Kulturális hírek

publikálva
2001/1. (01. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

SANDRO CHIAElső ízben mutatkozik be Budapesten, a Ludwig Múzeumban a 70-es, 80-as években feltűnt olasz "transzavantgárd" képzőművész-nemzedék egyik legismertebb tagja. A kiállítás anyagát a ravennai bizánci mozaikok inspirálta műveiből és a 80-as évek "citacionista" korszakából származó alkotásokból válogatták.

Megtekinthető február 11-ig.

AMERIKAI TURNÉMÉRLEG A 61 éves Tina Turner 95 előadásból álló, 88 várost érintő búcsúkoncert-körútja hozta tavaly a legnagyobb jegybevételt az USA-ban: 80,2 millió dollárjával megelőzte a 76,4, illetve a 68,2 milliót összehordó ´N Sync, illetve Dave Matthews Band tagságát. Mögöttük a Kiss (62,7) és a Tim McGraw-Faith Hill country házaspár (48,8) végzett. A legkevesebb munkával a legtöbb pénzt Barbra Streisand kereste: 27 milliót egy-egy Los Angeles-i és New York-i estért. A Pollstar zeneipari szaklap adatai szerint a 2000-es összbevétel 1,7 milliárd dollár volt, ez 14 százalékkal több az 1999-ben regisztrált 1,5 milliárdos csúcsnál. Eredményével Tina Turner az ötödik helyre ugrott e versenyszám örökranglistáján, melyet 1994-es Voodoo Lounge turnéjának 121,2 millió dollárjával a Rolling Stones vezet.

MILLENNIUMI ÉPíTÉSZEK A Duna Sétány Székház Kft. Zoboki Gáborral (Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda) kötött szerződést a Millenniumi Városközpontban építendő modern művészeti múzeum megtervezésére. Zoboki hét építész közül nyerte el a megbízást.

A Magyar Építész Kamara etikai-fegyelmi bizottsága másodfokon jóváhagyta a Budapesti Építész Kamara szeptember 29-i döntését, mellyel kizárták a szakmai testületből Siklós Máriát. A határozat szerint azzal követett el etikai vétséget, hogy a pályázat eredményhirdetése után is folytatta saját tervének kidolgozását az új Nemzeti Színház fölépítéséről, amivel megsértette a győztes Vadász György szerzett jogait. Siklós Mária bírósági úton kereshet jogorvoslatot.

HARRY POTTER körüL Miközben világszerte 66 millió fölé ért az eladott Harry Potter-kötetek száma, s Holywoodban a történet filmváltozatán dolgoznak, J. K. Rowling belekezdett a regényfolyam ötödik részébe.

Karácsony másnapján a BBC Radio Four nyolc órán át a Harry Potter és a bölcsek kövét közvetítette Stephen Fry felolvasásában (még hírekkel sem szakították meg).

Szintén karácsony után került piacra Nagy-Britanniában a Harry Potter-játékkészlet: van benne találós kérdés, társasjáték és két kirakós. A termék szervezési problémák miatt késte le az ünnepet, mégis úgy kalkulálnak, hogy a játékok és egyéb ajándéktárgyak forgalmából az írónő megnégyszerezheti már amúgy is tetemes vagyonát.

Hannoverben, a Wilhelm Busch Museumban Harry Potter-kiállítást rendeztek: a regény német kiadását illusztráló Sabine Wilharm hatvan színes rajzot és hetven vázlatot mutat be, emellett mintegy harminc különböző (argentin, japán, kanadai, török stb.) kiadáshoz készült kép látható február 25-ig (www.wilhelm-busch-museum.de).

J. K. Rowling egyébként decemberben a Buckingham-palotába volt hivatalos, hogy a királynőtől átvehesse a gyermekirodalomért tett szolgálatát elismerő kitüntetést, ám hétéves kislánya, Jessica betegségére hivatkozva lemondta a találkozót, noha állítólag csak az történt, hogy inkább egy iskolai rendezvényre mentek el. Az új időpont: február.

ARTHUR C. CLARKE 2001-RőL "1984 előtt és talán azóta sem volt még egy év, amelyet ennyire mohón (és szeretném azt hinni, jóval kevesebb balsejtelemmel) vártak" - fogalmazott újévi üdvözletében a 2001: Ûrodüsszeia 83 éves írója. A több mint 30 éve Srí Lankán élő Arthur C. Clarke egyúttal köszönetet mondott az 1999-ben elhunyt Stanley Kubricknak (leginkább az ő filmje révén köti össze Clarke nevét a köztudat 2001-gyel), és ismét felhívta a figyelmet, hogy az új évezred csak most kezdődik (merthogy tavaly szilveszter előtt is próbálta ráébreszteni a világot e tényre).

MűKINCSRABLáS A stockholmi Nemzeti Múzeumból elrabolták Rembrand egy és Renoir két festményét: a karácsony előtti péntek késő délutánján három felfegyverzett férfi csónakkal vitte magával a képeket a szigeten álló épületből. A 66 millió márkára becsült alkotások a legális műkincspiacon nem értékesíthetők.

SUNDANCE-ELő Január 18-28. között, a Utah állambeli Park Cityben rendezik az idei Sundance Filmfesztivált. A független filmes utánpótlás két kategóriában (dráma, dokumentum) versenyez a díjakért. Versenyen kívül is több sorozatban tartanak vetítéseket: Amerikai spektrum; Premierek; Határvidék; Rövidfilmek; ´slakosok fóruma; Világmozi (magyar film nem szerepel a programban) - és érdemes belenézni a Sundance Online-programba is (www.sundance.org).

GYÁSZ 78 éves korában elhunyt Jason Robards, aki mind színpadon, mind filmvásznon emlékezetes alakításokat nyújtott O´Neill műveiben (Eljő a jeges; Hosszú út az éjszakába). 1959-ben magyar szabadságharcosként debütált Az utazás című filmben. Játszott többek között a Volt egyszer egy vadnyugatban, az Isadorában, a Pat Garrett és Billy a Kölyökben, Az elnök embereiben (erre kapta első Oscar-díját), a Júliában (erre a másodikat), a Philadelphiában, a Magnóliában és a Másnap című tévéfilmben.

Meghalt Végh Antal. A magyar paraszti életet bemutató novellákkal és szűkebb pátriájába, Szabolcs megyébe vezető szociográfiákkal tűnt fel, később legnagyobb visszhangot a magyar foci visszásságairól szóló könyvei aratták, mint a Miért beteg a magyar futball?. Az általa alapított Új Idő kiadó jelentette meg jogosulatlanul és nem teljes terjedelmében Szolzsenyicin Gulagját. 67 éves volt.

73 éves korában meghalt Nick Massi, a Four Seasons amerikai énekegyüttes egyik tagja. Övé volt a basszus, Franki Valli falzettjének ellenpontja. A Nicholas Macicoi néven született énekes 1961-65 között olyan doo-wop slágereket adott elő társaival, mint a Sherry, a Big Girls Don´t Cry, a Rag Doll, a Walk Like a Man vagy a Candy Girl.

42 éves korában májbetegség következtében elhunyt Robert Buck, a 10.000 Maniacs egyik alapító gitárosa. A zenekar az amerikai alternatív folk-rock színtér kiemelkedő képviselője volt a 80-as évek második felében, de Natalie Merchant énekesnő 1993-as kilépése után nem tudta megismételni korábbi sikereit. Buck nevéhez olyan szerzemények fűződnek, mint a Hey Jack Kerouac, a What´s the Matter Here? vagy a These Are the Days.

DÍJ Az egységes Európa építéséért végzett tevékenysége elismeréseként Károly-díjjal tünteti ki Konrád György írót a Die Welt című német konzervatív lap.

A brit filmipar eredményeihez való hozzájárulás elismeréseként a brit birodalom lovagjává ütik Steven Spielberg amerikai filmrendezőt. A kitüntetést Erzsébet királynő nevében a washingtoni brit nagykövetségen adják át január végén.

publikálva
2001/1. (01. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra