Kulturális hírek

  • 2000. december 21.

Belpol

KULTIPLEXFotónkon még a régi Blue Box-tábla látszik, de tessék megjegyezni: itt nyílik, december 27-31. között ideiglenesen, január második felében állandóra a KultiPlex Művészeti Centrum.
Itt lesz a Tilos Rádió Alapítvány és az OFF (Open Film Festival) irodája (együtt bérlik öt évre a Budapest Filmtől), következésképp a hely jellegét artfilmek és Tilos-zenék határozzák majd meg. További tervek: tematikus filmfesztiválok, mozgóképpel kapcsolatos, délelőtti diákprogramok, hétvégi gyermekprogramok, nyugdíjas diszkó, internetkávézó.

MEGSZÛNIK A MELODY MAKER Év végén megszűnik a világ egyik legnagyobb presztízsű zenei hetilapja, az 1926-ban indult, londoni Melody Maker. Kiadója, az IPC Music & Sport az évek óta csökkenő példányszámmal indokolta a döntést: nem tudják tovább finanszírozni. A márkanevet és a lap egyik legnépszerűbb rovatát, a muzsikuskereső apróhirdetéseket a szintén e kiadóhoz tartozó, régi rivális New Musical Express, a világ legnagyobb példányszámú zenei hetilapja és annak hálózati változata, az NME.com viszi tovább. Átveszik a szerkesztőség egy részét és a Maker hatalmas archívumát is. Felmérték a havilappá alakulás lehetőségét, de úgy találták, a brit rockhavilapok piacán éppoly erős a verseny, mint a hetilapokén.

MEDIAWAVE 2001 Április 27. és május 5. között rendezik meg a jövő évi Fényírók Fesztiválját Győrben, valamint a Veszprém megyei Romándon, a szlovákiai Dunaszerdahelyen és az ausztriai Nickelsdorfban. A bevált kategóriákban (ifjúsági; kisebbségi; porlepte dobozok) készült filmek mellett ezúttal video- és televíziós dokumentum- és játékfilmeket is lehet nevezni január 20-ig. A cím: 9028 Győr, Soproni u. 45.; e-mail: hartyand [at] arrabonet [dot] gyor [dot] hu; www.mediawavefestival.com. XXI. század - Game Over címmel az elmúlt évezred "játékos" pillanatait idézik fel, millenniumi életkép-pályázatot hirdetnek, és konferenciát rendeznek (erre is lehet jelentkezni).

BERGMAN ISMÉT RENDEZ A filmkészítéstől visszavonult, 82 éves rendező decemberben a stockholmi Dramaten színházban vitte színre Schiller Stuart Mária című drámáját. A főszerepeket Lena Endre, Pernilla August és Erland Josephson alakította.

REMBRANDT-REKORD A Christie´s londoni árverésén 19,8 millió fontért cserélt gazdát Rembrandt Egy 62 éves hölgy arcképe című, ovális alakú, 1632-ben festett olajportréja: egy nevét titokban tartó londoni műkereskedő vásárolta meg Batsheva de Rothschild bárónő gyűjteményéből. Az ár csaknem háromszorosa az eddigi Rembrandt-rekordnak, melyet két éve regisztráltak a Sotheby´s New York-i aukcióján.

OTTHON AZ ULYSSES Legalábbis egy része: az ír Nemzeti Könyvtár 1,54 millió dollárt fizetett a Christie´s New York-i árverésén James Joyce Ulysses című regénye kéziratának egy 27 oldalnyi szakaszáért. A dublini bordélynegyedben játszódó (Kirké) fejezet sűrűn írt, javításokkal tele lapjait januárban állítják ki az ír fővárosban. A British Libraryben található néhány jegyzetlapon kívül ez az egyetlen Ulysses-kézirat Európában, hangsúlyozta Sile de Valera művészeti miniszter, amikor Dublinban átvette a csaknem nyolcvan év elteltével előkerült munkapéldányt. Az anyagot Joyce egyik patrónusa, John Quinn ír-amerikai ügyvéd egyik leszármazottja árvereztette el.

LISTÁK A Spin amerikai magazin szerint a 2000. év művésze Eminem, és a fehér rapper nevéhez fűződik az év legjobb kislemeze is: The Real Slim Shady, az év zenekara a Radiohead, míg az év albuma az olvasó (a júzer) merevlemez meghajtója, merthogy 2000-ben oly megállíthatatlanul terjedt a zene az interneten keresztül. Az albumok élcsoportja:

1. Your Hard Drive

2. Radiohead: Kid A

3. Eminem: The Marshall Mathers LP

4. D´Angelo: Voodoo

5. At the Drive-In: Relationship of Command

6. OutKast: Stankonia

7. PJ Harvey: Stories From the City, Stories From the Sea

8. Queens of the Stone Age: Rated R

9. Armand Van Helden: Killing Puritans

10. Le Tigre: Le Tigre

Az angol Folk Roots 2000 legjobb világzenei albumainak listáját állította össze újságírók, rádiós szerkesztők és zenészek véleményének figyelembevételével. Az élcsoport:

1. Rokia Traore: Wanita (Mali)

2. Norma Waterson: Bright Shiny Morning (Nagy-Britannia)

3. John Tams: Unity (Nagy-Britannia)

4. Ruben Gonzalez: Chanchulo (Kuba)

5-6. Emmylou Harris: Red Dirt Girl (USA) és Catriona Macdonald: Bold (Skócia)

7. Youssou N´Dour: Joko (Szenegál)

8. Susana Baca: Eco De Sombras (Peru)

9-10. Justin Adams: Desert Road és Sam Mangwana: Sings Dino Vangu (Zaire)

MIBÕL LEHET MÚZEUM?

VILLAMOSSZÉKBÕL: A Tennessee állambeli Gatlinburgben, a Ripley´s különlegességek múzeuma több mint 25 ezer dollárért megvásárolta az Old Sparkey (Öreg Szikrás) becenévre hallgató villamosszéket, amelyen 1916 és 1960 között körülbelül 120 embert végeztek ki Tennesseeben. "Nagyon jól passzol a középkori kínzóeszközeinkhez" - büszkélkedett Edward Meyer igazgató.

BOJKOTTBÓL: Az Alabama állambeli Montgomeryben múzeum nyílt az amerikai polgárjogi mozgalom egyik legjelentősebb akciója emlékére. A fekete bőrű Rosa Parks (a most 87 éves asszony nevét viseli a múzeum) 1955 decemberében, a buszvezető felszólítása ellenére nem volt hajlandó elhagyni a csak fehérek számára fenntartott járművet. Rendőrök vezették el. A város fekete lakói ezután egy évig bojkottálták a helyi közlekedési vállalatot. A múzeum azon az utcasarkon áll, ahol Parks annak idején a helyét követelte. A dokumentumokon kívül megtekinthető az a bizonyos busz is.

ELLENZÉKIBÕL: Borisz Berezovszkij orosz üzletember hárommillió dollárt ajánlott fel a New York-i Szaharov Alapnak, hogy ne kelljen bezárni a néhai emberi jogi aktivista, a Nobel-békedíjas Andrej Szaharov és a szovjet ellenzéki mozgalom tevékenységét bemutató moszkvai múzeumot, jelentette be Szaharov özvegye, Jelena Bonner.

DIKTÁTORI TRÓFEÁKBÓL: Satu Mare városában megnyílt Nicolae Ceausescu vadászzsákmányainak múzeuma. "Románia legnagyobb vadásza" több mint hetven trófeáját őrzik itt: medvebőrök és szarvasagancsok mellett kiállították a volt diktátor tizennégy vadászfegyverét is.

KOMMUNISTÁBÓL: A világ egyik legszegényebb országa, Laosz fővárosában, Vientianében megnyílt a Kaysone Phomvihane emlékét őrző múzeum. Az épp nyolcvan éve született, egykori kommunista vezető és köztársasági elnök személyét halála után nyolc évvel is kultusz övezi, a látogatót egy hatméteres aranyszobor fogadja az 5000 nm-es épület előtt. Létesítése nyolcmillió dolláros költségének felét a szomszédos Vietnam fedezte.

Figyelmébe ajánljuk