Kulturális hírek

  • 1997. július 17.

Belpol

Hungarian Jazz FestivalBár ez nem volt előre megfogalmazott koncepció, a kétnapos fesztivál sztárjait a jazz és a pop-rock közötti hídverés hozta össze. Július 11-én a Budapest Sportcsarnokban a Herbie Hancock All Stars a The New Standard című album anyagával (rajta John Lennon, Peter Gabriel, Don Henley, Prince stb.
szerzeményei) igyekezett új életet lehelni a mainstream jazzbe - ha ez nem hír, hanem kritika volna, olyasmit írnánk, hiába. Másnap a Petőfi Csarnokban a Deborah Harryvel súlyosbított Jazz Passengers, illetve a Groove Collective kárpótolt: a legmaibb, legélőbb zenét hozták házhoz, Harry mögött ott sejlett egész New York, a Lounge Lizardstól a Knitting Factory szellemén át Zappáig, a Groove Collective latin jazz-rap-funky fúziója pedig valóságos dzsungelt varázsolt a Városligetbe. (Képeinken Deborah Harry és a fesztivál egyik magyar résztvevője, Lajkó Félix.)

Pepsi Sziget: Bowie mégis jön Korábbi rossz hírünkkel ellentétben a legfrissebb újság az, hogy David Bowie mégis fellép a Pepsi Szigeten, pillanatnyilag úgy tűnik, a nyitány napján, augusztus 14-én.

Viszont úgy hírlik, a Szigetre szintén hivatalos Foo Fightersből kiválik Pat Smear, aki állítólag csúnyán összeveszett a zenekart vezető Dave Grohllal, de a most zajló turnét még végiggitározza.

Felfedezett művek Az utóbbi hetekben egymást követték a híres szerzők hagyatékában, levéltárakban felfedezett, eddig ismeretlen alkotásokról szóló hírek.

A sort Tennessee Williams 1939-ben, 28 éves korában írt drámája, a Not About Nightingales (Nem csalogányokról) nyitotta, amire Vanessa Redgrave angol színésznő bukkant rá az író hagyatékában. A börtönben játszódó darabot homoszexuális vonatkozásai miatt annak idején nem mutatták be, most a londoni Royal National Theatre művészeti igazgatója, Trevor Nunn készül színre vinni.

Napvilágra került egy korai Dylan Thomas-zsenge is: a walesi költő, aki 1953-ban, 39 éves korában, gyógyíthatatlan alkoholistaként halt meg, 15 évesen, a Swansea Grammar iskola újságjában A Ballad Of Salad (A saláta balladája) címmel a zöldségevés élvezetéről rímelt.

Két, legalábbis részben Mozartnak tulajdonítható zeneművet is találtak nemrégiben. David Buch amerikai muzikológus Hamburgban bukkant rá egy 1790-ben keletkezett opera (Der Stein der Weisen - A bölcsek köve) kottájára, melynek szerzői között, egy duettnél és a második felvonás fináléjánál Mozart neve is szerepel. A másik szóban forgó darab a Der Wohltätige Derwisch (A jótékony dervis), melyet eddig A varázsfuvolára Mozartnak megbízást adó Emanuel Schikanedernek tulajdonítottak, de kutatásai alapján Buch azt állítja, Wolfgang Amadeus is beleírt.

A Műcsarnok válasza Alig egy hónappal azután, hogy a Műcsarnokban bezárult a Magyar Szalon ´97 című, több képzőművészeti szövetség által "kiharcolt" kiállítás, melyen 1500 jelentkező közül 315 művész mutatta be munkáit, Olaj/vászon - Mai magyar festészet címmel nyílt kiállítás a Műcsarnokban, az intézmény szakembereinek koncepciója szerint. "A válogatás alapja a korszerűség volt - fogalmaz Beke László, a Műcsarnok igazgatója -, közelebbről mindaz, ami új, beleillik a mai nemzetközi festészet kontextusába, legyen élő (akár fiatal, akár idős) festő mai (1994-esnél nem régebbi) műve." Az augusztus 17-ig megtekinthető kiállításon 136 művész szerepel, köztük a megnyitó előtt néhány nappal Zürichben elhunyt Frey Krisztián. A szobrászati seregszemlével indult Helyzetkép-sorozatba illeszkedő kiállítás - a koncepciót kidolgozó Beke szerint - nem a Szalon "ellenében" állt össze, saját, eredeti elképzelésükhöz híven rendezték, bár ez némi módosuláson azért átment: kezdetben a festészet határainak áttörését akarták megmutatni, aztán mégis igyekeztek megmaradni a leghagyományosabb technika keretei között.

Kiállításra, külföldre Amszterdam, Rijksmuseum: Az akt 600 éve (aug. 3-ig); Stedelijk Museum: Tükröd leszek - Nan Goldin fotói (aug. 17-ig), Európa körös-körül - Művészet az összes EU-tagállamból (aug. 24-ig); Van Gogh Museum: Van Gogh rajzai 1883-1885 (okt. 12-ig)

Barcelona, Fundació La Caixa: Frida Kahlo, Peláez, Tarsila do Amaral (júl. 27-ig); Fundació Joan Miró: Lux/Fény (szept. 7-ig); Fundació Antoni Tápies: Moholy Nagy László (szept. 28-ig); Centre de Cultura Contemporánia: Bu-uel titkos világa (dec. 21-ig)

Basel, Kunstmuseum: Dürer, Holbein, Grünewald rajzai (aug. 24-ig)

Bécs, 20er Haus: Kelet, Közép, Nyugat - 1945 utáni amerikai művészet a Denver Art Museumból (aug. 31-ig); Palais Liechtenstein: Jiri Georg Dokoupil (aug. 31-ig); Kunsthalle: Mai japán fotóművészet (júl. 20-ig); MAK: Õsi japán művészet (szept. 7-ig); Kunsthistorisches Museum: Arany és ezüst Mexikóból (okt. 19-ig)

Berlin, Martin-Gropius-Bau: A modernek kora (júl. 27-ig); Alte Nationalgalerie: Max Liebermann (okt. 26-ig); Centrum Judaicum: Max Liebermann (aug. 3-ig); Haus der Kulturen der Welt: Kortárs művészet Afrikából, Ázsiából és Latin-Amerikából (júl. 27-ig); Akademie der Künste: A meleg mozgalom 100 éve (aug. 17-ig); Bröhan-Museum: Szecesszió, art-deco és funkcionalizmus Bohémiában (aug. 31-ig)

Bologna: Galleria d´Arte Moderna: Georg Baselitz (szept. 7-ig)

Bonn, Bundeskunsthalle: Német fotográfia 1870-1970 (aug. 24-ig); Kunstmuseum: Amerikai művészet a Whitney Museumból (szept. 7-ig); Landesmuseum: "És önöknek el kellett hagyniuk Németországot..." - fotográfusok és képeik 1928- 1997 (aug. 24-ig); August Macke Haus: Emil Nolde (szept. 14-ig)

Brüsszel, Palais des Beaux-Arts: Alberto Burri (aug. 17-ig)

Canterbury, Katedrális: Thomas Becket relikviái (okt. 31-ig)

Dijon, Musée des Beaux-Arts: Prága 1900-1938 (okt. 13-ig)

Duisburg, Wilhelm Lehmbruck Museum: Brancusi (aug. 10-ig)

Edinburgh, Museum of Scotland: Shibata Zeshin (okt. 1-jéig)

Firenze, Bargello: Reneszánsz majolikák (okt. 31-ig); Ospedale degli Innocenti: Chagall (szept. 30-ig)

Frankfurt am Main: Städelsches Kunstinstitut: Picasso (aug. 3-ig); Architekturmuseum: Tel-Aviv (aug. 24-ig), Írország építészete (aug. 28-ig)

Genf, Musée d´Art et d´Histoire: A hamisítás művészete (szept. 28-ig); Musée Barbier-Mueller: Cézanne-tól a néger művészetig (szept. 15-ig)

Graz, Neue Galerie: Egon Schiele (szept. 14-ig); Landesmuseum Joanneum: Schiele és kora (nov. 2-ig)

Hága, Museum Scheveningen: Nőképek (aug. 30-ig)

Hamburg, Museum für Kunst und Gewerbe: Alfons Mucha (júl. 20-ig); Museum für Völkerkunde: A síkságok és prérik indiánjai (aug. 31-ig)

Hannover, Kestner-Gesellschaft: Rebecca Horn (júl. 27-ig)

Humlabaek/Koppenhága, Louisiana Museum: Los Angeles-i művészet 1960-1997 (szept. 7-ig)

(K-tól a jövő héten.)

Díj, díj Forgács Péter Szabadesés című alkotása nyerte a nagydíjat és a francia filmintézeti központ különdíját a Marseille-i Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.

Bronz Oroszlán-díjat nyert a Cannes-i Reklámfesztiválon az utazási eszközökön megjelenő reklámok kategóriájában a Borsodi Világos metrókapaszkodó-kampánya, melyet a Young and Rubicam Budapest készített a Borsodi Sörkereskedelmi Kft. megbízásából, Földvári Csaba kreatív igazgatásával. (Az oroszlánt egy londoni ügynökséggel megosztva nyerték, az arany és ezüst díjat a zsűri megtartotta.)

Brodszkij sírja Velencében Bár szülővárosa, Szentpétervár szerette volna, ha tavaly januárban, amerikai emigrációban elhunyt fiát, Joszif Brodszkijt ott helyezik végső nyugalomra, a Nobel-díjas költő sírját nemrég, végakaratához híven, Velencében, a San Michele-temetőben állították fel.

Rushdie Párizsban Csak akkor küldjék vissza nagyköveteiket Teheránba az EU tagállamai, ha az iráni kormány írásban lemond a Khomeini ajatollah által nyolc éve kihirdetett fatváról - fogalmazott a francia nemzetgyűlésben elmondott beszédében Salman Rushdie, akit Sátáni versek című regénye miatt fenyeget az iszlám halálos ítélet.

Lukasenko, a cenzor Alekszander Lukasenko belorusz elnök (képünkön) állítólag tajtékzott, amikor meglátta Jurij Hascsevatszkij Egy hétköznapi elnök címmel róla készített szatirikus dokumentumfilmjét, amit gyorsan be is tiltott. A Mihail Romm Hétköznapi fasizmusának hatásait mutató, mindössze 40 ezer dollárnyi költségvetéssel készült film egy interjún alapul, amelyet szibériai újságírók (amúgy a rendező barátai) készítettek az álmaiban magát Jelcin utódjaként látó, magát "szovjet embernek" valló politikussal.

Cyberia

Fesztivál-guide Virtuális segédanyag valóságos fesztiválokhoz:

Edinburgh, augusztus 10-30., http://www.ed.ac.uk/÷eif.

Salzburg, július 19-augusztus 31., http://www.salzb-fest.co.at/salz-fest/index_e.html

Dubrovnik, július 10-augusztus 25., http://www.laus.hr/festival/pre-prog97.htm

Európai rockfesztiválok: http://www.digitaal.com/festival

Franciaországi jazzfesztiválok: http://www.jazz-france/com/us/festival

Irány az Ermitázs Hamarosan a hálózaton is megtekinthetők lesznek a szentpétervári Ermitázs kincsei: az IBM 1,6 millió dolláros támogatásával digitalizált képeket egy digitális könyvtárban tárolják, s egy - szintén IBM szponzorálta - oktatási központ multimédiás alkalmazásaiból, valamint információs fülkékből lehet majd őket lekérni.

Apple-részvényeladás Bár az Apple veszteségessége csökken (ebben a negyedévben "csak" 60 millió dollár körüli, szemben az előző negyedév 700 milliójával), Steve Jobs, a cég egyik alapítója a hírek szerint nem bízik a talpraállásban: állítólag eladta részvényeit. Annyi mindenesetre tény, hogy nemrég 1,5 millió dollár értékű Apple-részvénycsomag cserélt gazdát a tőzsdén.

A Playboy szigorít A lap megelégelte, hogy csábos képeit illegálisan másolják és ingyen vagy pénzért elérhetővé teszik más online kiadványokban, ezért a jövőben megjelenő fotókat digitális vízjellel látják el, amely jelzi a kép szerzői jogának tulajdonosát, s létezik egy keresőprogram, a MarcSpider, amely képes megtalálni a Playboy vízjelével megjelölt képeket az Interneten. A Playboy egyébként nemrég beperelte a havi öt dollárért pornófotókat kínáló Five Senses Productions nevű céget, melynek számítógépén áprilisban több ezer Playboy-képet találtak.

Clinton az elektronikus kereskedelemről Az amerikai elnök szerint a kormányoknak adómentes övezetté kellene nyilvánítaniuk a hálózatot, és törekedni arra, hogy a törvényi szabályozás is minél kisebb mértékű legyen. Bill Clinton szerint az Internet egy évtizeden belül az Egyesült Államok legfontosabb kereskedelmi színtere lesz, az itt zajló globális kereskedelem néhány éven belül dollármilliárdokat generál majd. A Clinton által az elektronikus kereskedelemről megfogalmazott koncepció kétélű kardnak nevezi a kriptográfiát, és kiáll a nyilvános kulcsú rendszerek állami felügyelete mellett.

iNteRNeTTo.NewYork A hálózati hírlevél szerint naponta több mint kétezer látogatója volt a New York-i meleg és leszbikus hónap akcióiról szóló tudósításoknak a http://www.hargitai.com/internetto címen.

Figyelmébe ajánljuk