Tartalom

MaNcs, X. évf. 49. szám, (1998.12.03.) (1998-12-03)

Egotrip

Egotrip

Eörsi István: OptiPista (Irodalmi szövegelés)

1977-ben cinikusan tisztelettudó törmelékekből verset szerkesztettem József Attila haláláról, és ezzel magam ellen ingereltem Benjámin László költőt, az Új Tükör főszerkesztőjét, aki addig az idősebb, távoli barát jóindulatával szemlélte buzgólkodásomat. A vers egyébként meglehetősen közölhetetlen volt, ilyesforma fordulatai miatt:

Para

Egotrip

Kovács Imre: Énteriőr

Hatkor csörgött a telefon, éppen azt álmodtam, hogy koreai film vagyok, és egy tűzharcban vágok rendet a statiszták között, egy tűzharcban, ahol mindenki elvész, csak a legjobbak maradnak talpon, szóval osztottam a rendet, az igazságot meg a békét, nagy voltam, tűzerőm akár az Isten meg ilyenek.

Publicisztika

Publicisztika

Fesd feketére!

"T. Ház! A demokráciához nemcsak a politikai hatalmat, de múltunkat, a történelmet is vissza kell vennünk azoktól, akik csupán bitorolják azt!"

Publicisztika

Ördöge van

A miniszterelnök úgy véli, hogy akinek gyerekei vannak, az nem gondolhat mást a drogokról, mint ő: aki mást gondol, vagy másképp cselekszik, az az ördöggel cimborál. A csillár, lapzártáig, nem szakadt le.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

SwierkiewiczTugboat (Uszály) című kiállítása záróakkordjaként - ahol hőlégballonokat és a Duna vize és iszapja segítségével festett képeit mutatta be - a Kortárs Művészeti Múzeum (Ludwig) előtt a magasba emelkedett Swierkiewicz Róbert feliratokkal díszített légballonja.Emlékművek, emlékezet Emlékművek és kulturális emlékezet a kelet-nyugati konfrontáció vége után címmel nemzetközi konferenciát rendezett a berlini Művészeti Akadémia. A Konrád György által megnyitott tanácskozás egyik szekciójában Köztéri igazságtétel Magyarországon címmel az 1956-os forradalom emlékműveiről tartott előadást Boros Géza (erről szóló könyvét az 1956-os Intézet idén jelentette meg).Narancsos szerzők December 8-án lesz hatvanéves Tandori Dezső író, a MaNcs megátalkodott szerzője, s ez alkalomból a Polgár Művészeti Lap- és Könyvkiadónál megjelenik Fábri Péter róla szóló, Tandori-taniroda című, hatvanoldalas könyve, melyet december 7-én, az Írók Boltjában nyújtanak át az ünnepeltnek.Vágyvölgyi B.

Belpol

Segélyszállítmány Kárpátaljára: Pulóvert, kucsmát, hócipőt

"Ha Vásárosnaménynál akarunk közúton átkelni a Tiszán, előbb a Krasznán visz át a híd, majd az összetartó folyók közös árterén át folytatódik, s ér Gergelyiugornyára. Szombaton itt mindenesetre nem lehetett különbséget tenni a két folyó közt, összefüggő víztenger fogadott" - írtuk három hete árvízi beszámolónk elején. Most, mikor a természeti csapás nyomán keletkezett állapotokat felderítendő indultunk neki, egészen más kép fogadott ugyanitt. A két folyó majdhogynem békésen ballagott medriben, mintha mi sem történt volna, mintha ők itt sem lettek volna. Csak az ártér kicsavarodott fái, csak az azokon fönnakadt szennyes hordalék emlékeztet a katasztrófára. Azért indultunk, hogy megtudjuk, vajon az élet visszatért-e rendes medrébe, s milyen az a meder, az élet ott, ahol a baj a legnagyobb (volt), a Kárpátalján.

Belpol

Vita az adórendőrségről: Kántor! Áfa! Keresd!

A kormány nem vonja vissza az adórendőrség felállításáról szóló törvénytervezetet, annak ellenére, hogy komoly ellenállásba ütközött a parlamentben. A tervezet egyelőre csak az alkotmányügyi bizottság támogatását bírja; a költségvetési és a házbizottság, az ellenzék és az adatvédelmi biztos elutasítja. Sőt a javaslattal elvileg egyetértő kormánypártok frakciói is kérték a kormánytól, dolgozza át javaslatát. Kompromisszum gyanánt elérték, hogy módosító indítványaikat a kormány vegye figyelembe.

Belpol

Az SZDSZ útkeresése: Szabadság miatt nyitva

Kis pezsgő, öröknaptár és egy elvi nyilatkozat tervezete - néhány hangzatos beszéd mellé ezt kaphatták kézhez a Budapest Kongresszusi Központban az SZDSZ tízéves születésnapjára összegyűlt tömegek. A párt máig nem dolgozta fel a tavaszi katasztrofális választási bukta okait, az újrakezdéshez szükséges új gondolkodásnak is csak mostanában fogtak neki. A nyáron beharangozott "liberális manifesztum" körüli bonyodalmak azonban azt jelzik: nem lesz könnyű menet, amíg a magyar liberális párt magára talál.

Belpol

Visszavont uszodabérletek

Húsz éve jár Szabadi Béla a Lukácsba, és sose volt vele gond. Nem brunzolt a vízbe és nem lopott törülközőt. Autóján még egy T betű sem volt, nemhogy megkülönböztető kék fény; a kőbányai panelben pedig - ahol a reprezentatív budai négyzetméterhalmaz előtt lakott - mindig becsukta a liftajtót, és nem a kuka mellé hajította a szemetet. Erre fel most a szoclib erők azt terjesztik róla, hogy közlekedés közben jogtalanul használná a megkülönböztető jelzést; azzal hergelik a közvéleményt, hogy - állítólag ugyancsak jogtalanul - beköltözött egy jobb fekvésű ingatlanba; azon csámcsognak, vajon kiebrudalta-e a politikai államtitkár a vízilabdázókat a Fradi-uszoda vizéből, vagy csak megértésüket kérte azért, mert egyedül szeret lubickolni.

Belpol

Vizsgálat az egri kórház ügyében: Kifér a csövön

Az egészségügyiek szakszervezete perre készül az egri Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház ellen. A koraszülöttosztály negyvenhat éves főnővére nem érhette meg sem a pert, sem - a népjóléti miniszter által egy parlamenti interpelláció után indított - vizsgálat végét, amelynek ki kéne deríteni, hogy mi lehet az osztályon dolgozó nők körében tapasztalt nagyszámú rákmegbetegedés oka. A főnővért november végén temették, ő volt a nyolcadik áldozat.

Színház

Színház

Kereső periódusban

Máté Gábor színész-rendező

Többek szerint egyre inkább rendező-színész: Németh Ákos Müller táncosai, Parti Nagy Lajos Mauzóleum, Garaczi László Prédales, Jeles András Szenvedéstörténet című művei után újabb kortárs drámát rendez. Lőrinczy Attila Balta a fejbe című drámája - melyet december 20-án mutatnak be a Kamrában - lényegében a III. Richárd magyar változata. Máté Gáborral többek között a mai magyar kortárs drámairodalomról, a kísérletezés nehézségeiről és a "színészet felesleges voltáról" beszélgettünk.

Könyv

Könyv

T´DOOR: Fanyűvő, Fényév, Fatöbbi

Tetszik nekem ez a tisztítás és vasalás, és hogy a két (!) kis cédulát egymáshoz simulva leltem szürke öltönyöm zsebében, miközben a kórus (!!) József Attila sorait énekelte; az FNYV betűegyüttes fenyvesek illatát hozta, ám ahogy a címben jelöltem, egy "F"-fel kezdődő francia ügetőlóévjárat három kiválósága is beugrott nekem rögtön (szaknyelven nem jó, ha a ló beugrik, ám ezt hagyjuk), szóval a lehetőségek a szocialista brigád jóvoltából a korlátlanságig sugallódtak.

Könyv

Szaklap: Szövegelés (Hermeneutikai Füzetek és a Hermeneutikai Kutatóközpont)

A hermeneutika - szövegértelmezés - mindig volt, mindig van és mindig lesz, mióta van szöveg és van olvasó, Gadamer óta pedig egyenesen divatszóvá vált filoszkörökben. De vajon csupán (múló) posztmodern hangulatunkban beszélünk róla túl sokat, vagy pedig a szövegek/szöveg és az ember kapcsolata valóban létkérdés, amely minden korban sajátosan megfogalmazódik?

Film

Film

Dizsi ´98: Szállodaporta-parti

Hol vannak már azok az idők, amikor különleges eseménynek számított, ha acid partit rendeztek valahol az országban. Amikor száz-százötven elvetemült szinte kötelességének érezte, hogy felkeresse azt a pincét, barlangot, hegyoldalt, erdei tisztást, ahol megszólaltak az új időknek új ritmusai, és azt is, hogy folyamatosan táncoljon egészen másnap délig, a harangszóig.

Zene

Zene

Színpad: Húzós szappan (Space Theatre: The Real World)

Az amszterdami Space Theatre előadása egy létező dokumentum-szappanoperából merítette az ötletét. A legkegyetlenebből, a Valódi világból, amin a szerencsés Music Television-nézők a kilencvenes évek elején sírhatták könnyesre a padlószőnyegüket.

Képzőművészet

Képzőművészet

"Már nem beszélnek jorubául" (Bob Cohen, Di Naye Kapelye)

Az elmúlt években több zsidó vonatkozású lemez is kijött, de igazán kóser magyar klezmer csak most először. A jiddis muzsikának ehhez Bob Cohenre volt szüksége, Bobnak meg arra, hogy egy évtizeddel ezelőtt New Yorkból Budapestre telepedjen. Ez a cikk sem jöhetett volna létre Bob Cohen nélkül - bátran állítható.

Tudomány

Tudomány

Antik Enteriőr: Belsőségek

Mindazok, akik kíváncsiak, mire képes ma a magyar műkincs- és régiségkereskedelem, egészen biztos, hogy nem hagyták ki az V. Antik Enteriőr kiállítást és vásárt. A Műcsarnokban november 25-29. között tartott ötnapos dzsemborin mindenki ott volt, aki számít vagy számítani akar: kis- és nagyhalak, érintettek és érinthetetlenek, no és azok, akik soha nem jönnek másért, csak körülnézni. Ráadásul a helyszínen mindenki találhatott kedvére valót és pénztárcájához mértet, ha úgy döntött, karácsonyra valami igazán eredeti és felejthetetlen dologgal kedveskedik azoknak, akik ezt megérdemlik.

Tudomány

A 2000. év problémája: Gabona, cukor és víz

A számítógépek két számjegyű dátumkezeléséből adódó ezredfordulós komputerpánik hatására egyre több kaliforniai szoftvermágus és New York-i bróker dönt úgy, hogy kivonja az információtechnológiai ipar blue chip részvényeibe fektetett pénzét a tőzsdéről, és helyette több évre elegendő gabona-, cukor-, víz- és lőszertartalékot halmoz fel a Sziklás-hegység egy eldugott völgyében. A MaNcs tudósítói korszerűen cselekedtek tehát, amikor processzorgyár-látogatás ürügyén a gabonapálinka és a sör előállításának ősi, a küszöbön álló összeomlás után feltehetően újra aktuális módszereit tanulmányozták Dublin városában.

Lélek

Lélek

Tartsa meg magának!

Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.