Kulturális hírek

  • 1998. december 3.

Belpol

SwierkiewiczTugboat (Uszály) című kiállítása záróakkordjaként - ahol hőlégballonokat és a Duna vize és iszapja segítségével festett képeit mutatta be - a Kortárs Művészeti Múzeum (Ludwig) előtt a magasba emelkedett Swierkiewicz Róbert feliratokkal díszített légballonja.Emlékművek, emlékezet Emlékművek és kulturális emlékezet a kelet-nyugati konfrontáció vége után címmel nemzetközi konferenciát rendezett a berlini Művészeti Akadémia. A Konrád György által megnyitott tanácskozás egyik szekciójában Köztéri igazságtétel Magyarországon címmel az 1956-os forradalom emlékműveiről tartott előadást Boros Géza (erről szóló könyvét az 1956-os Intézet idén jelentette meg).Narancsos szerzők December 8-án lesz hatvanéves Tandori Dezső író, a MaNcs megátalkodott szerzője, s ez alkalomból a Polgár Művészeti Lap- és Könyvkiadónál megjelenik Fábri Péter róla szóló, Tandori-taniroda című, hatvanoldalas könyve, melyet december 7-én, az Írók Boltjában nyújtanak át az ünnepeltnek.Vágyvölgyi B.
András, korábbi főszerkesztőnk Narancs Blue címmel válogatta kötetbe az elmúlt évtizedben írott - s zömmel a Magyar Narancsban megjelent - cikkei legjavát. Az Új Mandátum által gondozott kötetet Konrád György ajánlotta az olvasók figyelmébe a Pont Könyvesboltban.

Bozóki András és Sükösd Miklós egykori MaNcs-főmunkatársak Magyar anarchizmus címmel kötetbe szerkesztették a mozgalom 1884-1919 közötti történeti dokumentumait, ily módon téve kerek egésszé eddigi publikációikat e témában (Balassi-kiadás).

Béke, emberi jogok December 10-én, az ENSZ Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata elfogadásának 50. évfordulója alkalmából koncertet rendez Párizsban az Amnesty International: fellép a Radiohead (ez lesz a zenekar egyetlen idei európai szereplése), az Asian Dub Foundation, Alanis Morissette és a zouk-zenét játszó, Martinique szigetéről való Kassav együttes.

Norvégiában vitát kavart Björn Simensen, az oslói operaház igazgatója, amikor kijelentette: a Nobel-békedíj átadása alkalmából december 11-én rendezendő nemzetközi koncert műsorának összeállítói utat engednek a kommersznek, behódolnak a televíziós nézettségi mutatóknak, és ily módon magát a díjat értékelik le, melyet idén az északír katolikusok és protestánsok közötti béke megteremtéséért való fáradozása elismeréseként John Hume-nak és David Trimble-nek ítéltek. Az operaigazgató kevesli a norvég előadókat (köztük lesz az A-Ha és Espen Lind popénekes), de főleg a nagy norvég klasszikust, Grieget hiányolja a programból, ahol várhatóan a U2, a Cranberries és James Galway fuvolás képviseli Írországot, s fellép Andrea Bocelli olasz tenor, a brit Phil Collins, a kanadai Alanis Morissette és néhány afrikai és ázsiai muzsikus is.

Muzsikás, Bartók, Balanescu Nagy sikerű koncertet adott Londonban, a Royal Festival Hallban a Muzsikás és Sebestyén Márta. Vendégként színre lépett Alexander Balanescu is. A Bartók Bélának szentelt est apropóját az adta, hogy napokon belül megjelenik a Muzsikás és a román hegedűs The Bartók Album című közös lemeze. A Bartók-műsort Cambridge-ben és Kölnben is bemutatták.

Közeledés és változás Ezzel a címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést a Trafóban a Műhely Alapítvány által szervezett összművészeti projektek tanulságairól és a műfaj magyarországi lehetőségeiről. A Műhely Alapítvány Közeledések programjának részeként legutóbb a Trafóban Mándy Ildikó és M. Tóth Géza X.Y.Z. című darabját, a MU Színházban pedig a Cie 2 in 1 & Árvai Le matin d´un Faune című előadását mutatták be.

Veszélyeztetett kutatóhelyek A parlament kulturális bizottságának többsége támogatta azt a koalíciós módosító javaslatot, mely az 1999-es költségvetésben az MSZP-hez közel álló Politikatörténeti Alapítvány számára előirányzott 50 millió forintot teljes egészében elvonná, az 1956-os Intézet Közalapítvány számára előirányzott 73 millió forintot pedig 67 millióval csökkentené. A koalíció elképzelése szerint az intézményfinanszírozás helyét programfinanszírozásnak kell átvennie. A demokratikus pártok konszenzusával létrehozott 1956-os Intézet 1989 óta közel ötven kötetet jelentetett meg, legutóbb A fordulat évei 1947-1949 címűt, mely a hozzá kapcsolódó konferenciával és kiállítással jelezte, hogy az intézmény kutatási tevékenységét a forradalmat megelőző és követő korszakra is szándékozott kiterjeszteni.

Díj Budapest Főváros Önkormányzata Budapestért Díjat adományozott az 1992-es szerény kezdetek óta nagyra nőtt Pesti Est című ingyenes fővárosi műsorújságnak.

A Matáv Rt. a Legversenyképesebb Nemzeti Szolgáltató kategóriában elnyerte a Financial Times által alapított Globális Távközlési Díjat.

Cyberia

Szabadlábon az Albacomp-vezetők A Jász-Nagykun-Szolnok megyei főügyészség szabadlábra helyezte az Albacomp Rt. június 23-a óta előzetes letartóztatásban lévő vezetőit, de a nyomozóhatóság folytatja a sikkasztás és jogtalan áfa-visszaigénylés alapos gyanújával indult a büntetőeljárást M. János vezérigazgató és helyettese, G. Imre ellen.

AOL-Netscape-egyesülés, Microsoft Az America Online 4,2 milliárd dollár értékű részvényért megvásárolja a Netscape Communicationst. A Netscape üzleti szoftverrészlegét a Sun Microsystems veszi át egy három évre szóló szerződés keretében. A Sun több mint egymilliárd dollárt fizet majd az AOL-nak licencdíjként, hirdetési és marketingköltségekre, továbbá három évig a bevételek bizonyos százalékát, cserébe az AOL mintegy félmillió dollárért vásárol hardvert és szolgáltatásokat a Suntól. Az AOL megtartja a Netscape márkanevet, böngészője ugyanakkor továbbra is a Microsoft-féle Internet Explorer marad.

A cégegyesítést a részvényeseknek és az antitröszthivatalnak is engedélyezniük kell. Az AOL-Netscape-egyesülés híre nyomán William Neukom, az antitrösztper alatt álló Microsoft vezető ügyvédje a vád elejtését sürgette: szerinte a megállapodás egyértelműen jelzi, hogy a piac dinamizmusa miatt a vád okafogyottá vált.

Cannabis Kupa November 23-26. között Amszterdamban rendezték meg a Cannabis Kupát, mely elsősorban a kendertermesztők nemesítési versenye, de hogy még mi minden történt, arról némi fogalmat lehet alkotni a www.hightimes.com/ht/eve/cup címen.

Prince kontra Warner Prince, aki újabban a The Artist nevet használja, saját website-ján (www.love4oneanother.com) közölte tiltakozó nyilatkozatát amiatt, hogy a Warner Bros kiadó - már a millenniumi cécóra kacsintva - megbombázta az amerikai rádióadókat Prince klasszikus, 1999 című kislemezével, s várhatóan piacra dobják a hasonló című albumot is.

Figyelmébe ajánljuk