Politikai hírek

  • 1997. július 17.

Belpol

NATO-kérdőív a hadseregeknek
NATO-kérdőív a hadseregeknekPontos képet kíván kapni a NATO a magyar, a cseh és a lengyel hadsereg állapotáról, ezért a szervezet egy mintegy 150 oldalas kérdőívet juttatott el az érintett országokhoz. Az illetékesek nyilatkozatai szerint a kérdésekre adott válaszok nem feltételei a szeptemberben kezdődő csatlakozási tárgyalások megkezdésének; NATO-körökben is köztudott, hogy számos területen még nem éri el a NATO-mércét a magyar hadsereg. A honvédség vezetői korábban is többször hangoztatták, hogy 1997 végére befejezik a haderőreformot, már a NATO igényeinek figyelembevételével. A csatlakozásról kiírandó népszavazás egyébként csak "véleménynyilvánító" lesz, 25 százalékos érvényességi küszöbbel - eredménye tehát nem kötelezi majd a kormányt.

Bosznia: SAS-akció A brit hadsereg terrorellenes feladatokra kiképzett különleges egysége, a SAS tagjai SFOR-egyenruhába öltözve rajtaütöttek két szerb háborús bűnösön, akik szerepelnek a hágai Nemzetközi Törvényszék titkos körözési listáján. Egyiküket, a volt prijedori rendőrfőnököt, Simo Drjlacát az akció közben agyonlőtték, a másik körözött személyt, Mirko Kovacevicet élve fogták el. A Slobodan Milosevic szerb elnök vezette szerbiai kormánypárt elítélte az akciót, és Moszkva is rosszallásának adott hangot, mondván: az ilyen akciók "veszélyeztethetik a daytoni békefolyamatot". Clinton amerikai elnök helyeselte a háborús bűnösök elfogását. Washingtonban azt is bejelentették, hogy az amerikai kormány kérésére az IMF elhalasztotta a Horvátországnak szánt hitel egyik tételének folyósítását, amiért Horvátország vonakodik kiadni háborús bűnöseit a hágai bíróságnak. (Lásd még: 18-19. oldal.)

Cseh- és Lengyelország: árvíz Legalább nyolcvan halálos áldozatot követelt és milliárdos károkat okozott a cseh- és lengyelországi árvíz az elmúlt napokban. A lengyel belügyminiszter egymilliárd dollárra becsülte az árvízkár mértékét. Becslések szerint mintegy százezer embert kellett kitelepíteni, és nagyjából az ország tíz százaléka, 300 település - köztük Wroclaw - került víz alá. A lengyel kormány tárgyalásokat kezdett a Világbankkal egy kétszázmillió dolláros rendkívüli segély átutalásáról. Csehország területének egyharmada került víz alá, körülbelül ötvenezer embert kellett evakuálni. Az árvíz komoly károkat okozott Szlovákiában is. Magyarországon a hét végén tetőzött a Duna, de első fokúnál magasabb árvízvédelmi készültséget nem kellett elrendelni. A Hanságban és a Szigetközben viszont a belvízzel borított területek nagysága eléri a 2200 hektárt.

ETA: gyilkosság Kivégezte fogságába került túszát az ETA szélsőséges baszk terrorszervezet azt követően, hogy a spanyol kormány nem volt hajlandó teljesíteni követelését, amely szerint az ország különböző börtöneiben fogva tartott ETA-tag rabokat baszkföldi börtönökbe szállítsák át. A terroristák áldozata Ermua város önkormányzatának 29 éves tanácsnoka volt. A kormány a fenyegetés ellenére nem volt hajlandó változtatni terroristaellenes politikáján, de a tárgyalások eredménytelenek maradtak. A spanyol belügyminiszter "különlegesen súlyosnak" minősítette a terroristák akcióját, amelyet nem emberrablásnak, hanem előre bejelentett gyilkosságnak aposztrofált. Spanyolország-szerte több százezren tüntettek a gyilkosság hírének napvilágra kerülése után.

Ombudsman a pszichiátriai betegekről Egy kórház pszichiáter főorvosa beadványban fordult Majtényi László adatvédelmi biztoshoz: azt kifogásolta, hogy miért kell a gyógyító intézeteknek a bíróságot értesíteniük a betegek felvételéről, miért kell adataikat közölniük és miért van szükség időszakos bírói felülvizsgálatra, miközben jogállásuk nem különbözik más osztályok kezeltjeiétől. Az adatvédelmi biztosnak a Narancshoz is eljuttatott állásfoglalása szerint a pszichiátriai kezelést önként vállalók információs önrendelkezési jogát sérti, hogy a bíróságok időszakonként felülvizsgálják kezelésüket; a nem önként jelentkezők esetében viszont a bírósági ellenőrzés fontos és szükséges. Majtényi sürgette, hogy törvényben biztosítsák a betegek panaszjogát. Az igazságügy-miniszter az adatvédelmi ombudsman nyilatkozatára reagálva intézkedett a kellő jogszabályok megalkotására.

Illegális pénzjegynyomda: lebukás Egy Pest megyei illegális pénzjegynyomda felfedezése után néhány nappal 4,4 tonna fémszálas biztonsági papírt is lefoglaltak a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának együttes akciója nyomán. Mint arról korábban a MaNcs is írt, 1995-ben nagy mennyiségű német biztonsági papír érkezett az országba, de a szállítmányt megérkezése után nem sokkal a rendőrség szem elől tévesztette. Azóta kisebb-nagyobb mennyiségben forgalomba kerültek már hamis ötezerforintosok, amelyeket erre a papírra nyomtak. Ha a nyomdán nem sikerült volna rajtaütni, 5,5 milliárd forint értékben nyomtathattak volna hamis öt- és tízezerforintosokat és értékpapírokat.

Kizárt KDNP Az európai kereszténydemokrata pártokat tömörítő szervezet, az EUCD luxemburgi ülésén úgy döntött, hogy kizárja soraiból a KDNP-t. A szervezet azzal indokolta döntését, hogy a magyar párt elvesztette szavahihetőségét, hiszen Giczy György személyes ígérete ellenére a párt nem szakította meg kapcsolatait a MIÉP-pel, ugyanakkor nem tett lépéseket az MDF-fel és a Fidesszel való kapcsolatok javításáért. Az indoklásban szerepel az is, hogy Giczy nem járult hozzá a pártján belüli béke megteremtéséhez. A párt elnöksége a hét végén betiltotta a KDNP-n belül működő Barankovics-platform tevékenységét, mert az szerintük a párt szakadását kívánja előkészíteni. Varga László országgyűlési képviselő, a platform vezetője a döntés után azt mondta: az elnökség tiltása ellenére is tovább kívánják működtetni a platformot.

Thaiföldi szállodatűz Hét magyar áldozata is van annak a thaiföldi szállodatűznek, amely akkor keletkezett, amikor a patayai Royal Jomtien hotelben felrobbant néhány gázpalack. A tűzoltók hatalmas késéssel és gyenge felszereléssel érkeztek a helyszínre, ahol alulról felfelé terjedt a tűz; az egyetlen menekülési útvonal a szálloda teteje felé vezetett, ahonnan a tíz életben maradt magyar állampolgárt is helikopterrel mentették ki. A mintegy 80 áldozat többsége thaiföldi állampolgár volt, többen úgy vesztették életüket, hogy kiugrottak az emeleti ablakokból. A magyar utasok mindegyikének volt biztosítása: az elhunytak hozzátartozói 600 ezer forintos kártérítésben részesülnek. Az utazási iroda vezetője maga tudatta az áldozatok hozzátartozóival a hírt.

Törvénytervezet a kulturális alapellátásról A kormány legutóbbi ülésén elfogadta a kulturális alap-ellátásról szóló törvény tervezetét: ez a jogszabály a jelenleg hatályos, húsz évvel ezelőtti törvényekkel és törvényerejű rendeletekkel szemben pontosan meghatározza majd a kulturális javak mibenlétét, illetve a kezelésükkel járó feladatokat is. A tervezet egyesíti a múzeumokra, könyvtárakra és közművelődésre vonatkozó részterületeket. Magyar Bálint művelődési miniszter (képünkön) a törvénytervezet elfogadása után arról is nyilatkozott, hogy a jogszabály a feladatokhoz szükséges finanszírozási kérdésekkel is foglalkozik majd. A tervezetet - amelyet a kormány sürgősséggel terjeszt a parlament elé - ősszel fogja tárgyalni az Országgyűlés.

Clinton Romániában Több tízezres tömeg fogadta Bukarestben az Egyetem téren Bill Clinton amerikai elnököt, aki félnapos látogatást tett Romániában. Az amerikai elnök beszédében méltatta Románia eddig elért eredményeit, és a reformok folytatására szólított fel. A külügyminiszterével érkező Clinton tárgyalásokat folytatott Emil Constantinescu román államfővel, a román külügy- és nemzetvédelmi miniszterrel, valamint Viktor Ciorbea kormányfővel (képünkön). A román államfő a nap folyamán fogadást adott az amerikai elnöknek, melyen megjelent Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és a román kormány magyar tagjai is. Markó Clintonnal folytatott tárgyalásai után elmondta: köszönetet mondott Washington erőfeszítéseiért, amellyel támogatja az országon belüli román-magyar közeledés modelljét; Clinton pedig nagyra értékelte, hogy az RMDSZ részt vesz a kormánykoalícióban.

Tocsik-bizottság: nyilvános a jelentés Bár a Szokai-Tocsik-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság a közelmúltban 6:4 arányban elvetette a testület jelentésének elfogadását, és a kormánykoalíció egy-egy tagja javasolta a bizottság feloszlatását, most egyhangúan döntött úgy a testület, hogy a jelentésben foglaltakat hozzák nyilvánosságra. A testület koalíciópárti képviselői továbbra sem értenek egyet a jelentés azon megállapításával, hogy a kormányt bármilyen felelősség terhelné az ügyben. A vizsgálóbizottság fideszes elnöke, Deutsch Tamás a jelentés szövegét "a bizottság kollektív írói munkásságának" nevezte. A testület feloszlatásáról vagy ennek ellenkezőjéről egyébként a Ház Alkotmányügyi Bizottságának határozata nyomán a házelnök dönt majd.

Albániában az országos választási bizottság hivatalosan is bejelentette, hogy az Albán Szocialista Párt és szövetségesei megszerezték a kétharmados többséget a parlamentben. A sikeres választásoktól függetlenül továbbra is maradnak olasz katonák Albániában.

Aláírták a nyertes pályázók a kereskedelmi televíziós műsorszolgáltatási szerződést; az ORTT székházában tartott ceremónián mindkét nyertes magas színvonalú műsorokat ígért.

Százhatvan köbméter vizet szivattyúztak ki a tűzoltók a rendőrség új, Teve utcai székházából; az egye-lőre ismeretlen okból, a kábelalagúton betörő víz elárasztotta a székház föld alatt lévő szintjeit.

Drogfogyasztás gyanújával menesztettek állásából egy bajai rendőrt, aki szolgálaton kívül, saját gépkocsijával egy közúti ellenőrzés során bukott le.

A cigányság élethelyzetének javítása érdekében a Népjóléti Minisztérium az eddigi 200 mellé további 40 települést kíván bevonni a szociális földprogramba - jelentette be Kökény Mihály népjóléti miniszter.

Vélhetően Lenin eltemetése ellen tiltakozott egy eddig ismeretlen szélsőbaloldali szervezet, amikor Moszkvában felrobbantottak egy pokolgépet a legfelsőbb katonai ügyészség épülete előtt; személyi sérülés nem történt.

A kubai kormány bejelentette, hogy megtalálták Che Guevara sírját, amelyben több forradalmár holttestére is rábukkantak. Guevara földi maradványait egy most épülő mauzóleumban helyezik majd el.

A hatodik iszlám központ nyílt meg Budapesten: a Magyar Iszlám Közösség a fővárosi önkormányzattól kapta a helyiséget, ahol az imahely mellett óvodát, később iskolát is kívánnak nyitni.

Emberi jogok a médiában címmel rendezett konferenciát több emberijog-védelemmel foglalkozó szervezet Budapesten. A felszólalók többek közt a menekültek jogairól és helyzetéről, valamint a romák tömegtájékoztatásban való megjelenéséről beszéltek.

Erőszakkal távolította el a cseh rendőrség azokat a környezetvédőket, aki blokád alatt tartották a dél-csehországi Temelinben épülő atomerőmű bejáratait. Mivel a tiltakozók nem voltak hajlandók távozni, a rendőrök harminc személyt, köztük német és amerikai állampolgárokat is, a rendőrőrsre vezettek és kihallgattak. Senkit nem tartóztattak le.

Elsősorban a folyók alsó szakaszán levő országok kiszolgáltatottságának mérséklését szolgálja az a nyilatkozat, amelyet a finn fővárosban írtak alá a helsinki konvenció tagországai. Mivel Magyarország felszíni vizeinek 95 százaléka a határon túlról érkezik, elemi érdekünk az egyezmény végrehajtása. A vízi úton érkező szennyezéseket vizsgáló hazai regionális riasztórendszer a tavaszi üzemkezdet óta még nem észlelt rendkívüli szennyezést.

Leharapta egy középkorú nő fülét egy rotweiler Miskolc belvárosában: a kutya egy kis termetű kutyára támadt, ám annak gazdája - egy középkorú hölgy - ölbe kapta az ebet. A felbőszült rotweiler rárontott a nőre, és leharapta egyik fülét, amit aztán másfél órás műtét során varrtak vissza.

Özönvízszerű esőzés sújtotta Kína déli részét. Az utóbbi negyven év legnagyobb esőzésében legkevesebb tizennégyen vesztették életüket. A Hongkonggal szomszédos Kuantung tartományban több mint tízezer embert szakítottak el a külvilágtól a lehullott csapadék okozta áradások.

Több mint tízezer éves gyapjas mamut maradványaira bukkantak a munkások egy építkezésen az arizonai Chandler városkában. A kutatók arra gyanakszanak, hogy egy jégkorszaki vágóhidat találtak.

Dinosaurus-lábnyomok ezreire találtak Ausztrália északnyugati részének eldugott partvidékén: a növényevő, két lábon járó dinók néhány centiméteres lábnyomától egészen az 1,7 méteres lenyomatokig egyaránt találhatók itt nyomok. Ez utóbbiakat négy lábon járó óriásgyíkfélék hagyhatták maguk után.

Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460, drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.