Kulturális hírek

  • 2000. március 2.

Belpol

Atelier JacobiElső ízben láthatók magyarországi kiállításon Lotte Jacobi (1896-1989), a század egyik legnagyobb német fényképésze munkái: március 3-a és április 9-e között a Magyar Fotográfiai Múzeumban.II. kerületi iskolák A szülői tiltakozás is szerepet játszhatott abban, hogy a II.
kerületi önkormányzat az iskolahálózat átszervezését célzó tervének számos pontján visszakozott: a testület múlt heti ülésén már szóba sem került a Fenyves utcai "felzárkóztató" iskola és a Fillér utcai iskola összevonása (viszont az emelt szintű angol oktatást kínáló Fillér utcába viszik át a Marczibányi István Általános Iskolából a német nemzetiségű oktatást, miközben a Marczibányit összevonják a Kodály zeneiskolával). Lekerült a napirendről az Újlaki iskola megszüntetése, és továbbra is maradhat hatosztályos képzés a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban. (Előzmények: MaNcs, január 20.)

Meghalt Ofra Haza A 42 éves korában elhunyt izraeli énekesnő egy tradicionális jemenita zsidó liturgikus ének, az Im Nin´alu 1988-as dance-verziójának köszönhette hírnevét. Jemenből bevándorolt, szegény zsidó család kilencedik gyermekeként született. Gyönyörű hangjára 12 éves korában figyeltek fel, ekkortól dolgozott egy színházban. Katonai szolgálata után, 1979-ben kezdte szólókarrierjét, ´83-ban második lett az Eurovíziós dalfesztiválon, rá két évre rögzítette Yemenite Songs című albumát az Im Nin´alu és a szintén dance-alapokkal ellátott másik sláger, a Galbi eredetijével. Énekét hangmintaként használta Eric B. and Rakim (Paid in Full) és a M/A/R/R/S (Pump Up the Volume), 16 arany- és platinalemeze volt, Kirya című albumát ´92-ben Grammy-díjra jelölték. Énekelt az Egyiptom hercege filmzenéjében, legutóbbi albuma Ofra Haza címmel ´97-ben jelent meg. Szervezete kétheti intenzív kórházi kezelés után mondta fel a szolgálatot.

César-díjak Tonie Marshall Vénus Beauté című alkotása volt a fő nyertese a César-díjak gálaestjének Párizsban: megkapta a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és Audrey Tautou révén a legígéretesebb női alakítás díját. Életműdíjat kapott Martin Scorsese, Jean-Pierre Léaud és Josiane Balasko. A legjobb férfi főszereplő díját Daniel Auteuil kapta Patrice Leconte nálunk várhatóan májusban bemutatandó Lány a hídon című filmjében nyújtott alakításáért. Luc Besson Jeanne d´Arcja csak két díjat kapott, egyiket a sok ezer statiszta jelmezeiért.

Grammy: Santana a csúcson Supernatural című albumával és Smooth című kislemezével nyolc kategóriában nyert Grammy-díjat Carlos Santana (beállítva Michael Jackson 1983-as rekordját). A latin pop előretörésére utal, hogy a legjobb új előadó díját az ecuadori apától származó Christina Aguilera kapta, akinek spanyol nyelvű albuma tavasszal jelenik meg. A különböző latin kategóriákban Ruben Blades, Tito Puente, Poncho Sanchez, Elvis Crespo, a Los Palominos és a kubai Los Van Van teljesítményét díjazták, sőt Placido Domingo is nyert egyet (100 Anos de Mariachi), míg a legjobb világzenei album díját a brazil Caetano Veloso kapta (Livro). A rapkategóriák győztesei: The Roots és Erykah Baduh (You Got Me), Eminem (The Slim Shady; My Name Is), popteljesítményért - Santanán és a vele együttműködőkön kívül - díjat kapott Sting (Brand New Day), Sarah McLachlan (I Will Remember You) és Tony Bennett (Bennett Sings Ellington - Hot and Cool). A legjobb dance-lemezt állítólag Cher készítette (Believe), a legjobb rockdalt a Red Hot Chili Peppers (Scar Tissue), folkalbumot Tom Waits (Mule Variations), R&B-albumot a TLC (Fanmail), reggae-albumot Burning Spear (Calling Rastafari), a fő-fő alternatív pedig Beck (Mutations). Három jazzklasszikus posztumusz kiadványát díjazták: Miles Davis - The Complete Bitches Brew Sessions; John Coltrane - The Classic Quartet - Complete Impulse! Studio Recordings; The Duke Ellington Centennial Edition - The Complete RCA Victor Recordings (1927-1973). A magyar zene a Bartókot zongorázó Martha Argerich révén volt érdekelt.

Jovanotti + Pavarotti az adósokért A San Remó-i dalfesztivál nyilvánosságát kihasználva a legszegényebb országok által felhalmozott adósság elengedésére szólította fel Massimo D´Alema olasz miniszterelnököt Jovanotti, a rap legnagyobb olasz csillaga. Ugyanezt tette a rendezvény házigazdájaként Luciano Pavarotti operaénekes is. 52 szegény ország 8,5 trillió lírával tartozik Itáliának, a hamarosan parlament elé kerülő törvényjavaslatban viszont csak 3 trillió líra (1,5 milliárd dollár) szerepel - a jómódú országoknak egyébként összesen 300 milliárd dollár tartozást kéne elengedniük, hogy annak érezhető hatása legyen a legszegényebb államok körében.

Tavaly a brit zenei díjak, a Brit Awards ceremóniáján Bono, David Bowie és Muhammad Ali követelte az adósságterhek enyhítését. Két nappal később Gordon Brown brit pénzügyminiszter bejelentette, 50 millió dollár elengedését fogja javasolni a leggazdagabb ipari államokat tömörítő G7-tanácskozáson, ahol végül is 36 ország 70 millió dollárnyi adósságát törölték.Morze

Yoko Ono cáfolja, hogy John Lennon a 70-es évek elején anyagilag támogatta az IRA ír terrorszervezetet: Lennon eme nagylelkűségéről a brit titkosszolgálat egykori ügynöke, David Shayler tett tanúként említést abban az amerikai perben, amelyet Jon Wiener kaliforniai történész indított azért, hogy hozzáférhessen néhány, Lennonról készült FBI-aktához. Tény: Lennon követelte a brit csapatok kivonását Észak-Írországból, ám a professzor szerint a brit titkosszolgálat téves információk alapján gondolta, hogy tevékenyen támogatta az IRA-t.

Hét építészt kértek fel az új Nemzeti Színház tervpályázatán való részvételre: Dévényi Sándor, Ekler Dezső, Ferencz István, Karácsony Tamás, Kertész András, Skardelli György és Vadász György munkáját május 15-ig várja a Schwajda György kormánybiztos vezette bírálóbizottság. Eredményhirdetés május 26-án.

Arnold Schwarzenegger is elítélte Jörg Haider emigránsellenes kijelentéseit (www.schwarzenegger.com). Az osztrák születésű, 1983 óta amerikai állampolgár izomsztár jelenleg Torontóban forgat, a Wings of Eagles című produkcióban egy második világháborús német tisztet alakít, aki parancsot kap amerikai foglyainak kivégzésére, de ehelyett szabadon engedi őket.

Dresch Mihály és együttese Riding the Wind című albuma megjelenése alkalmából a BBC rádió által rögzített koncertet adott egy londoni klubban. A lemezt megjelentető független cég, a November Music adja ki Szabados György zongorista Times Flies, illetve a Dél-alföldi Szaxofonegyüttes Kalamona című albumát is.

Venezuelát, Mexikót és az USA-t érintő turnéra indult az After Crying együttes.

Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című filmje Arany Spirál-díjat nyert San Franciscóban, a Golden Gate híd nevét viselő verseny televíziós szekciójának természettudományi kategóriájában. A filmet meghívták az április végi, SF-i nemzetközi filmfesztiválra.

A Petőfi Csarnokban tartják március 4-én a VIII. Budapesti Kaláka Folkfesztivált, ahol a 30 éves jubileumán épp átbillent Kaláka mellett fellép a Companyia Electrica Dharma, amely viszont 25 éve űzi a folk-rockot Spanyolországban, továbbá kijevi kollégájuk, a Vopli Vidopljasova együttes és a Magyarországra már-már hazajáró holland bluesgitáros, Hans Theessink. Részletek a http://biomusic.mentha.hu címen.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.