonttal dotált Booker-díjat. A mű két barátról szól, akik közös szerelmük temetésén eutanázia-paktumot kötnek egymással. McEwan harmadszor szerepelt a díj jelöltjei között, s olyan szerzőket előzött meg, mint Beryl Bainbridge (Master Georgie) vagy Magnus Mills buszvezető, aki szabad óráiban írta esélyesek között emlegetett első sikerkönyvét (The Restraint of Beasts).

Ismeretlen Hitler-filmek Egy német tévétársaság eddig soha nem látott Hitler-filmeket mutatott be: Hans Bauer, a Führer személyes pilótája készítette őket 1938-1945 között, színes Agfa nyersanyagra, 16 milliméteres kamerával. A Der Spiegel beszámolója szerint a tekercsek a háború után egy müncheni virágágyásból kiásva kerültek Herbert St. Goar amerikai őrnagy birtokába, aki nagy részüket átadta a washingtoni hatóságoknak, kisebb részüket megtartotta, s nemrég hozzáférhetővé tette német kutatók számára. Látható Hitler a megszállt Párizsban, Mussolinivel Rómában és Nápolyban, Wiesbadenben és Stuttgartban pihenve, sebesült katonákat látogatva. Az operatőr-pilóta 1955-ben tért haza szovjet fogságból, 1993-ban halt meg.

Picasso-árverés A tavaly elhunyt Dora Maar két örököse - egy francia és egy horvát asszony - a kedvezményezettje annak a párizsi árverésnek, ahol összesen 150,86 millió frank értékben cseréltek gazdát Picasso egykori múzsája hagyatékának kincsei. A délszláv-francia származású fotográfus, Dora Maar (Theodora Markovitch) 28 éves korában, 1936-ban ismerkedett meg az 54 éves Picassóval, aki 1944-ben hagyta ott a 21 éves Francoise Gilot kedvéért. Az árverés legdrágább darabjának a Síró nő című festmény bizonyult (37 millió frankért vette meg egy svájci gyűjtő), a Dora Maar zöld körömmel című képért 23 milliót fizetett egy ismert Picasso-gyűjtő, Heinz Berggruen.

Bowie, az autótervező David Bowie tervezőként mutatkozott be az idei birminghami autókiállításon: a show egyik szenzációja volt az általa megálmodott, minden centiméterén tükörrel borított Mini.

Ligeti Világpremierje után 21 évvel, Kovalik Balázs magyar szövegével és rendezésében, az angol Jonathan Nott vezényletével mutatta be az Operaház társulata a Thália Színházban a Németországban élő Ligeti György operáját, a Le Grand Macabre-t. Képünkön Kovács Annamária és Fried Péter.

Cyberia

IBM szupergép Az IBM és a Lawrence Livermore National Laboratory létrehozta a világ leggyorsabb számítógépét: a Blue Pacific 3,88 trillió számítást tud elvégezni másodpercenként, ez 15 ezerszerese egy átlagos asztali PC sebességének. Ugyanazt az alapfelépítést használja, mint Deep Blue, a sakkszámítógép, de nukleáris fegyverek kísérleti robbantásait fogják szimulálni rajta.

Reed, Beck: hálóra fel Lou Reed négy számot feltett saját hivatalos site-jára annak a koncertnek a felvételeiből, melyet szeptember 16-án a Fehér Házban adott Bill Clinton és vendége, Havel cseh elnök szórakoztatására: www.loureed.org.

Kereskedelmi megjelenése előtt részleteiben elérhetővé vált Beck új albuma, a Mutations a www.beck-web.com című site-on, melyet négy éve indított egy Truck névre hallgató, kaliforniai rajongója. Ma már ez Beck hivatalos internet-címe.

Digitális szerzői jogi törvény Bill Clinton aláírta a Digital Millenium Copyright Act nevű törvényt. Ennek értelmében 18 hónap múlva bűncselekménynek számít majd, ha valaki olyan technológiát készít vagy árul, aminek segítségével szerzői jogi védelmet szolgáló eszközök törhetők fel - kivéve titkosítóprogramok készítését vagy számítógép-rendszerek tesztelését. A szolgáltatók továbbra sem lesznek felelősek a felhasználóik által elkövetett törvénysértésekért.

Nagyszerb hackerek Magukat Crna Rukának (Fekete Kéznek) nevező szerb hackerek törtek be a zágrábi Vjesnik című újság honlapjára, s aláírásként a http://blackhand.base.org/ címet meghagyva, éltették Nagy-Szerbiát. Az akció a szerbellenes internetoldalak elleni számítógépes háború része.

Erdélyi internetpiac Az Internetto értesülése szerint négy erdélyi cég, a számítástechnikai eszközöket forgalmazó EcoSoft, a videokonferencia-szoftverrel foglalkozó Integra, az internetszolgáltató NetSoft és a hálózatmenedzsmentre szakosodott Nextra együttműködésével még idén megalakul a BitNet, a régió legnagyobb internetszolgáltatója. Folyik az erdélyi regionális hálózat kialakítása: központját, Marosvásárhelyt már összekapcsolták Nagyszebennel, Kolozsvárral, Csíkszeredával és Székelyudvarhellyel. Erdélyben mintegy 5000 internet-felhasználó van, ez a szám évente nagyjából másfélszereződik.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.