Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 01. szám, (2001.01.04. (2001-01-04)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (A menny küldöttei)

Az előző évezred utolsó belgazdasági jelentőségű személyi híre az új pénzügyminiszter kinevezése volt. Az aktus attól vált érdekessé, hogy Varga Mihály - Kossuth után - az ország legfiatalabb pénzügyminisztere lesz. Ezt sokan rosszallóan tették szóvá, miként azt is, hogy a 35 éves miniszter szinte egész felnőtt életét a Parlamentben töltötte, a minisztériumi munkával csak jó két éve ismerkedik.

Publicisztika

Publicisztika

Dobrovits Mihály: Létszámellenőrzés a magyarelosztóban (Státustörvény és nemzeteszme)

Ha a magyar szabadelvű választópolgár a jelenlegi magyar kormányzat és az intranzigens nacionalista körök közötti együttműködés gyanúját érzi, felsikolt. A magát liberálisnak gondoló magyar közírás folyamatosan igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy a jelenlegi középjobb koalíció zsákjából kilóg a szélsőségesek patás lába. Tény, hogy a Fidesz - MPP vezette koalíció számos verbális és nem verbális engedményt tett a Fidesz egykori ősellenségeinek, azt azonban bajosan állíthatnánk, hogy a jelenlegi kormányzat szomszédságpolitikájában vagy a határon túli magyar kisebbségek ügyeinek intézésekor engedett volna az etnikai bajkeverésben utazó erőknek. Az MVSZ nem rúg már többet se labdába, se kormányba, a kisgazdák körül ólálkodó revizionista hadastyánok a fasorban sincsenek, és a magyar külpolitika szótárából - legalábbis nyilvánosan - kikoptak az első ciklusra oly jellemző, gyanús célzásokkal teli kettős beszéd nyomai is. Az Orbán-kormány e kérdésben is szokott módján járt el. Hangzatos ígéretei után voltaképpen nem adott semmi különlegeset, és a végén éppen azoknak a nagyhangúaknak mutatott ajtót, akik már birtokon belül érezték magukat. Az utolsó kérdés most az, hogy a Fidesz - MPP Antalltól örökölt holdudvara meddig lesz képes a szekéren maradni. Mindezek ellenére szükséges megismerkednünk a történet legújabb fordulatával, amely ezúttal a külhonban élő magyarok és az anyaország viszonyát igyekszik törvénnyel szabályozni. A helyzet az állatorvosi tankönyvek beteg lovaként mutatja be közgondolkozásunk rögzült hibáit.

Publicisztika

Válasz, túró

December 4-én Dornbach Alajos országgyűlési képviselő (SZDSZ) levelet intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez. A honatya - miután a rendőrség megállapította: ál-Josip Totok vásárolták meg a köztartozásokat felhalmozott, legendás, Fidesz közeli cégek egy részét Schlecht Csabától, majd beszüntette a nyomozást - arra kért választ Polttól, hogy a Josip Tot- és Kaya Ibrahim-féle cégvásárlási ügyekben a legfőbb ügyészség kiterjeszti-e a nyomozást más bűncselekményekre is. Ezek a vizsgálatok az eladó felelősségét is firtathatnák; például azt, hogy nincs-e a geseftnek egy kis adócsalás- vagy ippeg közokirathamisítás-illata.

Publicisztika

Az ő mozijuk

A kétéves terv (máshol: költségvetés) parlamenti elfogadásának voltak kevésbé látványos, ám roppant érdekes elemei. Az utóbbiak közé tartozott három koalíciós képviselő (a Marx testvérek, alighanem Mádi Harpo László, Font Graucho Sándor és Kékkői Chico Zoltán) módosító indítványa, mely szerint a Mozgókép Közalapítvány (MMKA) egymilliárd forint körüli támogatásából a játékfilmek finanszírozására szánt 400 millió HUF-ot tartsák vissza egy majdan létrehozandó Filmközpont számára. Csupa öröm az élet, nemdebár. Itt vannak ezek a fiúk és kiderül, mennyi mindenhez értenek. Föld, pénz, film, mind forgatva jó, hogy a köpönyegről már ne is szóljunk, pedig a javaslattevők nemcsak sokoldalúak, de rugalmasak is, hisz a vita napjának rigófüttyös reggelén úgy vonták vissza kisded javaslatukat, mint a pinty. (Mi mozit?)

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

SANDRO CHIAElső ízben mutatkozik be Budapesten, a Ludwig Múzeumban a 70-es, 80-as években feltűnt olasz "transzavantgárd" képzőművész-nemzedék egyik legismertebb tagja. A kiállítás anyagát a ravennai bizánci mozaikok inspirálta műveiből és a 80-as évek "citacionista" korszakából származó alkotásokból válogatták.

Belpol

Cyber hírek

Játékkonzolgyártás MagyarországonA Microsoft és a Flextronics International Ltd. szerződésének értelmében az X-box névre keresztelt új videojáték konzoljának gyártására Mexikóban és Magyarországon hoznak létre gyártóegységeket.

Belpol

Fejcserék a kormányban: Belcsavarodás

Atavalyi év minisztercseréi közül Gógl Árpád menesztése a legkevésbé váratlan: régóta napirenden van, hiszen jószerivel egyetlen ígéretét sem tudta beváltani, még a kihagyhatatlan helyzeteket is sikerült elbaltáznia (lásd az egészségügyiek 15 milliárdos pluszjuttatásának balul sikerült kommunikációját, majd az ebből kifejlődött botrányt). Ráadásul Gógl mind a tárca, mind a szakma szempontjából gyenge miniszternek bizonyult.

Belpol

Ítélet a békéscsabai béranyaperben: A törvények szelleme

Rózsa Béla lánya kérésére 1994 őszén hirdetéseket adott fel reklámújságokban, miszerint az Egyesült Államokban és Kanadában élő jómódú, gyermektelen házaspároknak közvetít ki magyar csöppségeket. A vádiratból kiderül: három család vette komolyan a leírtakat. A hirdetésre válaszolók leveleit Rózsa Béla a tengerentúlra továbbította a lányának; mint a bíróság előtt mondta, hangsúlyozottan csak "gyermeke iránti kötelezettségből" és "apai segítségként" kereste fel valamivel később Cegléden, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Békés megye több településén a szülőket.

Belpol

A kormány-Dunaferr-meccs hajrája: Ideghengermű

Aminiszterelnök dunaújvárosi látogatását, majd a valamivel később született, november végi kormánydöntést követően kapott parancsot az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a felmondás megfogalmazására és elküldésére. Orbán Viktor nem sokkal korábban a "rendszerváltás után jogszerűnek öltöztetett, de valójában mind erkölcsileg, mind gazdaságilag elítélendő akciók közül az egyik legszemetszúróbb" vagyonkezelői szerződésnek nevezte az Acél XXI. Kft. és az ÁPV Rt. 1996-os kontraktusát. Nem minden alap nélkül: a szerződés értelmében már annak aláírása után három hónappal körülbelül egymilliárd forintos sikerdíjszámlát nyújthatott be a cég az államnak. Az Állami Számvevőszék ezt később kritizálta, és az ÁPV Rt. előző vezetése megtagadta a kifizetést. A fideszes kormány pedig a szerződés felbontását, de legalábbis módosítását várta el az 1998 utáni ÁPV-től (lásd: Vasműbalhé, Magyar Narancs, 2000. november 23.).

Külpol

Külpol

Választások Szerbiában: Áram és forradalom

a szavazók az október 5-i buldózerforradalom vívmányait szentesítették a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokon. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék, a DOS tarolt: most már minden pozíció, a helyhatóságoktól kezdve a tartományi és köztársasági intézményeken át egészen a szövetségi szintig az ő kezükben van. A szerbiai kormányfői poszt a DOS - Vojislav Kostunica jugoszláv elnökhöz képest - másik vezetőjének, Zoran Djindjicnek néz ki. Aki, mint arra mindenki unos-untalan rámutat, nincs túl jóban a jugoszláv elnökkel. Ami biztos igaz is: de csak lesz bennük annyi belátás, hogy tíz év ellenzékiskedés után ne borítsák egymásra a bilit. Pont most, amikor elértek a csúcsra.

Külpol

Palesztin-izraeli konfliktus: Háború Light

AClinton-féle - hivatalosan nyilvánosságra sem hozott - javaslat bizonyos módosításokat tartalmaz a Camp Davidben három hónappal ezelőtt ajánlottakhoz képest, amelyek hallatán akkor Arafat felrúgta a tárgyalóasztalt. Ehud Barak Camp Davidben a területek 95 százalékát ajánlotta föl, csupán a Jeruzsálem tőszomszédságában lévő településeket (mintegy hatvanezer ember otthonát) és a Jordán nyugati partjának egyes, stratégiailag fontos pontjait tartotta volna meg. A mostani ajánlatban a Jordán partjáról már nincs szó, ehelyett elektronikus figyelőrendszer garantálná Izrael biztonságát, kivédendő egy esetleges keletről jövő katonai támadást. Az át nem adott 4-5 százaléknyi területért cserében Izrael hasonló nagyságú földet adna át a palesztinoknak - föltehetőleg a Negev sivatag egy darabját csatolnák Gázához. Jeruzsálem vad indulatokkal terhelt kérdésében egyértelmű a javaslat: minden arab városnegyed palesztin fennhatóság alá kerülne, a zsidó városnegyedek pedig kivétel nélkül Izraeléi maradnának. Még keményebb dió az "város, ahol a legvalószínűbb verzió szerint a palesztinoké lenne a muzulmán és a keresztény (tehát a két arab) negyed, a zsidó negyed Izraelben maradna, az örmény negyed pedig esetleg szintén, mivel e nélkül a zsidó negyed el lenne vágva Jeruzsálem izraeli részétől. A minden vita forrpontjának számító Templomhegy szintén palesztin fennhatóság alá kerülne, a Panaszfal Izraelé maradna. Az 1948-ban elmenekült hatszázezer palesztin ma élő ötmillió leszármazottjának Izraelbe való visszatérésével kapcsolatban az amerikai dokumentum inkább a zsidó államnak kedvez. Elismertetné Izraellel a menekülteket ért sérelmeket, de visszatérésüket csak a palesztin államban, illetve a hozzá csatolandó csereterületeken tenné lehetővé (Jeruzsálemben nem), beismerve, hogy tömeges visszatelepülésük veszélybe sodorná Izrael zsidó jellegét. Cserébe viszont pénzügyi kárpótlást ajánl föl.

Zene

Zene

Állni látszék, szalad: Időképek a Néprajzi Múzeumban

Hogy az idő kezelése milyen szakmai problémákat bír okozni, arról írók, rendezők és komponisták konferenciákat tudnának telesírni, de van vele baja e sorok szerzőjének is. Amikor ezt gépbe pötyögi, még 2000-et mutat a naptár, a kiállítás csak lesz, ő maga is félkész állapotban látta, leginkább egy elképzelés formájában. Jövő időt azonban mégse használhat, hiszen amikor önök ezt olvassák, a dátum 2001, a kiállítás már van, létezik a jelenben, megvolt a megnyitója, a múlt részévé vált, merthogy az új évezred beköszöntére lett időzítve.

Zene

Zámbó Jimmy halott:Good bye, Király!

Négy oktáv az négy oktáv, ott nem lehet mellébeszélni. Zámbó Jimmy megkerülhetetlen egyénisége volt a magyar könnyűzenének, sajátos imázsú, öntörvényű sztár. Karrierje a vendéglátóiparból vitte a showbizniszbe, de nem ott indult. Miután a családi Bösendorfer zongorán magától kezdett pötyögni, édesanyja kívánságára jelentkezett a rádió gyermekkórusába. Fel is vették. Később Ákos Stefitől tanult énekelni, 1985-ben tette le az ORI-vizsgát. Idén októberben a Jászkun Krónikának elmondta: tulajdonképpen Fischer Annie-nak köszönheti, hogy bárzongoristából énekes lett. "A Fórum Szállóban hallott énekelni. Odajött hozzám, gratulált. Csodálatos hangja van - kaptam tőle az elismerést, s ez nagyon feldobott."

Zene

Brit. Pop. (Blur: The Best Of)

ABlur a kilencvenes évek közepén robbantott a britpopnak nevezett irányzat (?) divattá válásakor, sőt ha nagyon sarkítani akarjuk a dolgot, mondhatjuk, a zenekar 1994-es Parklife című lemeze volt "maga a britpop". Az egész persze cirkusz volt, a kilencvenes évek egyik legnagyobb műbalhéja, ami abban teljesedett ki, amikor az angol újságírók a korabeli Beatles vs. Rolling Stones csatározásokra emlékezve a zenekart összeugrasztották a másik brit popikonnal, az Oasisszel. A Blurből persze nem lett új Stones, mint ahogy az Oasisből sem lett a "kilencvenes évek Beatlese", annyit azonban sikerült elérni, hogy amíg Jaggerék és Lennonék jót röhögtek az egész cirkuszon, a Blur énekese, Damon Albarn valóban összeverekedett az Oasis frontemberével, Liam Gallagherrel.

Zene

Hát így

Nyolcszáznegyvenöt nevezettből rangsorolták 2000 legjobb százötven világzenei lemezét az európai világzenei rádióműsorok szerkesztői. Egy ilyen listát - a sugárzás terjedelmi és populáris szokásai alapján - persze csak módjával érdemes komolyan venni, módjával azonban muszáj. Például feltétlenül alkalmas arra, hogy engem kiidegeljen: "miként lehet, hogy az élre került Geoffrey Oryema (Uganda) Spirit című albumát még nem hallottam?", ugyanakkor némi megerősítésre is lehet számítani: az őt követő Rimittit, Khaledet, Amadou és Mariamet, Youssou N´Dourt "nem hallgattam el". S mi fontosabb, egy ilyen összeállításból átjönnek a trendek. Kitűnik így, hogy Brazíliában mekkora a nyomulás. Onnan érkezett a százötvenből tizennégy lemez, és aki nem tudja, hogy ötszáz éve fedezték fel az országot, aligha értheti, hogy mire ez a felhajtás. Az általánosítással persze vigyázni kell: míg a felkapott Leninét, Chico Césart, Rita Ribeirót aligha lesz különösebb veszteség elfelejteni, Bebel Gilberto bossa novája (Tanto Tempo) több mint ígéretes felfedezés, Virginia Rodrigues pedig Nós címmel effektíve megmutatta, hogy a karnevál s a szamba mélyén hol lakik az isten.

Könyv

Könyv

Női álmok (A Dugj meg! című filmről)

ADugj meg!-ről csak annyit lehetett előre tudni, hogy nők írták és rendezték, és hogy a francia ultrajobb erők követelésére az illetékesek ikszesítették, és ezzel száműzték Párizs egyetlen megmaradt pornómozijába. Mindenesetre, nyilván óvatosságból, a Titanic fesztivál szervezői is kihagyták elegáns prospektusukból a film ismertetését, holott a mű a fesztivál egyik slágere volt. Így utólag arra szavaznék, hogy a francia ultrajobbot nem az az egyetlen kondomos közösülés zavarta, melyben konkrétan látjuk a hímvesszőt behatolni a vaginába, sokkal inkább találhatta kínzóan elviselhetetlennek, hogy azt a rendkívül változatos és találékony - fallikus szimbolikában hiányt egy cseppet sem szenvedő - gépfegyverparkot, amit a férfiak a maguk örömére és használatára álmodtak ide a földre, a film két főhősnője is igénybe veszi felhalmozódott és elfojtott agressziója kiélésére, méghozzá ugyanazzal a magától értetődő hatalmi - szinte drogos - mámorral és céltalan kegyetlenséggel, ahogy azt férfi társaik is szokták tenni a vásznon és azon kívül. Ráadásul a két nő mindezt olyan valóságízűen teszi, mintha dokumentumfilmet látnánk.

Képzőművészet

Képzőművészet

Robotos év

2000. január elsején - sokak őszinte megrökönyödésére - nem történt semmi rendkívüli: a minimum civilizációs töréssel fenyegető számítógépes dátumkatasztrófa vaklármának bizonyult. Kisebb fennakadások, apróbb malőrök azért előfordultak a dátumváltás során, de nem több, mint amennyit a Windows operációs rendszer bármilyen időszámítás huszonnégy órája alatt produkál. Kárpótlásul tavasszal jött a szerelemvírus (lásd alant) meg egy finom kis tőzsdekrach, amikor a Microsoft régóta húzódó antitrösztperében eljáró bíróság darabolós döntést hozott: a pánik az egész technológiai szektorra átterjedt, a befektetők több ezer milliárd dollárt vontak ki a részvénypiacról, a Nasdaq meghatározóan technológiai papírokat tartalmazó indexe az ötezresből a három-, majd a kétezres tartományba hanyatlott, és azóta sem tért magához. Az árzuhanás legnagyobb vesztesének a korábban minden tőzsdei rekordot túlszárnyalva gyarapodó internetes cégek bizonyultak: számos .com-cég papírjainak értéke a névérték öt-tízszereséről a névérték alá süllyedt, e-milliárdosok nézhettek új munkahely után, megkezdődött a régen megjósolt szelekció az online-piacon.

Színház

Színház

A kukac éve

Ken Kesey interneten át árulja haveri köre nagy pszichedelikus buszozásának több mint 30 év után összevágott és videóra mentett filmfelvételeit. Stephen King megnyitotta új rémregénye kicsiny, elektronikus boltját. A világ Nr 1 könyvvására, az ezúttal lengyelekre fokuszáló Frankfurt különdíjat kreált az e-könyveknek. A most [*****]-nak nevezendő küzdőtéren végkifejletéhez közeledik az első magyar online regénypályázat, a döntőben Garaczi, Majoros és Smiles urak hajráznak. Korrekt szakmai portálja lett a honi filmes és színházi világnak (magyar.film.hu; szinhaz.hu ), hálóhelyre leltek papíron anyagiakkal küzdő kulturális folyóiratok (c3.hu; KonTextus.hu), és lehet keresgélni irodalmi, zenei vagy képzőművészeti vonalon is (bár például sok múzeumi honlap tanulhatna az Uhrin Benedek Fan Clubtól). A Stefanovits-Végh-Kálmánchelyi trió filmje, az uristen@menny.hu óta közhelyesnek hat minden valami@valahol.hu jellegű cím. Nem szeretnék a Gép + narancs rovat felségterületére tolakodni, de innen, a kultúrbunkerből sem lehet nem észlelni a hálózat térhódítását mindenféle művészetekben, lazán ideértve a reklámot is. Ez az @¨© lesz a végső, csa-ak összefogni hát, hajramagyarok@orszagimazs.hu.

Lokál

Szilveszter

Lokál

Jókedv és bőség zavara

az összes trombitát, szerencsepénzt, fröccsöntött malacot, pezsgőt megvettük, kifújtuk, fölittuk, betemettük konfettivel a várost, és amikor rákattant az óra mutatója az éjfélre, és a Himnusz könnyeket csalt szemünkbe, azt hittük, lenulláztunk mindent.

Lokál

Este, otthon

Akutya feldíszítése után már semmi dolgunk sem volt, csak a megérdemelt élvezés, a könnyed és mulatságos televíziós műsorok megtekintése, majd a koccintás éjfélkor a Himnusz hangjaira.

Tudomány

Tudomány

Mágnesasszony (Natalia Oreiro)

és Paulina vagy Maria Isabel már dereng, hiszen többet látjuk ezeket a dél-amerikai egyensztárokat magyar képernyőn, mint az összes hazai színésznőt együttvéve. Natalia Oreiro, vagyis Milagros a Vad angyalból pedig egyenesen népi hős lett. A Rio de la Platatól a Kárpát-medencéig, tértől, időtől függetlenül.

Tudomány

A latin-amerikai vonal: Szegényregények

és kevésbé míves irodalom szinte minden korban alkalmazta - kis ugrással visszaléphetünk akár Homéroszig is, s azt sem árt tudnunk, hogy hazai tájainkon és újságjainkban többek közt Jókai és Krúdy élt előszeretettel a folytatásos regényközléssel.

Tudomány

Szemét egy év

Lehet, hogy ez is a gazdasági fellendülés jele, de talán még soha annyi polgárosodni vágyó ember nem toporgott kommunális hulladéklerakók tetején, veszélyeshulladék-égetők tövében vagy gumitavak partján, mint ebben az évben. Sokan megszimatolták a prosperáló üzletágban rejlő lehetőségeket; azt, hogy a veszélyes hulladék átvételéért tízmilliókat lehet felvenni, és ha a kötelező ártalmatlanítás helyett eltüntetik valahová, akkor ráadásul az egész pénz megmarad. Ráéreztek: nem félni kell a méregtől, hanem "kezelni", valamint hogy a méreg annál kevésbé öl, minél messzebb van a kezelőjétől. Sok-sok száz millió forintnyi profitért cserébe 2000-ben a veszélyes hulladékok többnyire lakossági lerakókra, csatornákba, erdőre-mezőre kerültek. Több tízezer tonna mérgező szemetet nyelt el ismeretlen helyen a föld/víz az országban: ennek ellenére a 2000. év végére sem akadt olyan magyar politikai párt, amelyik az ostoba szlogenek kitalálásán kívül ténylegesen tenni akart volna a környezetvédelemért.