Kulturális hírek

  • 2001. március 15.

Belpol

MAGYAR SZOBOR 2001Szobrászaton innen és túl címmel folytatódik a Műcsarnok és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete művészeti ágak szerint szervezett, közös millenniumi kiállítássorozata. Az Orosz Péter és Petrányi Zsolt kurátorok által rendezett tárlaton mintegy 150 meghívott és 160 pályázat alapján kiválasztott művész mutatja be alkotásait.
Az április 1-jéig nyitva tartó kiállítás után, 13-tól az iparművészet különböző ágainak pillanatnyi helyzetét bemutató tárlat következik.

AFGANISZTÁN: KIVÉGEZTETETT Hiába fejezte ki megdöbbenését az ENSZ közgyűlésének német kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülése, és szólította fel az Afganisztán területének 90 százalékán uralkodó radikális iszlám mozgalmat az ország kulturális öröksége további pusztításának megállítására, a Kabulból érkezett hírek szerint a tálibok, mint ígérték, végre is hajtották a két hatalmas bamijáni Buddha-szobor elpusztítását (képünk 1970-ben készült). Az 5., illetve a 3. században készült alkotások felrobbantásának napján Pakisztánból származó hír szerint a tálib rendszert elismerő Pakisztán belügyminisztere Moinuddin Haider küldöttség élén Kabulba készült, hogy Muhammad Omár afgán vezetővel tárgyaljon. Egy korábbi hír szerint a tálibok által iszlámellenesnek tartott afganisztáni emlékek kétharmadát már megsemmisítették, köztük a kabuli Afganisztán Múzeumban (eddig) őrzött mintegy hatezer buddhista műalkotást.

TAVASZI FESZTIVáL A H [at] gyomány és művészet az e-korban mottó jegyében rendezik március 16-tól április 1-jéig az immár 21. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A rendezvénysorozat világsztár vendégei közül Msztyiszlav Rosztropovics gordonkaművész a nyitónapon szerepel a Liszt Ferenc Kamarazenekar vendégeként, két nappal később Jurij Szimonov vezényli a Moszkvai Filharmonikusokat, majd Elijahu Inbal a Berlini Szimfonikusokat. A kamaraestek közül kiemelkedik a Kurtág György 75. születésnapja tiszteletére adandó hangverseny Ligeti György részvételével, míg Keller András és Csalog Gábor Beethoven összes hegedű-zongora szonátájának veselkedik neki. A kortárs operák sorából kihagyhatatlan Meredith Monk előadása (Magic Frequences) a Trafóban és Eötvös Péter magyarországi bemutatója (As I Crossed A Bridge Of Dreams) a Tháliában, ahol ezenkívül egy sor hazai és külföldi balett-társulat adja elő a maga Mandarin-verzióját. A kiállítások közül kiemelkedik a Kárpit (Szépművészeti), a Mattis-Teutsch és a Blaue Reiter (Nemzeti Galéria), A Gödöllői Művésztelep (Iparművészeti), a magyar zenetörténet ezer évét bemutató Symphonia Hungarorum (Budapesti Történeti Múzeum), a Magyar sajtófotó (Nemzeti Múzeum) és az 1998-ban elhunyt Szalai Tibor retrospektívje (Budapest Kiállítóterem); a korábban kiadott programhoz képest változás, hogy a Kassák Múzeumban nem Nyolcak és Aktivisták által festett képeket mutatnak be, hanem kortárs írók gyűjteményeiből válogatott 20. századi műveket. E hetekben hasonló, bár kisebb léptékű tavaszi fesztivált rendeznek Debrecenben, Egerben, Gödöllőn, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Pécsett, Sopronban, Szentendrén, Szolnokon és Szombathelyen is.

ARANY ZSIRÁF Két díjat is kapott a Kispál és a Borz a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége Arany Zsiráf gálaestjén: a Velőrózsák lett az év hazai rockalbuma (ugyanez külföldiben: U2: All That You Can´t Leave Behind), a több DJ által kezelésbe vett KispálraMix pedig az év feldolgozásalbuma. A többi nyertes (zárójelben az adott kategória külföldi győztese): pop: United: Első (Madonna: Music); dance: TNT: Három (Craig David: Born To Do It); modern rock: Freshfabrik: Drive My Hand (Radiohead: Kid A); rap: Ganxsta Zolee & Kartel: Rosszfiúk (Eminem: The Marshall Mathers LP); új felfedezett: Yonderboi: Shallow And Profound; jazz vagy world music: Anima Sound System: Gypsy Sound Clash; próza: Hofi Géza: 1400.; hangfelvétel: Roy és Ádám: Most jövünk mi; klip: Szabó Gábor rendező: Dés László: Akarsz-e; filmzene: The Beach; életműdíj: Horváth Charlie. Az év hamisítás elleni díját a XIV. Kerületi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztálya vehette át. A gálaesten derült ki, hogy pop kategóriában még a közjegyző is elnézte a héttagú zsűri szavazatainak megoszlását, így egy darabig a V-Tech Nem szabad sírni című albuma látszott győztesnek. Amint kiderült, hogy mégis a United kapott négy szavazatot, a V-Tech tagjai odaadták nekik a díjat.

SOROS-DÍJAK A Soros Alapítvány díjkiosztó ünnepségén Dobszay László zenetörténész, komponista, karmester, zenepedagógus, a magyar egyházzene és gregoriánum kutatója vehette át az 5 millió Ft-tal dotált életműdíjat. A 1,5 millió Ft-tal járó alkotói díjak kitüntetettjei: Buda Béla pszichiáter, Janáky István építész, Kincses Károly fotóművész, Nádas Péter író és Székely Gábor rendező. Egyéves, havi 60 ezer Ft-tal járó ösztöndíjat kapott Börcsök Enikő és Balázs Attila színművész, Beck András író, fordító, esszéista, Csalog Gábor zongoraművész, Jónás Tamás költő, prózaíró, Kerényi György szerkesztő, újságíró, Pálffy Géza történész, Pintér Béla rendező, Prékopa Ágnes művészettörténész és Sáray Ákos formatervező, iparművész. 300 ezer Ft-tal járó Solt Ottilia-díjjal ismerték el Balatoni Tamásné, Derdák Tibor, Orosz Lajos, Petrécs István, Raicsné Horváth Anikó, Tóth Józsefné és Trencsényi Borbála romapedagógusi munkáját.

FILM LENINR´L Alekszander Szokurov filmet készített Leninről: Leonyid Mozgovoj ezúttal nem a szovjet forradalom vezetőjeként, hanem halálos betegen jeleníti meg Lenint. Szokurov 1999-ben Cannes-ban forgatókönyvdíjat nyert, Moloch című filmjében ugyanő játszotta Hitlert is.

MÚZEUM UMM KALTHUMNAK Kairóban múzeumot alakítottak ki Umm Kalthum emlékére. A Nílusra néző Munastirli-palotában megtekinthetők az 1975-ben elhunyt legendás arab énekesnő fényképei, ruhái, lemezjátszója, sötét szemüvege és a fehér kendők, amelyeket máig népszerű dalainak éneklése közben lobogtatott. Az 1851-ben épült palotában zenei és költészeti rendezvényeket is tartanak majd.

BERNHARD HAGYATÉKA Thomas Bernhard und seine Lebensmenschen címmel mutat be eddig ismeretlen fényképeket és kéziratokat az 1989-ben elhunyt író hagyatékából az Osztrák Nemzeti Könyvtár Bécsben. Külön látható mindazoknak a portréja is, akik Bernhard életében fontos szerepet játszottak, köztük nagyapja, Johannes Freumbichler, aki maga is író volt, és Bernhard barátnője, a nála 37 évvel idősebb Hedwig Stavianicek. Az április 16-ig nyitva tartó kiállítás május 9-től Linzben tekinthető meg.

Figyelmébe ajánljuk